Az év legjobb könyvei - szerkesztőségi kedvencek 2018-ban - Corn & Soda

Az év legjobb könyvei – szerkesztőségi kedvencek 2018-ban

2018 könyvek szempontjából is tartalmas év volt számunkra. Rengeteg izgalmas, megható vagy éppen elgondolkodtató könyvet olvastunk, melyek jó részéről kritikát is írtunk. Nehéz lenne ezt a sokféle, színes palettát összegezni, vagy akár rangsorolni, ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy mindenki egyetlen kedvencet emel ki az olvasmányai közül, és azt mutatja be. Nézzük hát 2018 szerkesztőségi kedvenceit!

F. Zsuzsanna

Rengeteg jó könyvet olvastam az idén is mind a külföldi, mind a hazai szerzőktől, így nagyon nehéz egyetlen kedvencet kiemelni, hiszen annyiféle gyönyörű kötet került a kezembe. Mégis talán a legemlékezetesebb mind közül Katherine Arden A medve és csalogány című gyönyörű orosz meséje volt, mely Az északi erdő legendája című sorozat első része. Az írónő hiába amerikai, a történethez mégis sikerült igazi oroszos atmoszférát teremtenie, szinte éreztem a végtelen fenyőerdők és a hó illatát. A főhősnője, Vászja pedig igazán a szívemhez nőtt különleges adottságával, dacos, lázadó szellemével, erejével, és kitartásával. Vászja pontosan az a típusú hősnő, akit a legjobban szeretek az irodalomban. Igazi női példakép. A varázslatos történet napokig fogva tartott, és azóta is izgatottan várom, hogy olvashassam a folytatását.

Az Alexandra Kiadó fotója

Erunder

Az én bejegyzésem egy kicsit kakukktojás. Ugyanis idén olyan könyvet, ami ebben az évben jelent meg nem olvastam. Valahogy úgy alakult, hogy régebbi, eddig mellőzött könyveket kezdtem csak el, de ezek közül egyet sem bántam meg. Sőt, egy még ki is emelkedik a sorból. A Star Wars világa nem csupán a filmvásznon létezik, hanem képregényekben és könyvekben is. Ami azt illeti a regények még picit jobbak is, mint a filmek. Ezek közül idén a Drew Karpyshyn által írt Star Wars: The Old Republic: Revan című könyvhöz is szerencsém volt. A több szálon futó történet nem csupán bővíti a népszerű sci-fi univerzumát, hanem némileg még árnyalja is azt. A sötét erők követői nem csak öncélú gonosztevőkből, a Jedik pedig nem csupán tökéletes jófiúkból állnak. Így ezt a könyvet nem csupán Star Wars rajongóknak ajánlom, hanem azoknak is, akik még csak most ismerkednek ezzel a világgal.

Blackphoenix

2018-ban egy újabb darabbal egészült ki a Fábián Janka-könyvgyűjteményem. A rendkívül olvasmányos történelmi regényeiről ismert írónő A rózsalugasban egy férfi nézőpontjából mutatja be a 19. század legfelkavaróbb eseményeit. Radványi Endre gyermekként éli meg az 1848/49-es szabadságharcot, később pedig saját bőrén tapasztalja meg Észak és Dél óriási pusztítással járó harcát Amerikában. A szerelem, cselszövés és háború szokásos, lebilincselő kombinációját kapjuk tehát, egy kis újítással megfűszerezve.

forrás: Libri.hu

Bence V.

Még januárban került kezembe Bereményi Géza és Vető János Antoiné és Désiré – fényképregény a 70-es évekből című könyve, amelyben a Cseh Tamás Antoiné és Désiré című lemezéhez készült borítófotókat állították össze úgy, hogy azok egy történetet formáljanak. A két őskarakter, a csellengés nagymesterei megelevenednek előttünk, és széles gesztusokkal, gunyoros fintorokkal, elejtett disznóviccekkel, meghódított Évákkal járják körül koruk legjellegzetesebb helyszíneit. Épületeket vizelnek le, presszókban ködösítik el megbomlott elméjüket és panelházak szobáiban duruzsolnak szép szavakat a lányok fülébe. Különös, fantáziamozgató könyv ez azok számára, akik rajonganak Bereményi Géza és Cseh Tamás művészetéért. A dalok, a mindenek felett álló Cseh-Bereményi dalok új köntösben villannak fel előttünk. új rétegek tárulkoznak fel Vető János fotóin. Számomra emiatt volt fontos ez a könyv idén.

forrás: Libri.hu

Rátkai Zsófia

2018-ban rengeteg jó könyv jelent meg a piacon, elég nehéz feladat kiemelni egyet is. Ha mégis szeretnék egyet figyelmükbe ajánlani, az azért van, mert ritkábban fordul elő velem is – és ezt most általánosítom is gyorsan – hogy verses könyvet olvassak. Főleg kortárs költőtől. Ráadásul nő az illető. Ha még lenne kérdés valakiben – az jogos, mert kiváló női költőnk is nem egy van – inkább elmondom, ki az. Tisza Kata legutóbbi kötetét ajánlom, A legjobb hely a városban te vagy címmel. A versek az költőnő életének jókora szakaszát foglalják magukba, a házasságtól a válásig, az abból való felépülésig, mindezt hat ciklusban. Alcíme terápiás versek. A költemények szellősen helyezkednek el a könyvben, egyedi hangon szólnak, sokszor meglepően, találó kifejezésekkel mondják el a költőben megfogalmazódó érzéseket, nélkülözve minden klasszikus elemet, romantikus ábrázolást. Tisza Katánál szerintem senki nem fejezi ki jobban a női sorsot és verseinek felépítése is olyan egyedi stílusról árulkodik, amely teljesen indokolja töretlen népszerűségét. Ajánlom női olvasó társaimnak és olyan férfiaknak, akik a nők bonyolult lélektanát vállalkoznának megfejteni. Kellemes kikapcsolódást az újévre is!

John

Alig néhány órán belül lezárul 2018. Jó és rossz élményekről és eseményektől vegyes, ám könyvek szempontjából szerencsére termékeny évtől búcsúzhatunk. Számomra az esztendő egészen a legutolsó pillanatig halogatta az extázist: a tetőpont decemberben jött el, méghozzá a Meghitt pillanatok ünnepi antológia formájában. Úgy tapasztaltam, hogy a magyar olvasó- és íróközönség egyaránt előnyben részesíti a negatív, kissé katasztrofikus világképet tükröző novellákat és regényeket. Elmések és érdekesek, de általában nem valami felemelők. Ez a könyv más volt, igazi fehér, ártatlan gyöngyszem. A benne lévő rövid történetek kedves, téli varázslatot vittek a reggeli buszutakba és megédesítették a sokszor rohanós, kellemetlen karácsonyi készülődést. Főleg Sztrinkó Réka (A Titkos Mikulás), Fráter Zsuzsanna (Havas utakon), valamint Őszi Alíz (Tudsz úgy hallgatni, mint a csillagok?) novellái adták vissza azt a nosztalgikus, örömteli érzést, amit gondtalan tinédzserként éreztem az év első hópelyhe láttán.

Forrás: Könyvmolyképző Kiadó

Ez is tetszeni fog...