„Az eddigi leghosszabb Halott Pénz koncertekkel készülünk az Aréna turnéra” - Interjú Járai Márkkal - Corn & Soda

„Az eddigi leghosszabb Halott Pénz koncertekkel készülünk az Aréna turnéra” – Interjú Járai Márkkal

Fotó: Halott Pénz

Nem akármilyen év lesz 2018 a Halott Pénz számára, hiszen a fiúk az eddigi leglátványosabb színpadi produkciójával készül a rajongók számára egy háromállomásos aréna-turné keretében. A zenekar tavasszal mindössze három koncertet ad, ám azokat olyan helyeken, ahol eddig még nem: a győri Audi Arénában, a debreceni Főnix Csarnokban és a Papp László Budapest Sportarénában. A Corn & Soda a mini-turnéról, a Valami Amerika 3 betétdaláról és a Halott Pénz legszebb pillanatairól Járai Márkot kérdezte. 

Fotó: Halott Pénz

Corn & Soda: 2018-ban szeretnétek egy egészen új szintre emelni a Halott Pénz koncertélményt. Milyen újdonságokra számíthatnak a rajongók? Inkább zeneileg, vagy látványvilágban változnak meg a fellépéseitek?

Járai Márk: Zeneileg és látványban is lesznek változások. Az eddigi leghosszabb Halott Pénz koncertekkel készülünk az Aréna turnéra, kiegészülünk fúvósokkal és vokalista is fog csatlakozni hozzánk. Ennél többet egyelőre nem szeretnék elárulni.

Corn & Soda: Idén mini Aréna-turnéra indultok, az ország három nagy csarnokába látogattok el: a győri Audi Arénába, a debreceni Főnix Csarnokban és a Papp László Budapest Sportarénában. Másként készültök ezekre a fellépésekre, mint az eddigi koncertekre?

Járai Márk: Egész tavasszal csak ez a három koncertünk lesz, így lehetőségünk van olyan dolgokkal foglalkozni, amikre egy klubturné alatt egyáltalán nem jutna időnk. Többet próbálunk, variálunk régebbi számokon, hangzásokon. A háttérben pedig a turné szervezésével kapcsolatosan óriási munkálatok zajlanak, amik rendszeres egyeztetést igényelnek. Ez egy nagyon izgalmas projekt számunkra, de annál több munkával is jár.

Corn & Soda: Írtatok már himnuszt a VOLT Fesztiválnak, most pedig a mozi világába is belekóstoltatok, ugyanis felkértek titeket a Valami Amerika 3 egyik betétdalának elkészítésére. Hogyan születik meg egy filmzene? Miben más a készítés folyamata? Miket ragadtok meg inspirációként és kiinduló pontként?

Járai Márk: Nagyon megtisztelő volt, mikor Herendi Gábor felkért minket, hiszen nem minden zenekar számára adódik meg a lehetőség, hogy egy ilyen, már-már kultikus filmszériához írhasson betétdalt. Nem volt semmi megkötés a dallal kapcsolatban, így a munka viszonylag könnyen ment. Akármennyire is megrendelésre készült, alapvetően ez egy Halott Pénz-dal, aminek a hangulatában a Valami Amerika előző részeit és műfaját alapul véve mindenképpen valami laza és kúl irányba szerettünk volna menni.

Corn & Soda: Mi az, amibe még szívesen belekóstolnátok? Mihez vagy miről írnátok dalt?

Járai Márk: Mivel az akusztikus gitáros-énekes stílus hozzám elég közel áll, és szólóban is fel szoktam így lépni, ezért valami hasonló hangszerelésű számot például szívesen csinálnék.

Corn & Soda: Immár 14 éve, hogy elkezdődött a Halott Pénz története, s az azóta eltelt években az ország egyik legkedveltebb együttesévé váltatok, számos telt házas koncert áll a hátatok mögött, és a hazai fesztiválok oszlopos fellépői vagytok. Ha visszatekintettek az elmúlt évekre, melyik volt az a pillanat, mikor először éreztétek, hogy ebből igazán nagy dolog lesz?

Járai Márk: Több olyan momentum is volt a zenekar életében, amikor éreztük az előrelépést és a változást. A legfontosabb mindenképpen a zenekarrá válás volt, hiszen Dávid jó ideig egyedül volt Halott Pénz. Talán a legnagyobb változás a Valami van a levegőben megjelenése után történt. Ezt nagy áttörésként éltük meg, a rádiók sokat játszották, és máig az az egyik legnézettebb klipünk. Ezen kívül talán még a Bergendy-feldolgozásunkat, a Darabokra törted a szívemet emelném ki.

Corn & Soda: Talán klisének tűnhet a kérdés, de mit gondoltok, mi a titka ennyi év törtetlen, sőt egyre növekvő sikernek? Mi az, ami a Halott Pénzt különlegessé teszi?

Járai Márk: Azt gondolom, hogy a sikerhez vezető út nem csak egy-egy dal népszerűségén múlik. Rengeteg múlik a közönséggel való kommunikáción, az attitűdön és az együttes színpadi jelenlétén. Ha valaki eljön egy koncertünkre, szerintem érzi, hogy a színpadon a zenekar minden tagja lélekben nagyon együtt van. Ez a fellépéseken kívül is ugyanígy igaz, hosszabb távon egy zenekar nem is működhetne másképp.

Corn & Soda: Melyik dalra, videóklipre, díjra, fellépésre vagytok a legbüszkébbek?

Járai Márk: Én jelenleg az Aréna turnénkra vagyok a legbüszkébb, és arra, hogy egyáltalán meg mertük ezt lépni. Ha fellépésről van szó,  győri születésűként, nekem az egyik legnagyobb élményem egy 2 évvel ezelőtti győri koncertünk, ahol 45 000 embernek zenélhettünk. Hihetetlen élmény volt. Persze a budapest parkos, teltházas koncertjeinket is ünnepként éljük meg, és a Sziget Nagyszínpadon állni is egy kivételes dolog volt. Videoklipek kapcsán én a Nem érinthet meg című dalunk klipjét emelném ki, nekem talán az volt a kedvencem, hiszen vágás nélkül készült, és a forgatás is baromi érdekes volt.

Halott Pénz Aréna Show 2018
március 17. (szombat), 20.00 – Győr, Audi Aréna
március 24. (szombat), 20.00 – Debrecen, Főnix Csarnok
április 6. (péntek), 20.00 – Budapest, Papp László Budapest Sportaréna

Jegyek kaphatók

Győr
Debrecen
Budapest

 

Ez is tetszeni fog...