Betekintés az észt filmművészetbe - Corn & Soda

Betekintés az észt filmművészetbe

Észt hét

Ha az észt filmművészetről van szó, és jobban belegondolunk ebbe a kifejezésbe, biztos mindannyiunknak eszébe jut néhány mozgókép. Még akkor is, ha elsősorban inkább a rendezőt, illetve a főbb színészeket szoktuk megjegyezni, hiszen az a térség, ahol készül, igencsak meghatározza, milyen – és miről szól – a film. Épp ezért lehet ilyen szempontból is beazonosítani. De hogy visszatérjek: ha az észt filmművészetről van szó, lelki szemeim előtt elsőként mindig az Őszi bál (Sügisball, 2007) képkockái jelennek meg. Ajánlom is nektek ezt a filmet, mely hat magányos ember életébe enged betekintést és olyan intim módon közelít hozzájuk, hogy azt érezzük, ott élünk mellettük mi is. Emellett azonban ajánlom figyelmetekbe a 10. Észt hét filmes programját is!

Az idei Észt hét vetítéseinek sora március 16-án a Zavarba ejtő napok című filmmel indul a budapesti Művész moziban. Triin Ruumet rendező alkotását egyenesen a Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójának különdíjáig vitte a lendület. Ezek után magától értetődően hazájában is bezsebelte az összes komoly elismerést. A Zavarba ejtő napok a ’90-es évek Észtországába repíti el a nézőt, ahol az illegális fakitermelés, a neonszínű melegítők és a spontán faluközi rallyk részét képezték a mindennapoknak. (A film vetítésén részt vesz a rendező, Triin Ruumet is.)

Észt hét

Zavarba ejtő napok

De nézzük, milyen alkotásokat láthatunk még! Vallo Toomla Színlelők című filmjében a férfi-nő kapcsolat nehézségeit veszi górcső alá: hősei dúsgazdag barátaik tengerparti villájában próbálják rendbe hozni megromlott kapcsolatukat. Amikor egy párnak menedéket nyújtanak a vihar elől, az események különös fordulatot vesznek… A Műszakváltás című rövidfilmjével néhány éve számtalan fesztiváldíjat begyűjtő Anu Aun Pólusok című munkája Tallinn legvonzóbb arcát mutatja meg a Hidroplánhangártól a tengerparton és a romantikus faházakon át a Kultúrkatlanig, miközben fiatal hőseinek történetén keresztül a pszichés zavar és a normalitás viszonyát vizsgálja. Néhány éve nagy sikert aratott az Észt héten a Gombászók című film. Rendezője, Toomas Hussar idén egy abszurd kémtörténettel, A kém és a költővel tér vissza, melyben ismét megcsillantja fanyar humorát, élvezettel ironizálva a túlzott hazafiasságon vagy az alkotó emberek lelki kínjain. Természetesen itt is a nőt kell keresni a bonyodalmak mögött…

Észt hét

Színlelők

Az Észt hét hagyományaihoz híven ismét bemutatkozik a nemzetközileg is elismert, egyedi hangú észt animáció is. Idén a legújabb termés bemutatása mellett egy válogatás is látható lesz az egyik legjelentősebb animációs rendező, Ülo Pikkov kísérleti és bábanimációs munkáiból. Ülo Pikkov az élő észt animációs legenda, Priit Pärn tanítványa volt. Filmjei állandó vendégei a világ animációs fesztiváljainak, ahonnan több esetben is díjjakkal térnek haza. Rendez, producerkedik, animációt oktat az Észt Művészeti Egyetemen, valamint egy animációelméleti könyv szerzője. Legújabb filmje, a dokumentumfilm és a bábanimáció esztétikáját ötvöző Üres tér alapjául az Észt Köztársaság egykori tisztjének története szolgál, aki a szovjet időkben a letartóztatás elől bujkálva 11 évet töltött egy pincében.

Az Észt hét filmes programját az Észt Intézet és a Szimplafilm közösen szervezi.

A részletes programot itt találjátok:

http://www.esztorszag.hu/

Ez is tetszeni fog...