Bűntudat, bosszú és humor - A díszvendég című kanadai film a mozikban - Corn & Soda

Bűntudat, bosszú és humor – A díszvendég című kanadai film a mozikban

Atom Egoyan új filmje, A díszvendég (Guest of Honour, 2019, kanadai) a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában, majd Torontóban mutatkozott be.

Atom Egoyan, az örmény származású, Kairóban született kanadai rendező, író, forgatókönyvíró, zeneszerző legújabb filmjében, A díszvendégben – többi alkotásához hasonlóan – merészen feszeget kényes témákat. A díszvendégben előjön a gyász és a veszteségek feldolgozhatatlansága, a bűntudat, az elfojtások, a beteges bosszú és a titkok lelket, életet romboló hatása. A nehéz témák megjelenítését a rendező-forgatókönyvíró Atom Egoyan iróniával és finom humorral oldja, fűszerezi.

A díszvendég
Forrás: Cirko Film

A Cirko Film ajánlója:

„Veronicát, a fiatal gimnáziumi zenetanárnőt szexuális zaklatásért ítélték letöltendő szabadságvesztésre. Apja, Jim biztos lánya ártatlanságában, és mindent megtesz, hogy szabadlábra helyezzék, de Veronica úgy érzi, régebben elkövetett bűnei miatt megérdemli büntetését. Nem hajlandó együttműködni apjával: úgy tűnik, a börtönben szeretne maradni. Küzdelmük során felbukkannak a múlt mélyen eltemetett titkai és démonai. Jim egyre elkeseredettebben és megszállottan harcol lánya igazáért, és feszültségét munkájában vezeti le: éttermek fogyasztóvédelmi ellenőrzése során fordul egyre vadabb eszközökhöz.”

David Thewlis
Forrás: Cirko Film

A főszereplő, az angol származású David Thewlis-t számos sikerfilmben láthattuk, például az 1995-ös Teljes napfogyatkozásban Leonardo di Caprio-val együtt alakított emlékezeteset, de legtöbben valószínűleg a Harry Potter Remus Lupin professzoraként ismerik. Láthattuk a Hét év Tibet, A nagy Lebowski vagy a Mennyei királyság kultikussá vált filmekben is. David Thewlis hitelesen, felesleges eszközbevetés nélkül alakítja a tragédiák által magányossá vált középkorú férfit, Jim-et, akinek már csak a felnőtt lánya és egy idős nyúl ad értelmet életének. Jim autisztikusan rutinossá vált életét az az elszánt harc rázza fel, amit az ártatlanul bebörtönzött lányáért vív.

David Thewlis
Forrás: Cirko Film

Laysla De Oliveira, a brazil származású 28 éves kanadai színésznő még rövid filmes múlttal rendelkezik, de ezzel a szerepével a velencei és torontói fesztiválokon felhívhatta magára figyelmet. Laysla De Oliveira – Veronica szerepében – erős és őszinte az alakításával felhelyezte magát a nemzetközi filmvilág térképére.

Laysla De Oliveira
Forrás: Cirko Film

Jó volt látni az amerikai Luke Wilson-t ebben a sokkal inkább művészi filmben, mint a többi, hullámzó színvonalú tömegfilmjeiben. Azt az empatikus lelkészt alakítja, aki óhatatlanul a pszichológus szerepébe kerül, és aki nem ítélkezik senki felett, nem fokozza a bűntudatot Veronicában, hanem segíti a lelki feldolgozását.

Laysla De Oliveira
Forrás: Cirko Film

Atom Egoyan rendezésben, forgatókönyvében a nehéz, feszült és a humoros helyzetek jó ütemben váltják egymást, ami által a néző át tudja magát adni az életszerű szituációknak.  A film emészthető, 105 perces hosszúságú, melynek a – a nagy valószínűséggel magyar ősökkel rendelkező – kanadai Paul Sarossy operatőr adja a bensőséges képi világát. A filmben fel-felcsendülő, Mychael Danna által szerzett zenék hatásosan „veszik körbe” a jeleneteket.

Luke Wilson
Forrás: Cirko Film

A film 16 éven aluliak számára nem ajánlott. A díszvendég eredeti angol nyelven, magyar felirattal augusztus 13-tól látható a Cirko Film forgalmazásában.

Értékelés: 7/10

Mafab: 68/100

IMDb: 5,4/10

A díszvendég előzetese:

Ez is tetszeni fog...