Édes nosztalgia – Star Wars: Köztársaság Kora – Hősök és Gonosztevők - Corn & Soda

Édes nosztalgia – Star Wars: Köztársaság Kora – Hősök és Gonosztevők

Most, hogy véget ért a Star Wars: A klónok háborúja sorozat, valósággal szomjazzuk a Galaktikus Köztársaság korában és a Klónháború idején játszódó történeteket. A Star Wars: Köztársaság Kora – Hősök és Gonosztevők kötetek nem csupán szomjunkat oltják, de meg is hozzák az étvágyat az újabb és újabb Csillagok Háborúja-történetekhez! A papírmozi azonban nem csupán a rajzfilm-sorozat szerelmeseinek szól! Qui-Gon Jinn és Windu mester, Darth Maul és Jango Fett történeteit olvasva visszacsöppenünk az ezredforduló éveibe, amikor először láttuk a Csillagok Háborúja saga mára már klasszikussá vált, epikus előzménytörténeteit, és olyan intenzív nosztalgia ragad magával, hogy szinte beleborzongunk! Spoiler-mentes ajánló.

Star Wars: Köztársaság Kora – Hősök és Gonosztevők. Forrás: Szukits Könyvkiadó.

A Star Wars világa egy folyamatosan táguló galaxis: minden filmmel és regénnyel új világokat és különös lényeket ismerünk meg, mindig valami újat tanulunk az Erőről, a fény és a sötétség univerzális párharcáról. Valóságos ősrobbanásként hatott erre az univerzumra a 2008-ban debütált A klónok háborúja sorozat, amely teljes rendszerekkel, világok és civilizációk tucatjaival gazdagította a Star Wars-kánont: végre közelebbről is megismertük Mandalórt és Morabandot, a nagyszabású történet pedig olyan új kulcsfigurákkal gazdagodott, mint Ahsoka Tano vagy Asajj Ventress. A sorozat olyan meghatározó fordulatokkal formálta az űroperát, mint a Halálosztag és a Fekete Kard feltűnése, Darth Maul visszatérése a halálból és az Árnyékkollektíva megalakítása. Bár a széria idén lezárult, egy sor kérdés továbbra is nyitott maradt, csakúgy, mint az űr, amit a sorozat maga után hagyott.

De nem csupán a rajzfilmsorozat szerelmesei éreznek vágyakozást a Köztársaság Kora iránt. Májusban volt 21 éve, hogy hazánkban bemutatták a Star Wars: Baljós Árnyak mozit. Akkor kilenc éves voltam, s fenekesült felfordult az életem. Az életre szóló moziélményt követő hónapok nem szóltak másról, csak a Csillagok Háborújáról, fénykarc-párbajokról és űrcsatákról. A filmből készült képregényt a szó legszorosabb értelmében rongyosra olvastam, karácsonyra műanyag lézerkardot, születésnapomra egy Naboo lego-szettet kaptam, így aztán újra és újra átéltem a moziban látott kalandokat! Azok voltak a szép idők! Ezeket idézi meg Köztársaság Kora: Hősök és Gonosztevők papírmozi!

Részlet a Star Wars: Köztársaság Kora – Qui-Gon Jinn c. képregényből. Forrás: Marvel Comics.

A képregény ugyanis megtestesíti mindazt, amiért szeretjük a filmadaptációkat: a messzi-messzi galaxis legszeretettebb karaktereit reflektorfénybe helyezve egy-egy olyan történetet ismerünk meg, amelynek megvilágításában a szereplők későbbi döntései és tettei, s ezáltal maga a filmsorozat epikus története is új árnyalatokkal gazdagodik. Olyan szereplőket hoz vissza, mint Qui-Gon Jinn és Windu mester, Darth Maul és Jango Fett – karakterek, melyek alapjaiban határozták meg egy generáció elképzelését hősökről és gonosztevőkről, hősiességről és gonoszságról.

Nyugodtan bevallhatjuk: a Baljós Árnyak után mindannyian egy kicsit Qui-Gon Jinn padawanjai akartunk lenni, és napokat töltöttünk a fiatal Kenobi mester és a kis Anakin közös kalandjairól, a kiképzés első éveiről való fantáziálgatással. Windu mester feltünése óta nem tudunk betelni a marcona mester harcművészeti tudásával, Grievous tábornok kelet-európai hadurakat megidéző modora pedig a szeparatista harci gépezet közelebbi megismerésére csábít! Éppen ez az, amit a Marvelnél felismertek, csokorba fűzték az előzménytrilógia és a rajzfilmsorozat legnépszerűbb karaktereit, s egy elképesztően tehetséges kreatív csapatot bíztak meg a feladattal: keltsék újra életre a Galaktikus Köztársaság hőseit és gonosztevőit!

