Egy kis SZIGET történelem - Corn & Soda

Egy kis SZIGET történelem

Holnap, augusztus 9-én immár 25. alkalommal nyit meg a Sziget, a nyár legnagyobb fesztiválja. A negyedszázados évforduló alkalmából egy kis történelmi összefoglalót hoztunk nektek.

Photo: László Mudra https://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

1993 – A Szigetre is, mint oly sok más dologra, érvényes a mondás: nem jöhetett volna létre, ha nincs a rendszerváltás. A fiatalok közösségi terei javarészt eltűntek és Müller Péter Gerendai Károllyal egyre többet beszélgettek arról, hogy jó volna egy olyan nagyszabású fesztivál, ami az odalátogatók számára nyaralási, koncertezési és más szórakozási lehetőségeket is kínál. Az első Szigetre, amit még Diákszigetnek hívtak és a fővédnökséget Göncz Árpád köztársasági elnök vállalta, 43 ezer fizető nézőt csalogattak be a „Kell egy hét együttlét!”, meg a „Sem VIT, sem Woodstock” szlogenek.

1994 – A második fesztivál – amit Eurowoodstocknak kereszteltek – szervezésénél kapóra jött, hogy a legendává vált woodstock-i fesztiválnak éppen 25 éves évfordulója volt és Gerendai felvetette, mi lenne, ha olyan bulit szerveznének, amely egyfajta tisztelgés a történelemmé vált amerikai találkozó előtt, nem csupán magyar, hanem külföldi fellépőkkel is.

1995 – A kezdeti csetlések-botlások után a harmadik fesztiváltól kezdve már tudatosan épített pályán mozgott a rendezvény. 1995-ben már 3-4 ember számára állandó munkát jelentett a cég, a nyári fesztivál előtt, alatt és után pedig több mint 4 ezren dolgoztak Óbudán.

1996 – egy esztendővel később, már 206 ezren mentek szórakozni a III. kerületi helyszínre, s ekkor egy napra már két világsztár jutott, köztük Slash, Iggy Pop, a The Prodigy és a Therapy?

1997 – A következő évben azonban már igazi sztárdömping volt a bulin. Eljött Budapestre David Bowie, a Motörhead, a Rollins Band, a fénykorát élő Chumbawamba, és a Faith No More is és 1997-ben már a külföldi látogatók aránya is látványosan megugrott,

1988-ban a 265 ezer látogató újabb rekordot jelentett, de ugyanez mondható el a közel 800 programról is.

1999-ben itt járt többek között az Ignite, az Asian Dub Foundation,  Faithless, a Guano Apes, és a Kool and the Gang is.

2000-ben immár 300 ezer vendég pedig először hallgathatja önálló színpadon, a Világzenei Nagyszínpadon a világzenét és ismerkedhet meg a Night Zone Party fantasztikus hang-, és fényvilágával.

2001-es  Szigeten, a legerősebb napon már a „megtelt” feliratú táblát is ki kellett tenni. Az egy hét alatt 361 ezer érdeklődő volt kint a Hajógyári szigeten.

Photo: László Mudra https://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

2002-“Minden Kistehén röhög, a farok körbepörög”. A tizedik Szigeten megjelent a Kistehén figura, nagyszínpad backstage-ében pedig a Kosheen zenekar és az Iggy Pop tagjai pofozgatták egymást, de azt is megoldották a biztonságiak.

2003-ban a napi látogatók számában csúcs született: soha annyian nem voltak még egyszerre a Szigeten, mint a Fesztivál szombatján, akkor 62 ezren jártak a Fesztiválon.

2004-es nézőcsúcs a 2001-es év rekordját írta felül, ebben az évben 8 ezer látogatóval több érkezett, mint akkor. A negyedik napon este köszönthették a szervezők a Sziget történetének hárommilliomodik látogatóját.

