Bulizz egészség- és környezettudatosan! - Interjú Klein Csabával, az Everness Fesztivál megálmodójával - Corn&Soda

Bulizz egészség- és környezettudatosan! – Interjú Klein Csabával, az Everness Fesztivál megálmodójával

Kevés kellemesebb nyári elfoglaltság van, mint egy fesztiválon lazulni és tisztességesen kitombolni magunkból az egész évben felgyülemlett gőzt. Az Everness Fesztivál azonban egy olyan alternatívát kínál a kikapcsolódni vágyóknak, amely eltér a jól bevált hajnalig tartó koncert-piálás-őrültködés kombótól. Az Everness ezzel szemben inkább nappali, mint éjszakai fesztivál, és nagyon fontos eleme mind az egészséges életmód, mind a környezettudatosság. Arról, hogy mi adta az ötletet egy ilyen típusú rendezvényhez, és milyen lehetőségek rejlenek benne, magával az Everness ötletgazdájával, Klein Csabával beszélgettünk.

Forrás: 24.hu

Corn&Soda: Úgy tudom, egy súlyos tragédia, a gyermekei halála vezetett az Everness Fesztivál megalapításához.

Klein Csaba: Nem is közvetlenül az Evernesshez, de a spirituális úton való elinduláshoz mindenképpen. Elkezdtem foglalkozni lelki dolgokkal, egy életmód központot is vezettem. Ennek lett a következménye aztán az Everness Fesztivál.

Corn&Soda: Hogyan változott meg a világgal kapcsolatos szemléletmódja? Volt valamilyen átmenet?

Klein Csaba: Korábban abszolút materialista voltam, még most is annak tartom magam. Informatikával foglalkoztam, de nyitott voltam például a keleti filozófiára, most a Buddhista Főiskolát végzem. Már gyerekkorban megvolt ez a nyitottság, de a mai napig azt hiszem el, amit megtapasztalok és amit látok. Úgyhogy gyakorlatilag egy folyamatos átmenet zajlott le. Az életmód központban az összes nálunk lévő programon részt vettem, ott elkezdtem magamba szívni a spirituális gondolkodást. Hozzá teszem, nem tartom magam abszolút spirituális embernek; a cégen belül is inkább a materialista nézetet képviselem. Ugyanakkor sok személyes tapasztalatom van azzal kapcsolatban, hogy a világ nem csak abból áll, ami kézzelfogható.

Corn&Soda: Mennyire jelent nehézséget a két szemléletmód összeegyeztetése?

Klein Csaba: Abszolút nem. Reggelente meditációval kezdek, aztán elmegyek futni vagy edzőterembe. Nem összeegyeztetés kérdése, mindkettő az életem szerves része.

Corn&Soda: Meséljen egy kicsit az Everness Fesztiválról! Mi a legfontosabb célkitűzése?

Klein Csaba: Kezdettől fogva célja az Evernessnek, hogy utakat mutasson az embereknek. Vagyis egy kínálatot adjon azokból a lehetőségekből, amiket mi, a csapat tagjai is kipróbáltunk. Összegyűjtjük a piacon található előadásokat, workshopokat, mozgásos órákat, és akik eljönnek hozzánk, egy nagy dózisban megkapják mindezt, így nem kell külön keresniük őket. Nem akarjuk megmondani, hogy ki mit csináljon, a cél az, hogy mindenki találja meg a saját mesterét, útját, akár gyógyuláshoz, akár az élete rendbe rakásához. Erre adunk egy “étlapot”.

Corn&Soda: Vannak olyan programok esetleg, amik kicsit népszerűbbek mint a többi?

Klein Csaba: Van például egy táncos partunk, ami nagyon szokott pörögni. Emellett a hangterápiákat is szeretik a vendégek.

Corn&Soda: Hangtálas terápiáról van szó?

Klein Csaba: Igen, az is szokott lenni. Emellett különböző hangszerekkel, meditációkkal dolgozunk. Erre a célra egy zárt sátrat rendezünk be, ahol el lehet mélyülni a hangokban. Az előadások és workshopok is mindig nagyon népszerűek. Estére viszont általában már mindenki belefárad a sok tanulásba, így a koncerteken is jól szokták érezni magukat.

