Autista gyermekek tábora – Győr - Corn & Soda

Autista gyermekek tábora – Győr

Plakát Auti tábor Győr Égig Érő fa 2016 nyár V02 [1750421]

Az autizmus, mint diagnózis, egyre gyakoribb jelenség az orvoslásban. Szerencsére ma már egészen kisgyermekkorban megállapítható apró jelek alapján, melyek megfigyelése a szülőknél, védőnőknél, gyermekorvosoknál, óvoda pedagógusoknál kezdődik, szűrése azonban a gyógypedagógusok, gyermekpszichiáterek feladata. Győrött az Égig Érő Fa Montessori Családi Napközi és Óvoda csapata már régóta foglalkozik sérült és egészséges gyerekekkel egyaránt és idén úgy döntöttek, hogy a készség fejlesztő óvodás és iskolás nyári táboraik mellett autista és megkésett beszédfejlődésű gyermekek számára szerveznek napközis tábort. Ez egyedülállóan speciális szolgáltatás és kezdeményezés is Magyarországon. Felkerestük az Égig Érő Fa Montessori Családi Napközit kérdéseinkkel, melyekre Kertész Nikoletta Zita, táborszervező szülő és a SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! mozgalom alapítója adott választ.

Először is azt szeretnénk tudni, hogy mi is ez a tábor pontosan?

Főleg óvodás korban probléma, hogy nagyon korlátozottak a táborozási lehetőségek autista, SNI-s (sajátos nevelési igényű) vagy megkésett beszédfejlődésű gyermekek számára. Édesanyaként ezt én is tapasztaltam gyermekeim esetében, hisz nyáron a fejlesztő intézményekben szünet van, így nincsenek foglalkozások sem. Pedig egy beteg gyermek esetében nemcsak nehéz a megfelelő kezelést, fejlesztést megtalálni, de azt rendszeresen, napi szinten alkalmazni kell.

Milyen fejlesztésekkel várjátok az érdeklődőket? Nyáron is tanulnának a gyerekek?

Ezt nem úgy kell érteni, hogy haladnak tovább a „tananyaggal”. Sokkal inkább a játszva tanulás az elsődleges. Lesz lehetőség csoportos és egyéni foglalkozásokra autizmus spektrum területén jártas gyógypedagógusokkal, logopédusokkal és mozgásterapeutával. Tervezünk csoportos TSMT-tornát, mozgásfejlesztő UKIDO foglalkozást, zeneterápiát, valamint egyéni beszédkészség fejlesztést, amely a ma még Magyarországon alig elterjedt PROMPT-terápia névre hallgat.

Akkor ez csak autistáknak szóló tábor?

Nemcsak autizmus spektrumos gyermekeket várunk, hanem, diagnózissal még nem rendelkezők is jelentkezhetnek.  Akár két-három év körülieket is, akik fejlődése nem a kortárs gyermekekét követi, vagy akár az autizmus gyanúja is felmerült, illetve megkésett a beszédfejlődés vagy a mozgásfejlődésben van elmaradás.

Azok a szülők mit tegyenek, akikben belül csak egy érzés fogalmazódik meg, hogy valami nincs rendben a gyermekkel, de teljesen elveszettnek érzik magukat, hogy hova fordulhatnak?

Aki nem táboron gondolkodik, hanem “csak” tanácstalan gyermekét illetően, annak az autizmus területén jártas gyógypedagógusaink készséggel állnak rendelkezésre. A tanácsadás díjmentes, de előzetes időpontegyeztetés szükséges.

Mi lesz a táboroztatás menete?

Heti turnusokban fogadjuk a gyermekeket, a jelentkezők életkorának és igényeiknek megfelelően. Az kijelölt időpontokat rugalmasan kezeljük, úgyhogy lesz lehetőség előzetes egyeztetés alapján lesz lehetőség módosításra is. A tábor ideje alatt a gyermekek számára napi háromszori étkezést biztosítunk, tízórait, ebédet és uzsonnát. Természetesen igény szerint, a reggeli és a vacsora is megoldható. Különös hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, éppen ezért saját konyhánkban főzünk. Speciális étkezési szokású gyermekek igényeihez – szülői egyeztetés esetén – külön orvosi papír nélkül is tudunk alkalmazkodni. Nyugodtan jelentkezzen a szülő akkor is, ha gyermeke nem alszik délután vagy a szobatisztaság még nem teljesült. Ez nem feltétele a táborozásnak.

Már van jó pár jelentkező, pedig még alig terjedt el a híre. Csak Győr környékéről jönnek vagy távolabbról is?

Legnagyobb meglepetésünkre 100 km-es körzeten belül többen is jelentkeztek azzal a kérdéssel, hogy szálláslehetőséget tudunk-e biztosítani vagy szervezni. Így bővített teendőként felkeressük és várjuk azon hotelek, panziók, fogadók jelentkezését, akik a nemes ügy érdekében felajánlják, hogy egy-egy hétre el tudnának szállásolni egy-egy gyermeket az édesanyával, nagyon kedvezményes áron. Befogadó családok jelentkezésének is örülnénk.

Már megvan a kezdő gyógypedagógus és gyermekgondozó csapat. Vártok még jelentkezőket?

Az összes győri gyógypedagógiai iskolából már jelentkeztek autizmus spektrum és beszédindítás területén jártas szakemberek valamint a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézményből több gyermekgondozó is. Várunk még lelkes gyógypedagógusokat, tanítókat, egyetemi hallgatókat, segítőket vagy bárkit, aki szeretne részt venni abban, hogy a kisgyermekek egy élménydús, izgalmas és mégis hasznos táborban vehessenek részt.

Ez is tetszeni fog...