Bizonytalanság. Vagy mégsem? – Seveled a mozikban - Corn & Soda

Bizonytalanság. Vagy mégsem? – Seveled a mozikban

A legújabb magyar romantikus komédia, a Seveled (2019) aktuális társadalmi problémát feszeget, miközben a műfaji követelményeknek megfelelően hat az érzelmekre, megnevetett és szórakoztat.

A Seveled sajtóbemutatója után Mészáros Mátéval, a film egyik szereplőjével készítettem interjút, aki azt mondta: „Egy romkomnak is meg kell jelenítenie az aktuális társadalmi állapotot”. Az interjút, melyben Mészáros Máté erről bővebben beszél, ajánlom elolvasásra.

Básti Juli, Mészáros Béla, Mészáros Máté és Rezes Judit
Forrás: Intercom
Fotót: Kiss Nelly

Orosz Dénes rendező-forgatókönyvíró filmje, a Seveled fő témája a már bőven családalapítás életkorában lévő férfiak szingliségét mutatja be. Azt, hogy ebben a korosztályban sokan vannak, akik nem akarnak elköteleződni, felelősséget vállalni és a túlzott tökéletességmániájuk miatt hiányzik belőlük a türelem a tartós párkapcsolatra. A „beragadt” helyzetet erősíti annak a helikopter anyukának (Básti Juli) viselkedése, aki saját élete helyett a fiáét éli. A témát a film jó ízléssel dolgozza fel, és azt gondolom, hogy a filmben megjelenő típusokból sokan saját magukra vagy a környezetükben élőkre ismerhetnek rá.

Mészáros Béla és Tenki Réka
Forrás: Intercom
Fotó: Kiss Nelly

A történetvezetésben van annyi csavar, hogy ne üljön le a film, és az érzelmes, komolyabb és humoros jelentek jó arányban váltják egymást. A filmet folyamatosan belengi az irónia, a műfajnak megfelelően a karakterekben egy-egy tulajdonság hangsúlyosabban van kiemelve. Nem csökkenti a film egyediségét az, hogy valószínűleg óhatatlanul felsejlik a nézőben a Pretty Woman (amerikai, 1990) motívuma. A társadalmi és anyagi helyzetből adódó különbség ebben a filmben is a humor fő forrását adja. Orosz Dénes bátran ironizál az kulturális újságírói világ belterjes és gyakran sznob világán. A filmet sajtóbemutatón láttam, ahol a kollégák hangos nevetésükkel jelezték, hogy remekül szórakoznak az ilyen típusú jeleneteken, melyekre nem a bántó kritika, hanem a finom irónia volt a jellemző.

Jelenet a Seveled című filmben
Forrás: Intercom
Fotó: Kiss Nelly

Orosz Dénes filmje több korosztályt és réteget képes megszólítani, így nagy esélye van arra, hogy sokakat szórakoztasson. A filmben tömörek és hatásosak a párbeszédek, nem hagyják unatkozni a nézőt. A Seveled című filmben nem csak vígjátéki helyzetek vannak, hanem egy-egy drámai hangulat is megjelenik benne, amelyek aláhúzzák a rendező-forgatókönyvíró által kifejezett gondolatokat.

A szereposztás tekintetében semmit sem bízott a véletlenre Orosz Dénes. A Mészáros Béla-Tenki Réka-Básti Juli hármas hitelesen, lazán és természetesen alakítják a főszerepeket. A két kiemelten fontos mellékszereplő, Rezes Judit és Mészáros Máté duettje külön érdekes színfoltja a filmnek. Jó volt látni a két legendát, Bodrogi Gyulát és Cserhalmi Györgyöt, akik kisebb szerepükben is hangsúlyosan képesek megjelenni a vásznon.

Tenki Réka és Básti Juli
Forrás: Intercom
Fotó: Kiss Nelly

A mellékszerelők sora is erős, így – többek között – láthatjuk a filmben Pogány Juditot, Ónodi Esztert, Györgyi Annát, Pálmai Annát, Molnár Áront, Fekete Ernőt és Dér Zsoltot.

A film zenei anyagát Csengery Dániel és Csorba Lóránt szerezték. A Seveled című főcímdalt is ők jegyzik, mely az együttesük, a Lóci játszik harmadik albumára fel is kerül.

Molnár Áron és Mészáros Béla
Forrás: Intercom
Fotó: Kiss Nelly

A Seveled című új magyar romantikus vígjáték nem kavarja fel a filmművészet vízét, de nem is azért készült, hanem a sokat emlegetett igényes szórakoztatás a célja, aminek megfelel.

Mafab: 68/100

IMDb:  7,6/10

Értékelés: 7,5/10

Kapcsolódó interjúnk Mészáros Mátéval:

Ez is tetszeni fog...