Corn&Soda: Akkor tulajdonképpen mindenhol van érdeklődés.

Klein Csaba: Abszolút! Nem szokott előfordulni, hogy valahol nincs ember. Ha ezt tapasztaljuk bármelyik programnál, azt megszüntetjük. Folyamatosan figyeljük a visszajelzéseket, és azokhoz képest alakítjuk a további kínálatot.

Forrás: everness.hu

Corn&Soda: Van esetleg olyan fesztiválos élménye, ami meghatározónak bizonyult, és tudott belőle meríteni az Everness megrendezéséhez?

Klein Csaba: Soha nem voltam nagy fesztiválra járó. Inkább azt láttam ilyenkor, mi az, ami hiányzik nekem. Ezek a rendezvények általában egy koncepcióra épülnek, és az esti-éjszakai életre koncentrálnak. Azt vettem észre, hogy nappal unatkozom. Az emberek délelőtt józanodnak, próbálják összeszedni magukat, késő délután pedig megint elkezdődik a buli és az ivászat, ami másnap hajnalig tart. Napközben csak mászkáltam és nem találtam magamnak olyan programot, ami le tudott volna kötni. Az Everness viszont kimondottan nappali fesztivál. Már reggel ötkor elkezdődnek a programok és nagyjából éjfélig tartanak.

Corn&Soda: További különlegesség a fesztivállal kapcsolatban, hogy az egészséges életmód kulcsszerepet tölt be benne. Mit jelent az Ön számára ez a fogalom?

Klein Csaba: A legfontosabb a mozgás, tánc, sport és az egészséges táplálkozás. De ezzel még csak a saját egészségünkről beszélek. Nálunk a környezettudatosság is fontos téma a cégen belül és magánemberként egyaránt. Ha a környezetet nem tartjuk karban, hiába próbálunk egészségesen élni, elpusztul körülöttünk a világ.

Corn&Soda: Valóban, az Evernesst a legkörnyezettudatosabb fesztiválként is szokták emlegetni. Hogyan sikerül ezt megvalósítani?

Klein Csaba: A legnagyobb lépés az, hogy műanyag helyett csak lebomló evőeszközök vannak nálunk, amelyek papírból, fából vagy búzakeményítőből készültek. Törekszünk arra is, hogy PET palackból egyre kevesebb legyen. A kevés műanyag szemetet, ami mégis keletkezik, külön válogatjuk és újrahasznosítjuk. Komposztálunk is, sőt előbb-utóbb szeretnénk egy saját komposztálót felépíteni a területen, hogy a hulladékot már ne is kelljen elszállítani. Ezen kívül ami még nálunk népszerű, az az úgynevezett alomszék, ami a klasszikus toi-toi vécék környezetbarát változata. Ezt a kerti budihoz hasonlóan nem húzzuk le vízzel, ehelyett faforgácsot dobunk rá, amitől kellemes illata lesz. Előzetes tárgyalások alapján azt tervezzük, hogy az így összegyűlt hulladék végül biogazdaságokban kerüljön komposztálásra. Emellett minden évben próbálunk még bevezetni új dolgokat. De mivel nincsen saját területünk, hanem egy campinget használunk, alkalmazkodni kell annak sajátosságaihoz. Nagyon szeretnénk megvalósítani egy visszaforgatott víztakarékos zuhanyzórendszert is, de idén ebből maximum egy próba verziót fogunk tudni bevezetni.

Corn&Soda: Ha jól tudom, az első fesztivált 2013-ban rendezték. Volt esetleg kedvenc éve az azóta eltelt időszakban, ami különösen jól sikerült?

