Bizarr tárgyak a BMC-ben - Kondor Ádám szerzői estje - Corn & Soda

Bizarr tárgyak a BMC-ben – Kondor Ádám szerzői estje

Kondor Ádám szerzői estje a Metrum Ensemble előadásában október 26-án lesz hallható a BMC-ben.

Kondor Ádám a magyar zenei élet egyik legkülönlegesebb alkotója. Művei sokszor besorolhatatlanok, extra felkészülést kívánnak az előadóktól és rákészülést a hallgatóktól. Zenéi olyan stabil építmények, amelyeknek váratlan vonalvezetései hatalmas térigénnyel párosulnak.

Kondor Ádám
Fotó: Kardos Gábor

A Bizarr tárgyak (Bizarre Objects) jelenleg 15 műből álló sorozat, több órányi zene, anyagaiban és hangszerelésében is valódi meglepetések tárháza. A cím alapján nyilván mindenki arra gondol, hogy valami furcsa, szokatlan dologról lehet szó, és ez valamelyest igaz is, hiszen „nehezen kiismerhető a vágy mozgása, ami ezeket létrehozza. Valójában Wilfred Bion pszichoanalitikus elméletére utal, amelyben a ‘bizarr tárgy’ egy konkrét szakkifejezés”, amellyel a szerző csak metonimikusan utal Bion gondolkodás-elméletére. Bár tény, hogy Bion elméleteit a szerzemények értelmezésére is alkalmazni lehetne, mindenek előtt meg kell hallgatni a műveket, és ha vonzónak, érdekesnek találjuk, egészen különleges asszociációs folyamatokat élhetünk át, hiszen „ezeknek a műveknek az ‘értékét’ az adja, hogy új utakra terelik a gondolkodást”– vallja a szerző.

Metrum Ensemble
Fotó: Kardos Gábor

A koncerten megszólaló, egymástól teljesen független három darab közül a Bizarr tárgyak XV Magyarországon először kerül bemutatásra, az est második részében pedig a Bizarr tárgyak II új verziójának ősbemutatóját hallhatja a közönség.

A kompozíciókkal való ismerkedést Dinyés Dániel zeneszerző segíti, aki Kondort és műveit egyaránt jól ismeri.

„A szárnyaim repülésre készek.” (Kondor Ádám)

Kondor Ádám és a Metrum Ensemble
Fotó: Kardos Gábor

MŰSOR: Kondor Ádám: Bizarr tárgyak XIII és Bizarr tárgyak XV (magyarországi bemutató), Bizarr tárgyak II (az új változat ősbemutatója)

KÖZREMŰKÖDIK: Borbély László – zongora, Homoki Gábor – milanolo
Rumy Balázs – klarinét, Kéringer Dávid– klarinét, Rozmán Lajos – klarinét, Kántor Balázs – cselló, Schlanger Tamás – vibrafon, Rákóczy Anna – fuvola
Zászkaliczky András – oboa, Jankó Attila – fagott, Südi Bálint – kürt

Művészeti vezető, karmester: Rozmán Lajos

Időpont: 2020. október 26. 19.30

Helyszín: Budapest Music Center (BMC), Budapest, IX. Mátyás u. 8.

Ez is tetszeni fog...