Rahzzah borítóvariánsa a Star Wars: Köztársaság Kora – Obi-Wan Kenobi c. képregényhez. Forrás: Marvel Comics.

A Köztársaság Kora: Hősök-kötet négy füzetet és két különszámot, valamint egy lenyűgöző variáns-borítógalériát tartalmaz, helyet szorítva olyan tehetséges művészek alkotásainak, mint a zseniális Rahzzah Murdock vagy Ifj. Mike Deodato. Padmé Amidala fejezete A klónok háborúja szenátorának kalandjait idézi meg, a pacifistáét, aki olykor nem fél pisztolyt rántani. Anakin Skywalker füzetében a renegát hajlamú jedi által a Klónháborúban tanúsított különutas módszerei jelennek meg, amelyek végül meghatározó szerepet játszottak abban, hogy a Tatuin szülöttje Darth Vaderré váljon. Obi-Wan Kenobi története a fiatal mester és nála is fiatalabb tanítványa egy korai kalandját meséli el, amely rávilágít a kettejük között kezdetben húzódó ellentét okaira, a kettejük közt a végsőkig fennálló feszültség gyökereire. A talán leginkább várt történetben Qui-Gon Jinn egy korai kalandja rajzolódik ki, amely kevésbé az adott konfliktusban betöltött szerepét, mintsem a bölcs jediben lezajló lélektani folyamatokat helyezi előtérbe. A mester ellátogat egy különös, távoli bolygóra, ahol egy pszichoaktív növény és az áramló erő halucinogén révületében reveláció éri és közelebb kerül a béke és egyensúly eléréséhez. A történet végén újra felvethetjük a sokak által feszregetett kérdést: vajon tudta, hogy Anakin végül a jedi rend vesztét fogja okozni?

Részlet a Star Wars: Köztársaság Kora – 501 Plus One c. képregényből. Forrás: Marvel Comics.

A Köztársaság Kora: Hősök-szériát két különszám is gazdagítja, közülük a legmaradandóbb élményt mindenképpen az 501 Plus One nyújtja, amelyben az 501. légió klónkatonái és egy váratlan vendégszereplő, Jar Jar Binks ragadnak fegyvert a droidhadsereg ellen! A történet rendkívül szórakoztató, s egy teljesen új oldaláról ismerjük meg a gungan-ek bohókás képviselőjét. A másik füzet a mindig borús Windu-mestert helyezi a középpontba és azt a bizonyos lila fénykardot, amelynek csapására ezúttal is csak úgy hullanak a fejek!

Részlet a Star Wars: Köztársaság Kora – Darth Maul c. képregényből. Forrás: Marvel Comics.

A Gonosztevők-kötet négy borúsabb hangvételű füzetet és egy különszámot, valamint a már megszokott variáns-borítógalériát is tartalmazza. Jango Fett-papírmoziban egy hamisítatlan vadnyugati fejvadásztörténet elevenedik meg, s nem csupán a rettegett bérgyilkos, de sokkal inkább örököse, a kis Boba Fett személyiségfejlődésébe enged bepillantást. Darth Maul fejezetében mélyebb értelmet nyer az egykori sith lovag fanatizmusa és közelebbről megismerjük gyilkos módszereit, mialatt A klónok háborúja sorozat után újra ellátogatunk a sithek halotti csendbe burkolódzó bolygójára, a Malachorra! Dooku grófot ezúttal szülőbolygója és a szeparatisták, a Serenno képviselőjeként láthatjuk egy diplomáciai küldetésen, a sors azonban úgy hozza, hogy egy ifjú jedi lovaggal kénytelen szövetkezni. Grievous tábornok történetének lapjairól csak úgy árad a kiborg jedik iránt érzett forrongó gyűlölete, mialatt megismerjük háborús bűnöktől terhelt és népirtásba hajló haditechnikáit. A különszámban feltűnik A klónok háborúja egyik legizgalmasabb és legmegosztóbb karaktere, hogy tovább árnyalja személyisége versengő árnyalatait.

Jody Houser. Forrás: Twitter.