Klein Csaba: Minden évben volt jó is rossz is. A 2013-as év azért volt fantasztikus, mert akkor indult az Everness Fesztivál és egy álomból lett kézzel fogható valóság. Csak pár száz vendégünk volt, végig esett az eső, és minden ellenünk szólt, de annyira jó hangulat volt és pozitív visszajelzéseket kaptunk, hogy az egész adott nekünk egy nagy kezdő lökést. 2014 a fellendülést jelentette. Akkor berobbantunk a köztudatba, már volt háromezer vendégünk. Viszont akadtak anyagi nehézségeink, sokkal nagyobb költséggel járt a fesztivál, mint gondoltuk, így nagy veszteséget termeltünk. Tavaly helyszínt váltottunk, először voltunk Alsóörsön. Akkor nagyon jól sikerült a rendezvény, remekül bevált az új helyszín. Nem is merült fel tavaly semmi komoly negatívum, nagyon nyugis volt az egész. Megerősített abban a hitben, hogy lehet ezt az egészet stressz nélkül, nyugodtan is csinálni.

Corn&Soda: Ezek szerint Alsóörs marad a helyszín hosszabb távon is.

Klein Csaba: Igen, most két évre szerződtünk le, így biztos, hogy még jövőre is Alsóörsön leszünk. Szeretnénk maradni hosszabb távon. Egyébként a Harley Davidson Fesztivál is ezen a területen van már tizenhat éve, ők sem gondoltak rá soha, hogy elmenjenek. Mi is jól érezzük ott magunkat, ráadásul az önkormányzattal is nagyon jó a viszonyunk.

Corn&Soda: Melyik korosztályból kerül ki a legtöbb Everness-fesztiválozó?

Klein Csaba: A 30 feletti nők közül kerül ki a vendégkör legnagyobb része, de már a 20 év felettiek közül is sokan jönnek. A nő-férfi arány olyan 70-30% a nők javára. Ezért szeretnek az Evernessre járni a férfiak. Meg azért mert mindenki nyitott, oldott a légkör, így könnyű bárkivel kapcsolódni, szóba elegyedni, nincs elutasítás. A férfiak legnagyobb félelme ugyanis az elutasítás. De itt az egész légkör ad egy védett, biztonságos környezetet ahhoz, hogy nyugodtan megszólítson bárki bárkit.

Corn&Soda: Említette a beszélgetés elején hogy életmódközpontot is vezetett. Az is működik még? Van ideje rá a fesztivál szervezése mellett?

Klein Csaba: Nem működik már. Amikor beindult a fesztivál, minden egyéb dolgot abba hagytam, az informatikai céget is eladtam, és csak az Everness-szel foglalkozom. Mostanában látjuk úgy, hogy lassan lenne kapacitása a csapatnak a továbblépésre. Első körben plusz rendezvényeket akarunk szervezni: koncerteket, heti programokat, filmklubot, illetve a Római parton zenés teraszt tervezünk indítani. Tervben van az is, hogy legyen megint állandó helyünk, de még két-három év, mire érdemben tudunk ezzel foglalkozni. Közép-hosszútávú célunk egy olyan központ, ahová be lehet ülni teázni, kávézni és beszélgetni. De ahhoz, hogy ezt elindítsuk, anyagilag kell megerősödnünk, mert az elején egy-két évig biztosan saját finanszírozásból kell fenntartanunk a központot.

Corn&Soda: Vannak-e konkrét terveik az idei fesztivál utánra?

Klein Csaba: A nyári Everness után következik az Indián Nyár, a másik rendezvényünk. Ez egy kisebb, ezer főben limitált fesztivál. Augusztusban ezt kezdjük előkészíteni, szeptembertől pedig már a jövő évi fesztivált. Mindig van mit csinálni, nem nagyon akad holt időszak.

Az Everness tehát szolidabb, nappali fesztiválként is igazán színes és eseménydús rendezvénnyé nőtte ki magát. Sok sikert kívánunk Klein Csabának, és reméljük, idén is legalább olyan jól beválik Alsóörs, mint tavaly. Ha pedig Ti is nyitottak vagytok a testi-lelki-szellemi egészségre és a környezettudatosságra, ki ne hagyjátok!

Ez is tetszeni fog...