Bosszúállók: Ultron kora - duplakritika - Corn&Soda

Bosszúállók:Ultron kora (Avengers: Age of Ultron, 2015) – duplakritika

tumblr_inline_nnj91iSFHJ1rv8f66_540

Egy újabb korszak zárult le a Marvel mozis univerzumában a Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron, 2015) megjelenésével, ami nem véletlenül döntögetett rekordokat a mozik kasszáinál. Óriási súly nehezedett az alkotók vállára, hiszen felül kellett múlni a második Marvel mozis blokk filmjeit, és az se segített, hogy egy műsoridőbe rengeteg központi szereplőt kellett belesűríteni.

BB:

Így lett az Ultron kora bő két órás, és meg kell, hogy mondjam, cseppet sem unalmas két órát ül végig az, aki a moziba téved. A csapat összeszokott az első rész óta, de csak épp annyira, mint egy két hete együtt lakó koliszoba tagjai, így még mindig sztorinak számít egymáshoz való viszonyuk, ami ki is teszi a film egy jelentős részét. Próbálom nem elspoilerezni, ki kivel kerül milyen viszonyba, de lesz itt minden. Fura barátságok szövődnek a lehető legkülönbözőbb szereplők között, és még szerelmi szálat is csempésztek a bandába, aminek eredetét sokan azóta is keresgélik a képregényekben, mert még mindig nem tanulták meg, hogy nem egy az egyben ugyanaz a Marvel filmes univerzuma, mint a képregényes. De lassan csak beletörődnek a hardcore geekek.

avengers-age-ultron_1

A legerősebb karakter még mindig Tony Stark (Iron Man), ami nagyrészt Robert Downey Jr-nak köszönhető, így külön üdítő, hogy nem ezzel a filmmel fejezi be Marveles pályafutását. Bár miatta kerül bajba a világ, gondolom ez nem spoiler, mert aki egy kicsit is utánajárt, mit néz meg a moziban, tudhatja, hogy Ultron neki köszönheti, hogy létezik, miután Bannerrel (Hulk, Mark Ruffalo) egy szuperinteligencia megteremtésén dolgoznak – úgy tűnik ők nem látták azokat a filmeket, amik arról szólnak, hogy iylet nem szabad -, de nem minden úgy sül el, ahogy tervezték. Ez meg is látszika milliomoson, a filmben végig lelkiismeretfurdalása van, de még mindig neki jut a legtöbb aranyköpés, és a legjobb jelenetek.

tumblr_nnsq4sOuFp1utoqnwo1_500

Ami kicsit zavaró lehet, hogy túl sok a karakter, rengeteg a történetszál, és ha valakinek ez az első Marvel filmje, valószínű, hogy fél óra múlva egy orbitális katyvasznak tartja majd a filmet. De ez várható volt, már az eddigi filmeknél sem ártott az eddigiek ismerete, ez ebben a filmben hatványozódik/karakter. Néhol nagyon érezhető, hogy a film inkább négy órás lenne, ha minden fontos részt benne hagytak volna, talána bővített verzióban kipótolják ezeket a hiányérzeteket.

tumblr_nnrneulpn11qghnsmo1_500

A film erősen kezd, rögtön belecsöppenünk az Amerika kapitány legutóbbi részének folytatásába, amikor a S.H.I.E.L.D. megbukott, a H.Y.D.R.A. pedig megerősödött, ennek apropójából újra összehívták a szuperhősökből álló csapatot, akik csaptak is egy látványos csetepatét. Aztán szusszanunk egyet a hősökkel, de nem sokáig, Ultron hamar megjelenik és felforgatja a már Avengers épületté alakított Stark felhőkarcolót, és ez végig jellemző a filmre. Túl sok mindent kell befogadnia a nézőnek, a majdnem két és fél óra alatt rendesen el lehet fáradni a sok helyszíntől, karaktertől és infótól. Persze ott vannak a beharangozott ikrek is, Wanda (Elizabeth Olsen) és Pietro Maximoff (Aaron Taylor-Johnson), de nem hagytak mély nyomot bennem, kicst többre számítottam velük kapcsolatban, bár ennyi szereplő mellett nem is kerülhettek normálisan reflekorfénybe. Pedig annak idején angyon be lettek harangozva.tumblr_nntvjyyTCP1rd8y4ao9_500
Joss Whedon és írócsapata még mindig ért ahhoz, hogy kellő egyensúlyban legyen a filmben akció, dráma és megmosolyogtató rész, így egy egészen vegyes filmet kapunk, és ez egyáltalán nem hátrány. Néha nem is árt egy-egy nyugis jelenet a sok CGI csoda között, amik még mindig hangosak, mozgalmasak, és végtelenül látványosak. Egyetlen képkockában minimum három fontos dolog történik, ami azért egy egész filmen keresztül nagyon fárasztó lenne. A kalapács és a lift kérdése meg rejtély marad, legalábbis a következő Thor filmig.tumblr_nnrc62sUU71u6vqiyo1_540
Összességében elégedett voltam azzal, amit kaptam, látványvilágában lehengerlő volt, a történet kicsit kuszára sikerült, de aki képben van az eddigi filmekkel, nem fog elveszni a szálak között, és könyörgöm, végre csináljanak egy Fekete Özvegy (Black Widow, Scarlett Johansson) eredetfilmet, mert megérdemli, pláne most, hogy Hawkeye (Jeremy Renner) így ki lett vesézve ebben a filmben.

