Dredd bíró: fejbe ver, mint egy ír fekete sör - Corn & Soda

Dredd bíró: fejbe ver, mint egy ír fekete sör

Rég szórakoztam olyan jól, mint a Judge Dredd: Minden birodalom elbukik kötetét olvasva, és azt hiszem mindenki így lesz vele, aki felnőtt ember létére örömét leli a radioaktív mutánsok, cowboyok és klónok kegyetlen küzdelmeiben, a disztópikus fantasy/sci-fi világok közti kalandozásokban. Michael Carroll Dredd–története mesterien ötvözi a klasszikus posztapokaliptikus, antiutópisztikus társadalomábrázolásokat, a mesés-varázslatos fantasy irodalmat, az agyatlan, öldöklős horrort és a vaskalapos, bináris látásmódú westernt. Spoiler-mentes ajánló.

Michael Carroll: Judge Dredd – Dredd bíró: Minden birodalom elbukik. Forrás: Fumax Kiadó.

A Minden birodalom elbukik egy kicsit olyan, mint egy sűrű, ír fekete sör. Kesernyés stout, amit egy fárasztó munkanap után nyitunk ki, majd a kanapén elkényelmesedve, szinte együltő helyünkben legurítunk. Ha akarunk, elmorfondírozhatunk azon, hogy az árpa és a pörkölt maláta mennyire domborítja ki a kávé aromáját, de végső soron erre semmi szükség: a lényeg, hogy jól esett. A dublini származású Michael Carroll Dredd-sztorijában ugyanis minden benne van, amire szükségünk lehet ahhoz, hogy egy kicsit kikapcsoljunk és kizökkenjünk a mindennapok malomkerekéből: mutánsok és koboldok, telepatikus klónok, cowboyok és indiánok, radioaktív vadnyugati leszámolás és teleportálás. Nem kell mélyenszántó, filozofikus gondolatokra számítani – a történet bár egyszerű, Carroll narrációja furmányos és fordulatos, könnyen bele lehet feledkezni. A mozgalmas, több szálon futó cselekmény elrepít minket Murphyville-be, az ír megapoliszba, Alsóvárosba, a néhai New York Citybe, Átokföldre, a nukleáris katasztrófa-sújtotta észak-amerikai sivatagba, Britvárosba és természetesen Mega-City 1-be, Dredd bíró otthonába.

Paul Davidson: Részlet a …Holtig tanul c. fejezetből. Forrás: Paul Davidson & Fumax Kiadó.

A hat fejezetre osztott gyűjteményes kötet összesen huszonöt füzetben jelent meg a 2000 AD és a Judge Dredd Megazine hasábjain 2013 és 2016 között. Inkoherens képi világát öt rajzoló és három színező jegyzi – ez azonban nem mérsékli, hanem inkább gyarapítja a képregény élvezeti értékét: a narráció epizodikusságát hangsúlyozza, markánsan elválasztva a – sokszor földrajzilag is elkülöníthető – eseményszálakat. A nyitófejezetben megismerjük Mega-City 1 közvetlen környezetét: Alsóvárost, vagyis a szebb napokat látott New York Cityt, ami most egy sötétbe burkolózó romhalmaz, a kitaszítottak és nincstelenek otthona, ahol utcai bandák és mutáns maffiózók kényuralma szabja meg a törvényt. Paul Davidson rajzai gyermekkorunk rajzfilmjeit idézik meg, Chris Blythe egyszerre érzékeny és bátor színei azonban különösen erőteljes érzelmi többlettartalommal töltik meg az oldalakat. A második, Smaragdvér című felvonásban megismerjük az ír Murphyville-t, és ebben a fejezetben mutatkozik be először Fintan Joyce, a Smaragd Sziget–történetszálból ismert Charlie Joyce fiának karaktere. A Colin MacNeil rajzoló jegyezte fejezetben kibontakozik egy összeesküvés története, amely nem csak Dredd bíró életét, de Mega City-1 szuverenitását is veszélybe sodorja!

Henry Flint: Részlet a …porrá leszünk c. fejezetből. Forrás: Henry Flint & Judge Dredd Megazine.