A Köztársaság Kora: Hősök és Gonosztevők nyolcrészes szériájának írói székbe a Marvel – sokak meglepetésére – egy újoncot ültetett, méghozzá egy fiatal írónőt, Jody Housert. Öt éve jelent meg a Marvel  Comics háza táján, de azóta teljesen felforgatta a női írókról alkotott beskatulyázó képet: a kötelező női címsorok – Balck Widow, Captain Marvel és Spidergirls – mellett ugyanis olyan címeket jegyzett, mint a S.H.I.E.L.D. vagy az Amazing Spider-Man, de ami ennél sokkal fontosabb, a Marvel gondozásában újjászülető Star Wars papírmoziverzum egyik legtöbbet foglalkoztatott szerzőjeként óriási részt vállalt az új Csillagok Háborúja-kánon kialakításában!  Neki köszönhetjük Thrawn admirális képregényes visszatérését, a Zsivány Egyes képregényadaptációját, a Tie Vadászok kalandjait és nem utolsó sorban a Köztársaság Kora hősiről és gonosztevőiről írt, egyrészes történeteket, amelyeket ezúttal gyűjteménybe szedve a Szukits Könyvkiadó jóvoltából magyarul is forgathatunk. A három különszám közül egyedül a humoros hangvételű 501 Plus One történetéért nem a fiatal író felelt: ezt az a Marc Guggenheim jegyzi, akit a legtöbben nem a Marvel, hanem a DC oszlopos szerzőjeként ismernek. Személye azonban rendkívül megosztó: ő alkotta meg ugyanis a sokak által gyűlölt tévés Arrowverzumot valamint ő felelt a DC filmes univerzum legnépszerűtlenebb mozijáért, a Zöld Lámpás rendezéséért.

Az Arrowverzum főbb karakterei. Forrás: CW/DC.

A négy gonosztevő képi világát a brazil Luciano Queiroz, művésznevén Luke Ross bámulatos képzelőerejének köszönhetjük. A São Paulo-i székhelyű rajzoló kalandos életútja során dolgozott villanyszerelőként és bolti alkalmazottként, sőt, kohászként is!  Első képregénye  egy 1991-es brazil kiadványban jelent meg, amelyet követően karrierje elképesztő gyorsasággal ívelt felfelé. A következő évben már az amerikai Eclipse Comics alkalmazta, majd hamarosan már a Marvel Captain America és a The Spectacular Spider-Man címeit vitte, de az utóbbi két évtizedben az összes jelentős kiadónál megfordult, a Dark Horse Comics gondozásában az Indiana Jones papírmozin, míg a DC-nél a Zöld Lámpás füzeteken dolgozott. Az utóbbi időben a Star Wars-univerzum veterán művészévé vált, ő álmodta meg Az Ébredő Erő képregényadaptációját, a Thrawn és az Allegiance sorokat, valamint a Magyarországon közönségkedvenc Darth Maul papírmozit!

Teenage Mutant Ninja Turtles #73 – borító: Kevin Eastman és Varga Tomi. Forrás: IDW.

A Köztársaság hőseinek képi világát Cory Smith New York-i illusztrátor álmodta meg, az IDW-féle Tini Nindzs Teknőcök-sor egyik visszatérő rajzolója, aki szegről-végről többször is együtt dolgozott a mi utánozhatatlan Varga Tominkkal, a tehetséges magyar képregény-művésszel. Smith segítségére volt az Obi-Wan, Anakin és Padmé Amidala füzetek megalkotásában Wilton Santos. Neve bár a legtöbbek előtt ismeretlenül csenghet – a Marvelnél korábban csak az Excalibur sor gárdájában tűnt fel – hamarosan a magyar könyvesboltok polcain is találkozhatunk rajzaival, ugyanis ő jegyzi a Doktor Aphra-sorozat legfrissebb számait, amelyek a következő, sorban a hatodik gyűjteményes kötetben foglalnak majd helyet.

A Köztársaság Kora: Hősök és Gonosztevők kötetei nem csupán a nosztalgiáról szólnak – új színekkel árnyalják az előzmény-trilógia és a rajzfilm-sorozat legszeretettebb és legizgalmasabb szereplőit, tudatosan építgetve tovább a messzi-messzi galaxis generációkon átívelő mítoszát.

Star Wars: Köztársaság Kora – Hősök és Gonosztevők (Szukits Könyvkiadó, Budapest: 2020)

Ez is tetszeni fog...