Beszámoló: Így szerettek ők – Nyáry Krisztián könyve megelevenedik - Corn & Soda

Beszámoló: Így szerettek ők – Nyáry Krisztián könyve megelevenedik

A Budapesti Nyári Fesztivál idei műsorában helyet kapott egy igen különleges darab is, az Így szerettek ők. Az előadást tulajdonképpen irodalmi koncert-színházként aposztrofálhatjuk, ugyanis helyet kap benne mindhárom műfaj. A Szabad Tér Színház produkciójának július 20-án volt az ősbemutatója a Városmajori Szabadtéri Színpadon, és a hatalmas siker örömére ráadás előadásokat szerveztek az érdeklődők számára.

EDV_7482_

Éder Vera fotója

Az előadást Nyáry Krisztián azonos című kötetei ihlették. Az író 2012-ben robbant be a köztudatba, amikor a magyar irodalom kiemelkedő alakjainak szerelmi életéről szóló bejegyzéseket írt Facebook oldalára. Nyáry Krisztián segítségével belekóstolhattunk abba, hogy kik voltak művészeink múzsái, milyen nehézségekkel és problémákkal néztek szembe a szerelem miatt, vagy hogy milyen szerelmi háromszögek alakultak ki akár barátok, munkatársak között akkoriban. Történetei olyannyira olvasottak lettek, hogy végül könyv formában is megjelentek. Az Így szerettek ők a 2012-es év egyik legnagyobb könyvsikere lett, és ez a siker azóta is töretlen. Így talán borítékolható volt, hogy a színdarab is hasonlóan nagy népszerűségnek örvend majd.

EDV_6665_

Éder Vera fotója

Szeptember 1-jén látogattam el a Városmajori Szabadtéri Színpadhoz az egyik ráadás előadásra. Korábban már olvastam a könyvet, ezért mikor meghirdették a programok között ezt az ősbemutatót, mindenképpen szerettem volna megnézni, ugyanis nagyon kíváncsi voltam arra, hogy hogyan építenek fel ezekből a rövidebb történetekből egy egész estés színdarabot. Az előadást maga a könyv írója, Nyáry Krisztián nyitja, aki egyfajta narrátorként közreműködik a színpadon. Híres irodalmi alakjainkat és szerelmeiket pedig mindösszesen négy színész kelti életre.
Gryllus Dorka, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Simon Kornél közreműködésével megismerhetjük többek között Csokonai Vitéz Mihály, Szabó Lőrinc, Ady Endre, Petőfi Sándor, József Attila, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula és Arany János szerelmi életének egy-egy mozzanatát is. Az írók és költők történetét a Kaláka együttes (Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs és Becze Gábor) foglalja keretbe egy megzenésített verssel, majd a négy színész segítségével betekintést nyerhetünk a szerelmi történetek egy kis részletébe, egy-egy rövid párbeszédbe. A könyvet olvasva megállapíthatjuk, hogy irodalmunk híres alakjainak javarészt kimondottan szomorú, tragikus kimenetelű szerelmei voltak, s a boldogan éltek, míg meg nem haltak ritkaságszámba ment köreikben. Ám az előadást nézve azt éreztem, talán az lehetett az alkotók célja, hogy a történeteket egy bájos, keserédes formába öntsék. A többségében beteljesületlen, vagy boldogtalan szerelmek ellenére mégis sokszor nevettünk, mosolyogtunk a darabon. A színészek játékát nem a drámaiság jellemezte, sokkal inkább egy könnyed, bájos, humoros megközelítése volt ez a könyvnek.
Az estét és a Városmajori Színpadot pedig azzal a tanulsággal hagyhattuk el, hogy legyen szó költészetről, irodalomról, zenéről, a szerelem még mindig az egyik leghálásabb múzsa – akár fájdalmas, akár nem.

Nyáry Krisztián – Kaláka:

Így szerettek ők

irodalmi koncert-színház

Szerző: Nyáry Krisztián
Zeneszerző: Kaláka
Díszlettervező: Szolga István
Jelmeztervező: Dőry Virág
Vetítés: Hoffmann Tamás
Dramaturg: Hevesi Judit
Asszisztens: Tóth-Gábor Anna
Produkciós munkatárs: Vermes Laura
Producer: Bán Teodóra

Rendező: Kőváry Katalin

 

Ez is tetszeni fog...