Boris Vian revű - Tajtékos dalok az Operettszínházban - Corn & Soda

Boris Vian revű – Tajtékos dalok az Operettszínházban

Tajtékos dalok, Boris Vian sanzonjai kelnek életre a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában, melynek bemutatója március 10-én lesz.

A Tajtékos dalok sajtótájékoztatója
Fotó: Németh Anna

Az alkotók és a színészek elmondása szerint a Kálmán Imre Teátrumban a francia életérzés, az elsöprő virtus, az ’50-es évek Párizsa lesz megidézve. Boris Vian dalai által. Boris Vian az élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó, fékezhetetlen polihisztor zseni, a 20. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája volt.

A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, nehezen érkező sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján. A Tajtékos dalok egy szertelenül csapongó színpadi mese, magyarul első ízben felcsendülő dalokkal. A történet – Vian alakjának megfelelő bizarrsággal – a ravatalnál indul, hiszen élete egy gyerekkori szívbetegség miatt mindvégig a halál árnyékában telt. Tudta, hogy keveset fog élni, ezért gyorsan élt. Lázasan, türelmetlenül, szinte nem is aludt. Szíve egy moziban állt meg, a regényéből készült botrányosan rossz film tizedik percének próbavetítésén. Hirtelen felkiáltott és meghalt. Harminckilenc évesen. „Köpök a sírotokra” – ez volt a film címe Vian álnéven írt bestsellere nyomán.

Boris Viannak a mai napig milliós példányszámban fogynak a könyvei, és aki a fiatal korosztály egyik legmeghatározóbb szerzője.

A Tajtékos dalok sajtótájékoztatója
Fotó: Németh Anna

Különleges színpadtechnikával, LED-világítással és tükrökkel hozza játékba Kiss Csaba rendező a zseni életének főbb helyszíneit, az arisztokratikus gyerekkort, a fiatalkori szerelmek őrületét, a Szabványügyi Hivatalt, a németek által megszállt Párizst, a földalatti mulatók világát, a romokból újjáépülő életet, Sartret és körét, egyszóval mindent, ami Viant jellemzi. A nézők a jazz, Duke Ellington és Miles Davis, a Saint-Germain pezsgő éjjeli világába nyernek betekintést. Élőzenés bárok és házibulik, a Tajtékos napok hangulata.

Tajtékos dalok
Fotó: Németh Anna

A Tajtékos dalok című revüben 11 Boris Vian-sanzon fog megszólalni – magyarul először, neves költők, műfordítók előadásában.

A Tajtékos dalok alkotói: Kiss Csaba (rendező), Kocsis Tamás (koreográfus), Berzsenyi Krisztina (látványtervező), Kovács Adrián (hangszerelő, zenei vezető), Róbert Júlia (dramaturg)

Dalszövegek: Müller Péter Sziámi, Kiss Judit Ágnes, Takács M. József, Göbölyös N. László, Bittner Gábor, Bajomi Lázár Endre, Rózsa László, Domonkos Eszter

A Tajtékos dalok sajtótájékoztatója
Fotó: Németh Anna

A Tajtékos dalok két szereposztása:

Györgyi Anna/ Kékkovács Mara,

Földes Tamás/ Pálfalvy Attila,

Gubik Petra/ Széles Flóra,

Kocsis Dénes/ Cseh Dávid Péter.

A darab premierje: 2020. március 10., Kálmán Imre Teátrum.

Ez is tetszeni fog...