"A Biblia az európai kultúra alapja" - a Passio XXI. próbáinak nyitóbuliján jártunk - Corn & Soda

“A Biblia az európai kultúra alapja” – a Passio XXI. próbáinak nyitóbuliján jártunk

Szerda este  tartották a PASSIO XXI. produkció nyitóbuliját, ahol együtt ünnepeltek a darab alkotói és szereplői a hétfőn kezdődő próbák előtt. A rendezvényen jelen volt többek között Alföldi Róbert rendező, Rosta Mária producer, valamit az előadás főszereplői, mint Szabó Kimmel Tamás, Stohl András, Feke Pál, Pápai Erika, Tóth Gabi, és a zenés passiójátékban elhangzó számok előadói, Magyarország népszerű sztárzenekarainak képviselői is. Az eseményen a Corn&Soda magazin is ott volt és rövid interjút készítettünk Alföldi Róberttel, Szabó Kimmel Tamással és Feke Pállal is.

Forrás: Passio XXI Facebook oldala

Alföldi Róbert legújabb nagyszabású darabjának nyitóbuliján kisebb tömeg volt jelen, jelezve a nagyfokú sajtóérdeklődést a produkció iránt. Az est alatt megtudhattuk, hogy hétfőn kezdődnek meg a darab olvasópróbái, amit már a színészek is nagy izgalommal várnak. Feke Pál szerint, aki a darabban Pétert alakítja, egy nagyon izgalmas előadásra készülhet a közönség.

– Nagyon örülök neki, hogy újra együtt dolgozhatok Robival, akivel az István a király harmincadik évfordulójára készült előadás óta nem dolgozunk együtt. Ráadásul nagyon nagy találkozások lesznek a színpadon, hiszen sok műfajból jönnek a szereplők.” – nyilatkozta Feke Pál. A Jézus Krisztus Szupersztár című musicalben ő alakította Jézust, Alföldi darabjában azonban Pétert, Jézus egyik tanítványát testesíti meg, s mint elmondta, nagyon kíváncsi már a rendező koncepciójára.

“- Nagyon sok művészt megihletett már a passió, mivel a Bibliának ez a legmegindítóbb története. Éppen ezért is várom nagyon, hogy megismerhessem Robi koncepcióját. Biztos vagyok benne, hogy nagyon izgalmas előadásra számíthatunk.” – osztotta meg velünk Feke Pál.

Rosta Mária és Szabó Kimmel Tamás

Hasonló izgalommal várja Szabó Kimmel Tamás is a próbákat, aki a darabban Jézust alakítja.

“- Nagyon megtisztelő, hogy játszhatok a darabban. Egészen biztos, hogy valami egészen rendhagyó, mégis hagyományos elemekre épülő alkotás fog születni.” – nyilatkozta.

Arra a kérdésre, hogy elolvasta-e a szerep kedvéért a Bibliából Jézus szenvedéstörténetét, mosolyogva azt válaszolta, hogy ő a passiót a szövegkönyvből fogja megismerni. Majd hozzátette, hogy neki egy szerepet kell eljátszania, amihez a rendező utasításait fogja követni.

Alföldi Róberttől megpróbáltunk megtudni több részletet a készülő előadásról, amit egyelőre sok titokzatosság leng körül.

– Az a cél, hogy egymásra figyeljenek az emberek, akkor sokkal jobb hely lenne ez a világ.” – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy mi a célja a darabbal, majd még elmondta, hogy rendezéseivel soha nem üzenetet akar közvetíteni, hanem kérdéseket akar feltenni, amivel a nézőkben is elindíthat egy továbbgondolási folyamatot.

– Mint kultúrembernek fontos a Biblia, nem kell ahhoz hívőnek lenni, hogy olvassuk. A Biblia az európai kultúra alapja.” – nyilatkozta. Majd arra a kérdésre, hogy értelmezése szerint Jézus isten-e vagy ember, titokzatosan annyit válaszolt, hogy meg kell nézni a darabot.

A  Passio XXI. előadását szervezők ígérete szerint egy alkalommal láthatja majd a közönség, mégpedig 2017. április 9-én a Budapest Sportarénában.

Ez is tetszeni fog...