Bétateszt - Doom, a negyedik - Corn & Soda

Bétateszt – Doom, a negyedik

Doom

Az FPS műfaj megteremtőjeként tartják számon egyesek a Doom-ot, tévesen, hisz ennél messzebbre nyúlva is találunk belső nézetű játékokat. Mindenesetre, az első része tette igazán népszerűvé a lövöldéket, s mely a legtöbbet modolt játékok közt tartja a helyét 1993-as megjelenése óta. Eddig három rész készült, melyből egyik se tudott nagyobb sikereket elérni, mint a legelső. Sőt! Szerintem mindannyian egyetértünk abban, hogy egyre kevésbé nyújtja az elvárásoknak megfelelőt az id Software klasszikusa. De most, ez a legenda, újjászületik!

Öveket becsatolni, irány a Mars!

Május 13-tól elindult a negyedik, (kreatívan) Doomnak keresztelt örökös nyílt bétája, így most már bárki csatlakozhat a pokolturizmus kedvelőihez.  Ezt megtettem én is. Azt hiszem itt jött el az idő, hogy pár szót beszéljek a játékmenetről, és bajban vagyok, mert nagyon szeretném ha csupa jót mondhatnék róla. Mégis egy kultusz játékról van szó, ami miatt ezreket rúgtak ki irodai munkájukból és ami körül elkezdtek körvonalazódni a videojátékok által kiváltott mentális hatásokról készült felmérések és kutatások.

1-2-3-4

Izgatottan kattoltam a parancsikonra és csalódottan érkeztem a főmenübe. Az ajánlott gépigény képtelen stabil FPS-el futtatni az egyébként annyira (mint amennyire a gépet kihasználja) szép grafikával nem rendelkező játékot. Ez nagy szomorúsággal töltött el, de egy-két beállítás módosításával korrigálható az optimalizálatlansága. Jelenleg csak a multiplayer elérhető, mely a jól megszokott matchmaking rendszerrel van ellátva és azon belül kettő, egyáltalán nem újszerű (FFA, TDM) játékmódokban pusztíthatjuk az ellent. Belépve a játékba kasztok közül választhatunk, melyek megszabják felszerelésünket. Aztán mehet a húsdaráló aréna. Mert hogy ennyit tud a játékmenet és nem többet. Magasra ugrálhatsz, ide lőhetsz, onnan kilőnek és újra spawnolás. Persze a megfelelő technikákkal dolgozó Quake-huszárok és UT lojalista gamerek könnyebben fognak ráérezni az ízére, így hamar felhúzhatják karaktereiket. Bizony, fejlődés! Karaktered szintezésével elérhetővé válnak fegyverek és fejlesztéseik, valamint saját felszerelés menedzsment opciók. Ez jól hangzik, de tedd a szívedre a kezed és úgy mondd, hogy ezt nem lőtte el még a CoD se (create a class opcióra hívnám fel itt a figyelmet).

Arcpakolás és egy széles mosoly, egyenesen az alvilágból

Ez most a Mars, vagy a pokol?

A pályák nem túl nagyok, hangulatuk sötét, komor. Egyedi, Doomhoz illő látványvilágot kapott, ehhez semmi kétség nem fér. A karakter kinézetével el lehet szőrözni és elég extrém színekbe öltöztethetjük űrkatonánkat, valamint mintázatokkal és némi kosszal is díszíthetjük páncélzatát. A dizájnereknek ezúton is küldöm a gratulációt, amit a programozó kollégáiknak nem. Egyelőre. Hisz nem szabad elfelejteni, hogy bétáról van szó, ráadásul csak néhány napos a kis csibe. Azonban, ha nem mutatnak ebben az epizódban sem valami újszerűt, illetve ha az optimalizálatlanság megmarad, soha nem fog aranytojást tojóvá nőni, még akkor se, ha 60 eurós előrendelői árral tálalják.

Mindent összevetve, egy hangulatos utód érkezését várjuk, mely béta állapotából kifolyólag még elég kiforratlannak tűnik. De annál nagyobb reményeket fűzünk hozzá, s minél rosszabbnak ítéljük jelenét, annál nagyobb elvárásokat fűzünk a jövőjéhez. Az eddigi vásárlói értékelések vegyesek. Valószínű érdemes lesz megvárni a fejlesztés végét és addig csendben követni az eseményeket, melyről értesíteni foglak benneteket. Addig is, ragadjatok ti is egeret e hétvégére és próbálgassátok a Doom negyedik epizódját!

Minimum Gépigény:

OS: Win7

CPU: Intel Core i5-2400 / AMD FX-8320

RAM: 8 GB

GPU: (csak DirectX 11 kompatibilis) NVIDIA GeForce GTX 670 (2GB) / AMD Radeon HD 7870 (2GB)

HDD: 22 GB

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] első FPS film kezdeményezés még 2005-ben volt, a Doom című játékból készült filmnél, ami egyébként borzasztóan kínos bukás volt, de a film […]