Pataki Éva - Mészáros Márta - Törőcsik Mari: Aurora Borealis - Északi fény recenzió - Corn & Soda

Pataki Éva – Mészáros Márta – Törőcsik Mari: Aurora Borealis – Északi fény recenzió

Október 19-én mutatják be Mészáros Márta legújabb filmjét, az Aurora Borealis: Északi fény (2017) című drámát. A film forgatása közben készült, azonos című, különleges könyv pedig az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Forrás: Moly.hu

A film főszereplőjét Törőcsik Mari alakítja. Pataki Éva – aki egyébként a film forgatókönyvének társszerzője is – úgy döntött, meginvitálja egy beszélgetésre a magyar filmjátszás történetének e két jeles női karakterét, a főszereplőt és a rendezőt. Ennek a beszélgetésnek a végeredménye egy egészen lenyűgöző beszélgetőkönyv, amelyben Törőcsik Mari és Mészáros Márta beszél a filmgyártás nagyjairól, háborúról, szerelmekről, igazságtalanságokról, saját és mások életéről. Pataki Éva céltudatosan bontotta témák szerint a két nő beszélgetését, így kilenc fejezeten át nyerhetünk bepillantást életükbe, végül pedig az azóta elkészült film forgatókönyvébe is.

Mészáros Márta egészen tragikus, jellemzően XX. századi gyermekkoráról hihetetlen méltósággal számol be, miként hullott darabjaira, majd semmisült meg családja, miként fosztotta le a háború a szépséget fiatal koráról. Mellette helyeslően bólint – az olvasó szinte látja maga előtt – Törőcsik Mari, aki pontosan tudja, mit jelentett gyermekként átvészelni a háborút. Hajnalban bekopogó katonáktól rettegni, izgulni a fronton lévő édesapáért, éjjel pedig boros hordókat üríteni, hogy megakadályozzák a tivornyázó orosz katonák erőszakoskodását.

Törőcsik Mari és Mészáros Márta // Forrás: Elomagazin.com

Egy szó, mint száz: életük nem indult hasonlóképp, de pontosan értik, miről beszél a másik. Hiába a kacskaringók, a szegénység és a kilátástalanság, mely Európa szerte tombolt, egy valami mégis közös nevezőként robbant bele életükbe: a film. Mészáros Márta Moszkvában végzi tanulmányait, hogy valóra váltsa gyermekkori álmát, és rendező legyen, míg Törőcsik Marit itthon, másodéves hallgatóként kéri fel Fábri Zoltán, hogy szerepeljen a híres Körhinta (1956) című filmjében. S ezzel be is indul karrierje, mely töretlen maradt egész élete során, film- és színházi szerepek megszámlálhatatlan sora kezdődik meg ekkor. Eközben Mészáros Márta kamera és filmtekercs nélkül tanulja a mozgóképkészítés csínját-bínját – dokumentumfilmes szeretne lenni, s ebben a moszkvai egyetem szegénysége, eszköztelensége sem akadályozhatja. Így indul be a két életmű, amelyek legelőször a Holdudvar (1969) című film forgatásakor találkoznak. Mégsem fonódnak egybe. Mindketten autonóm művészek maradnak, saját útjukat járják, s közben ravaszdi módon kacsintanak egymásra találkozásaikkor, hiszen pontosan tudják, kik ők, mit jelentenek ennek az országnak, a filmművészetnek, egymásnak. Egy ilyen alkalommal állapítja meg Törőcsik Mari a rendezőnőnek: „Azt tudod, hogy ebben az országban két nő van: te meg én.”

Azt hiszem, Pataki Éva beszélgetőkönyvének ez adja az erejét igazán, a két nő közötti ravasz kapcsolat, a hallgatólagos megértése a másiknak. Nincs szükség visszakérdezésre – a miértek elérvénytelenednek egy ilyen harmóniában –, s minden felszólalással egymás történetét egészítik ki saját életük fesztelenül őszinte felidézésével. Közben legendás alakok, nemes szobrok történetei kelnek életre a szemünk előtt: Jancsók, Fábrik, Pilinszkyk, Örkények, Maárok, Gellért Endrék, Makk Károlyok vonulnak-suhannak át a lapokon, egy egészen elképesztő művészi elit krémje, akiktől így, csak közvetett módon is rengeteget tanulhatunk a könyv két szereplőjének szemüvegén át. Karakterek, jellemek bontakoznak ki, s ez több, mint amire egy beszélgetőkönyv képes általában.

Törőcsik Mari és Mészáros Márta művészi pályája végül nem fonódott teljesen egybe, noha párhuzamosan bontakoztak ki, s írtak le hasonló egyeneseket. Hazai és nemzetközi elismerések tömkelegét tudhatják maguknak, számos díj heverészik képzeletbeli zsebeikben, s ennek ellenére egymás életművének csekély mértékben részesei csak. Emiatt is övezi óriási érdeklődés az Aurora Borealis: Északi fény-t, hiszen végre ismét együtt dolgozik a két művésznő. Törőcsik Mari roppanásig erőteljes nőiességét csodálhatjuk meg Mészáros Márta családi drámájában, melyben a színésznő alakítja a főszereplő Máriát.

A könyv remek ízelítő és kedvcsináló a filmhez, de nem csak erre szolgál. Élvezetes, humoros, magabiztos és reménytelenül nőies, akár csak a két beszélgető fél. Egy elemi, belső feszültséget áraszt, ami a XX. század gyakran fullasztó légköréből áramlik, de mindezt fesztelenül, a nehézségek arcába vigyorogva meséli el nekünk az ország két, talán legnagyobb női neve: Mészáros Márta és Törőcsik Mari.

A könyvért köszönet az Athenaeum Kiadónak!

Ez is tetszeni fog...