A mindvégig mozgalmas történet azonban csak a kötet felénél pörög fel igazán, és ezt nem utolsó sorban Henry Flint zseniális rajzainak köszönhetjük! A …porrá leszünk című passzus lapjain a brit művész hihetetlenül részletgazdag és pofátlanul profán vizuális világa elevenedik meg, amely Frank Miller legszebb napjait juttatja eszünkbe. Ráadásul olyan eszement karaktereket ismerünk meg benne, mint a hátborzongató Tövis, egy toronymagas, vérszomjas mutáns, aki mintha a Resident Evil világából toppant volna elénk. Nem véletlen, hogy a brit alkotó 2004-ben elnyerte a Diamond National Comics Awards legjobb képregény-művésznek járó díját – a fejezet úgy irodalmi, mint képzőművészeti tekintetben a kötet csúcspontját jelenti.

Henry Flint a 2014-es San Diego Comic-Conon. Forrás: Ewen Roberts.

A negyedik részben ellátogatunk Britvárosba, a néhai Egyesült Királyság romjaira épült megapoliszba, ahol végre körvonalazódni kezd a kontinenseken és mega-városokon átívelő összeesküvés. A párhuzamos cselekmények végül az ötödik fejezetben érnek össze, a történet itt éri el csúcspontját: a papírmozit keretbe zárják Colin MacNeil rajzai, amelyek visszarepítenek minket a kötet elején megismert mesés képi világba. A kötetet záró, Hamvaiból… című fejezetben végül Michael Carroll megvillantja történetmesélői tehetségét: az egyetlen hosszú dialógusra épülő narráció tökéletes példája a párbeszédes irodalmi formaelem képregényes alkalmazásának, amelyben a páros beszédaktusba rejtett érzelemmegnyilvánulások és kontextus-teremtő információmorzsák által érthetőbbé és szerethetőbbé válnak a regény szereplői, tetteik és döntéseik pedig új értelmet nyernek. Az utolsó fejezetet Carlos Ezquerra rajza erősíti, amely erős vonalvezetésével és borús színeivel markánsan árnyalja Hershey Főbíró és Dredd bíró érzelmeit.

Henry Flint: Részlet a …porrá leszünk c. fejezetből. Forrás: Henry Flint & Judge Dredd Megazine.

A Minden birodalom elbukik azon kevés papírmozik egyike, amely képes oldalakon keresztül szétrobbanó koponyákból záporozó agyvelőcafatokat és leszakadt végtagokat mutatni, majd a következő fejezetben egy végeláthatatlannak tűnő párbeszéd képében rávilágítani az akciójelenet hátterére, összefonni az addig párhuzamosnak vélt szálakat. Bár Michael Carroll szövevényes Dredd-története mögött gondosan felépített politikai/hatalmi megfontolások (és a több évtizedre visszanyúló gigászi Dredd-irodalom ismeretei) húzódnak, maga a cselekmény nem merül el a politikafilozófiában: olyan, mint amikor John Bercow volt brit képviselőházi elnök egy stratégiailag kiemelkedően fontos kérdés körüli vitát félbeszakít az alsóházában, majd whiskey-áztatta, érces hangján azt kiáltja: Oooorder!

A Minden birodalom elbukik egyszerre fantasy és western, horror és tudományos-fantasztikus kalandregény, ami egyetlen pillanatra sem riad vissza attól, hogy a cyberpunk ihletettségű scifi-világban koboldokat rejtsen el, vagy attól, hogy a Mad Max-univerzum atmoszféráját megidéző Átokföldet egy epizód erejéig indiánok és cowboyok közötti vadnyugati leszámolás színhelyévé varázsolja. Az egész kötetből árad a brit kiadó malátagőzös akcentusa, az ír fekete sörök kesernyés édessége.

Michael Carroll: Judge Dredd – Dredd bíró: Minden birodalom elbukik (Limitált kiadás) Forrás: Fumax Kiadó.

A történet egyetlen kerek egészt alkot, így a kezdő Dredd-olvasók számára is maradéktalanul élvezhető. A kiadvány mindazonáltal tartalmaz egy rendkívül informatív bevezetőt is Kóbor Róbert, a kilencedik.hu szerkesztője tollából, amely felvázolja a Carroll-sztori hosszú és szövevényes előzményét. A sima kiadvány tartalmazza az író Michael Carroll utószavát és egy borítógalériát, míg az aranyozott kötésű, limitált verzióban helyett kapott Carroll forgatókönyve is. A Fumax kiadótól megszokott – és egyben elvárt – magas nyomdászati minőség a Dredd-köteten is tetten érhető: a kartonborítás tartós, a fényespapíron minden színárnyalat kicsattanóan érzi magát.

Judge Dredd – Dredd Bíró: Minden birodalom elbukik (Fumax Kiadó: 2019)

Ez is tetszeni fog...