2005 – Nulladik nappal indult a 2005-ös Sziget: teljes repertoárjának két órás keresztmetszetével az Illés zenekar lépett búcsúzott a közönségtől ezen a napon.

2006 – A korábbiaknál is változatosabb nemzetközi programfelhozatalával dicsekedhetett a 2006-os Sziget. A legtöbb külföldi produkció, összesen 42, Nagy-Britanniából érkezett.

2007 – Fennállása legjobb programjával örvendeztette meg látogatóit a 15. Sziget, a jubileumi eseményre meghívót kapott 56 ország többszáz előadója. A sort az LGT koncert nyitotta.

2008 – Egy zúzós nulladik napi Iron Maiden koncerttel és öt további „teljes értékű” nappal várta 2008-ban látogatóit a Sziget. A mínusz egyedik napon pedig útjára indult a Magyar Dal Napja.

Photo: László Mudra https://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

2009-ben volt 20 éves a Tankcsapda, a Szigeten ünnepelték ezt a jubileumot, majd másnap több mint ötven zenekar és előadó lépett fel az elfogadásért és a sokszínűségért a Sziget nulladik napján. A Zene a Rasszizmus Ellen koncertsorozat az angliai Rock Against Racism szervezet és a brit nagykövetség kezdeményezésére jött létre a Hajógyári Szigeten..

2010-ben a mínusz egyedik napon elbúcsúzott közönségétől a Kispál és a Borz, abban az évben a sztárfellépők a világ legjobbjának tartott Glastonbury fesztiválhoz hasonlították a Szigetet, az ott lévő nagykövetek is azt mondták, hogy nincs is jobb Európában, a nemzetközi újságírók le voltak nyűgözve a változatosságától és hangulatától.

2011 – Hat kontinens mintegy ötven országából érkeztek a 2011-es Szigetre, ami – nagykorúságát elérve – már az egyik legfontosabb kulturális, zenei esemény volt Európában. Ebben az évben lépett fel Prince is, aki még másnap is kijött a Szigetre, hogy egy barátnője koncertjét megtekintse.

2012-ben a fesztiválszakma talán legnagyobb élő legendája, a világ legjobb zenei rendezvényének tartott Glastonbury Festival alapítója, Michael Eavis látogatott el a Szigetre és megérkezett a Szigetre a kezdetektől számított hatmilliomodik látogató is.

Photo: László Mudra https://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

„A 2013-as Sziget nagyon jó példája annak, hogyan lehet egyedi jegyekkel kitűnni és vonzónak lenni a nemzetközi fesztiválpiacon” – hangzott el egy nemzetközi konferencián, melyen mintegy 25 fesztivál igazgatója, továbbá ügynökségek képviselői vettek részt.

2014-es Sziget krónikájához számos ismert ember látogatása is hozzátartozott. Például Cory Hardrict amerikai színész, akit leginkább a Vészhelyzet sorozatából vagy akár az Eleven testek illetve a Végzet Napja című filmekből is ismerhetünk, a Sziget utolsó napján kijött az OutKast koncertjére, akikkel előző nap futott össze Budapesten.

2015-ben a legfiatalabb szigetlakó, egy nyolchónapos német csecsemő, természetesen szüleivel érkezett a Sziget családi kempingjébe és volt egy 86 éves magyar bácsika, egy egykori motorversenyző, aki az unokájával jött, „csak úgy körbenézni”.

2016 – Csúcsot hozott a Sziget 2016-ban, összesen 496 ezer látogatót számlált a fesztivál. Teltházas napokból is több volt: Rihanna, a Muse és SIA is teletöltötte a Szigetet. Eljött a „fél világ” a Szigetre, a Föld mintegy 200 országából, 102-ből érkezett vendég az ország első számú turisztikai attrakciójára.

És akkor induljon a 2017-es Sziget!

Photo: László Mudra https://www.mudralaszlo.hu – Rockstar Photographers

Forrás:Sajtóanyag

Ez is tetszeni fog...