IMDB: 8,2

MAFAB: 83%

Értékelés: 89/100

***

LLzoli:

Másfél milliárd dolláros bevételével a Bosszúállók jelenleg minden idők harmadik legsikeresebb filmje. Ennek megfelelően a stúdió kellő figyelmet és pénzt áldozott a folytatásra (Az Ultron kora a Wiki szerint 280 millió dollárba került, és ez alapján csak két Karib-tenger kalózai-film előzi meg a legdrágább filmek listáján). Ha valaki netán azt gondolná, hogy a Marvel részéről ez hazárdjáték volt, az téved. A felvezető filmek a Thor 2 kivételével rendben voltak, a csapat a rendezőt is beleértve változatlan maradt (csak két új epizodista figyelt be Scarlet Witch és Quicksilver személyében), és a film felépítése is gyakorlatilag ugyanaz maradt. Nem utolsósorban pedig ezúttal arra is figyeltek, hogy a remekbe szabott akciójelenetek között az átvezető részek is izgalmasak legyenek, így az Bosszúállók: Ultron kora elérte azt, amit általánosságban csak nagyon kevés második résznek sikerül- rávert egy kört az első részre.

Nem tudom mással kezdeni a beszámolót, mint a domináns érzéssel, a legfontosabb észrevételemmel, ami már tíz perc után nyilvánvaló volt, és mindvégig az maradt: ez a film feszes tempójú és szédítően mozgalmas. De mondhatjuk úgy is, hogy zsúfolt, mint a tokiói metró. A két új karakter épp ezért az elejétől a végéig kilóg a filmből, Nick Fury pedig kifejezetten csak a helyet foglalja. A Shield feje ott volt a filmben, igen. De mégsem.

Pazar akciójelenetek, hosszú, vágás nélküli jelenetek, tetszetős harci koreográfiák –ezek nagyjából már az első részben is jelen voltak, de a második részben úgy gondolom, elérték a tökéletes szintet. Mondhatni, ebből a szemszögből nincs új a nap alatt. Romba dőlt egy fél város, robbant, hasadt, tört minden, ami a szemünk elé került.

Az érme másik oldalán már jelentősebb változások történtek. Igen, a karakterekről van szó. Jogos elvárás volt, hogy ezúttal már gördülékenyebben működjenek a szuperhősök közötti különféle kapcsolatok, hiszen az első rész ügyesen lerakta az alapokat. Az Ultron kora azonban felülmúlta a várakozásaimat- a bosszúállók olyan zseniális párosokat és úgy általában: egy remek csapatot alkottak a film folyamán, mintha ez nem is a második, hanem az ötödik vagy hatodik közös filmjük lett volna. Külön kiemelném azt a jelenetet, amelyben együtt lazulnak mindannyian, és szórakozásképp szépen sorjában megpróbálják elmozdítani Thor kalapácsát a helyéről. Remekbe szabott jelenet volt, ami a több mint egy órányi akció ellenére is nálam a film csúcspontja volt.

Érdekes és jól működő párosokat hoztak össze- elsősorban Hulkra és Fekete Özvegyre gondolok, de Amerika Kapitány és Sólyomszem párbeszédje a család jelentőségéről is zseniális volt. A tetszetős ellenpólusok és párocskák között azonban akadt valaki, aki ezúttal nagyon nem illett be az egészbe. Ez a valaki pedig Vasember aka Tony Stark. Tony, aki az első rész hőse volt, és talán éppen emiatt egyfajta alfahímnek számít a csapatban, ezúttal lélektelenül bolyongott a film során, és nem tudott egyetlen karakterrel sem összehozni egy normális párbeszédet a két és fél óra alatt. Próbálkozott ugyan, de hiába. Ehhez a filmhez Amerika Kapitány, Thor, Sólyomszem és Fekete Özvegy is többet tett hozzá, mint ő.

hawkeye-avengers-age-of-ultron

Nézős film? Igen. Kisebbségi vélemény következik, de Ultron személyében a Marvel létrehozta az eddigi legjobb Marvel-főgonoszt. (Igen, Lokitól is jobb). Ugyanakkor a film távolról sem hibátlan. A Bosszúállók- Ultron kora enyhén kockafilm lett- önállóan már nem kifejezetten élvezhető, mivel túl sok előzményre reflektál. Olyan sok mellékszereplő kacsintott be az önálló szuperhősös filmekből, hogy egy Marvel-univerzumot nem túlságosan ismerő egyén könnyen fejfájást kaphat a rengeteg karaktertől. (Apropó, fejfájás: panaszokat hallottam a 3D-re, szóval nyugodtan kihagyhatjátok ezt az extrát).

A mérleg azonban így is a pozitív oldalon marad, az ítélet: irány a mozi!

Imdb: 8,2

Mafab: 83 %

Értékelés: 80/100

 

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] produkciók igyekeztek elszipkázni. Megjelentek a kolosszális, szuper látványos sci-fik és a szuperhős mozik, amelyek immár egy füst alatt képesek voltak kielégíteni több célcsoport igényeit […]

  2. […] franchise-okról beszélünk, hanem igazi kultfilmekről. Megérkezett a Bosszúállók második része, láttuk George Miller csatavasait fényesebbnél is fényesebben csillogni a sivatag homokjában, […]