Durva, hogy pont a 13 okom volt a legakutálisabb sorozat - 13 Reasons Why 4. évad kritika (2020) - Corn & Soda

Durva, hogy pont a 13 okom volt a legakutálisabb sorozat – 13 Reasons Why 4. évad kritika (2020)

Ismerjük már a 13 okom volt (13 Reasons Why) című sorozatot. Jól tudjuk, hogy mennyire kemény és lélekbe maró. Ami viszont igazán furcsává teszi nekünk, az sajnos a valóság.

Közhely, hogy a művészet a valóságot utánozza. Morbid szituációkra szoktuk ezt fordítottan mondani, ami szintén közhely, mégis ezt érezni most. Mármint az utóbbit. Egész pontosan most arra a magyarországi helyzetre gondolok, hogy iskolaőrséget szeretnének felállítani. Ugyanis a 13 okom volt 4. évadának egyik fő vonala az, hogy a szereplők iskolájában ilyen iskolaőrséget állítanak fel.

Az előző évad, ha még emlékeztek, azzal ért véget, hogy Monty-t kapcsolták le Bryce meggyilkolása miatt. Tény, hogy Monty egy féreg volt és meg is érdemelte a börtönt, de nem volt gyilkos. Az aktuális szezon kiindulópontja, hogy a srácot a hűvösön meg is késelik, mert hát ott nem nagyon szeretik az erőszaktevőket, Monty pedig pont az volt.

Ha már kamaszként egy drogelvonóról tér vissza a haverod, sejtheted, hogy durva a szitu.

Ezt viszont a focista haverjai nagyon szívükre veszik. Minden áron azt akarják kideríteni, hogy ki volt a valósi tettes. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy feltűnik a színen Monty szeretője, aki biztos benne, hogy a gyilkosság idején pont együtt voltak.

Innentől az egész évad kapott a borongós hangulat mellé egy komor krimi, thriller stílust is. A korábbi évadokban is fellelhető volt ez az érzés, de ebben a negyedik, ja és egyébként utolsó szezonban picit többet toltak ebből a sorozatba.

Előkerül egy erdőben táborozó diákokat öldöklő sorozatgyilkos legendájának a kliséje, a gyengébbeket terrorizáló focisták témája, kamaszkori drog és alkoholfüggőségek, szóval minden olyan téma, amit egy tinisorozattól elvárunk. Plusz ezekhez az, hogy a 13 okom volt egy olyan megközelítést ad a témáknak, amik beszélgetési alapot nyithatnak mind a kamaszok, mind a felnőttek körében a fenti témákról.

Erdei táborozás problémás tinikkel. Mi rossz történhet?

Sokat ezen kívül nem is szívesen árulok el az évad eseményeiről. Minden egyes rész minden apró pillanata kell ahhoz, hogy a sorozat elérje azt a hatást, ami miatt végül nehéz lesz felállnod a tévéd vagy a laptopod elől. Egy részt mégis kiemelnék, mégpedig azt, amiről a bevezetőben is beszéltem.

Az iskolában az egyre durvuló helyzetek miatt a vezetőség szigorításokat vezet be. Beléptető rendszer, fémdetektor, kamerák, biztonsági őrök és olyan élethő tesztek, amik már önmagukban traumatizálják a diákokat.

A 6. epizódban érünk el oda, hogy főhősünk Clay egy igen erős szónoklattal és félreértett tettekkel száll szembe a rendszerrel.

Az iskolák feladata a gyermekek védelme. Természetesen ez a tanárokra is vonatkozik. Az ő részükről is jogos a kérés, hogy biztonságos környezetben dolgozhassanak, de mit adunk fel mindezért. Megéri ez akkor is, ha a védekezés miatt a diákokban félelem alakul ki? A gyerekek ősidők óta gonoszak voltak egymással és tiszteletlenek, sőt sokszor még erőszakosak is voltak tanáraikkal szemben. Tudjuk, ez így nem jó, de ha már a közhelyeknél tartunk, akkor erőszakra erőszakkal válaszolni jó?

Ez is tetszeni fog...