Derek Sherinian is játszik Ziskó Olivér készülő lemezén - Corn & Soda

Derek Sherinian is játszik Ziskó Olivér készülő lemezén

Ziskó Olivér és társai tavaly óta dolgoztak egy több szempontból is rendhagyó albumon. A megjelenés előtt több single-lel jelentkezik majd a banda, amelyek egy részéről tavaly már leforgatták a videó felvételeket. A Rise and Fall volt az első megosztott dal, most pedig egyszerre két klip is felkerült a webre.

A „Carnival Of Abundance” egy prog-rockos beütésű, modern, fúziós DnB dal lett. A felvétel különlegessége, hogy a dobot, basszust és gitárt egyszerre rögzítették és a take-et lefilmezték. Szerkesztés nélkül készült a hang, tehát ami látszik és hallatszik a klipen, az történt a valóságban is. Abban, hogy ez így szólal meg, igen nagy szerepe van a két nagyszerű zenésznek, akikkel ez a trió felvétel készült: Mike Gotthard gitározik és Erdei Péter basszusgitározik. Ők a lemez több számán is közreműködnek majd. A videót, – ahogy az összes készülő klipet is – Tóth Tamás (Eyeline Film) rögzítette és szerkesztette. Audio mix és master: Scheer „Max” Viktor.

Carnival Of Abundance:

A „Ghost Notes” band verziója egy ideje már fut a Basstheworld YouTube csatornán és most felkerült Ziskó Olivér csatornájára is, a dal eredeti verziójával együtt. Ezekben a klipekben a stúdió „élő” take-jeit rögzítették, ami élettel teli jelleget ad a felvételeknek. Persze itt nem egyszerre vették a hangszereket, mert a band verzió a világ három távoli pontján készült. Anthony Crawford basszusozik (Los Angeles), aki a Virgil Donati band-ből, Allan Holdsworth zenekarából, vagy a Witherfall-ból lehet ismerős.

Olivér a következőket mondta az amerikai zenésszel való közreműködésről.

„A YouTube csatornám tartalma és a dalok demói felkeltették az érdeklődését és a kérésemre bevállalta ezt a projektet. Nagyon örülök neki, hogy dolgozhatok vele. Egyik kedvenc basszusgitárosom. Az album egy további dalában is játszik majd.”

Gitáron Marius Pop játszik, aki bukaresti. Olivér „Csodaszarvas” lemeze után, mondhatni, hogy kötelezően szerepel ennek az új albumnak egy pár dalán is.

Ghost Notes band version:

Ghost Notes – original version :

A lemez koncepciója zenei szempontból egy modern hangzású, instrumentális, fúziós/elektronikus elegy lesz. A tizenkét dal mindegyike saját szerzemény.

A zenész a zeneszámok készítéséről is elárult néhány kulisszatitkot.

„Ritmikai szempontból sok kötött improvizáció jellemzi a dalokat. Kreáltam különböző improvizációs modelleket, sémákat, amiket modern elektronikus zenék ritmusai ihlettek, és dalonként más-más ilyen modellre építkeznek a harmóniák. Természetesen a közel 10 bitang jó fúziós zenész közreműködőnek hála: nem maradnak el a minőségi gitár, bassz és billentyű szólók sem. Jelenleg 8 dal mixe kész.”

Mondanivaló szempontjából is van koncepció. A jazz, fúziós és különböző improvizációs zenék nagy része kimerül az egyéni hangszeres játékban és nem kifejezetten a közönség felé közvetített mondanivalóra épül. Ha innen nézzük, akkor ez egy rendhagyó album, mert minden dalnak meglesz a maga üzenete. Alapvetően huszonegyedik századi jelenségekről lesz szó, amit – énekes híján – a klipekbe vágott képsorokon és a koncerteken, a háttérben futó filmen lehet majd követni. A járvány miatt az embereknek most még inkább van idejük/igényük magukba fordulni és elgondolkodni rajta, hogy vajon hányadán is állunk a világgal. Nem okoskodni szeretne a zenész, csak feldob egy-egy témát abból a korból, amiben élünk és a közönségre bízza, hogy mire asszociál.

A további hangszeresek:

Papesch Péter és Gudics Martin basszusgitár, Kaltenecker Zsolt billentyűs hangszereken és nemrég kibővült egy újabb billentyűssel a lemez közreműködőinek listája. Nem is akárkivel: Derek Sherinian-nel (Alice Cooper, Kiss, Dream Theater, PlanetX. Sons of Apollo, Joe Bonamassa, de valószínűleg sokaknak nem kell őt bemutatni).

Az album a tervek szerint jövőre jön ki, ha nem lép közbe más. Addig is dolgoznak a többi single megjelenésén, valamint az album színpadi megjelenítésén. Marius Pop és Papesch Peti lesznek Ziskó Olivér mellett a trió koncert formáció tagjai és ahol megoldható, szeretnének néhányat a többi vendégszereplő zenész közül is meghívni.

A soron következő klipekről annyit, hogy az egyik legizgalmasabbat, amiben lángoló dobverőkkel játszik Olivér, a Ság-hegy vulkáni kürtőjében forgatták. Három dalban is lesznek majd tüzes dobverőtrükkös ötletek és ha a lehetőségek engedik, élőben is úgy szeretnék majd előadni…

Ez is tetszeni fog...