Az Animátrix és a Black Mirror szerelemgyereke - Love, Death & Robots (2019) - kritika - Corn & Soda

Az Animátrix és a Black Mirror szerelemgyereke – Love, Death & Robots (2019) – kritika

Lehet 10 percben egész történetet elmesélni? A Love, Death & Robots bizonyítja, hogy igen. Méghozzá baromi jó történeteket.

Nem is tudom hol kezdjem. A Grafikánál? Arra egyszerűen nincsenek szavak. Jó, vannak, de nem akarok ömlengeni. Ugyanis ahol nem abszolút realisztikus, bizonyos részekben annyira, hogy azt lehet hinni hús-vér embereket látunk, ott a rajzok művészinek, vagy nosztalgikus animációnak nevezhetőek. Ehhez mondjuk hozzátenném, hogy egy epizódban tényleg vannak élő szereplők, de az animációs rész ott is elképesztően valóságosnak hat.

A gyönyörű képek egy igen komoly történetet mesélnek el. Forrás: Netflix

Ám nem minden a megjelenés, és ezt a sorozat készítői is tudják. Legalábbis ez látszik abból, hogy milyen történeteket kerekítettek 10-15 percekben a nézők elé.

Antológia sorozat révén az epizódok nem kapcsolódnak össze, a bal kar utálatát kivéve (ezt majd megértitek ha több részt is megnéztek). Némelyik humoros, míg mások horrorisztikusak, vagy szívszorítóan szomorúak. Arra azért felhívnám a figyelmet, hogy a sorozat erősen felnőtteknek szól, mert rengeteg véres erőszak és szexuális jelenettel vannak tarkítva az epizódok. A készítők pedig egyáltalán nem voltak prűdek, szóval megesik néha, hogy egy péló köszön vissza nagytotálban a képernyőről, és ez még az enyhébb rész.

Persze azt már régóta tudjuk, hogy ami animáció, annak nem feltétlenül a gyerekek a célközönségei, de nem árt erre figyelmeztetni az embereket.

Az ott egy fémcici? Igen, az ott egy fémcici. Forrás: Netflix

Az érettség és némi műveltség azért is ajánlott még a sorozathoz, hogy azt teljes valójában tudja értékelni a néző, ugyanis számos olyan társadalomkritikai elem, és popkulturális utalás bújik meg benne, amit csak bizonyos szint felett lehet érteni.

Ezek mellett, bár a legnagyobb erőssége a fentebb említett komolyság, a humor és horror mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A poénok nagyon ülnek. Nem csupán megmosolyogjuk őket, hanem egyenesen felröhögünk. Ami nem is árt, tekintve hogy a legtöbb esetben igen durva halálok következnek.

Nem csupán arra gondolok, hogy tocsog a vérben a cucc, igaz azt teszi, de úgy, hogy mellette az emberi félelmekre is alapoznak. Egyszerűen képtelenek leszünk elszakadni a gondolatoktól, amiket a sorozat ébreszt bennünk és napokkal később is kísértenek majd a képek. Talán ez túl komoly? Ha igen, akkor a horror nem neked való, és nem ajánlom, hogy megnézd a Love, Death & Robots sorozatot. Viszont ha nem bánod hogy 10 perces sztorik szétlövik az agyad, akkor úgy rá fogsz cuppanni, mint újszülött az anyja csecsére.

X-BOT 4000. A robot nevében az áthallás nem véletlen. Forrás: Netflix

Értékelés: 100 pontból 90. Az, hogy sokszor válaszok nélkül maradunk enyhén irritáló. Tény, a történetek kerek egészek, a néző, a benne felvetülő kérdésekkel mégis egyedül marad.

MAFAB: NA

IMDb: 8.8/10

Ez is tetszeni fog...