Egyfelvonás komédiák – abszurd Csehov az Aranytízben - Corn & Soda

Egyfelvonás komédiák – abszurd Csehov az Aranytízben

Az Aranytíz Kultúrház Tolnay Klári Színpadán látható Csehov két egyfelvonásos komédiája Bata Éva és Rusznák András főszereplésével.

Bata Éva és Rusznák András
Forrás: Aranytíz web oldala

Csehov abszurd

Szőcs Artur rendező ritkán látható kincseket bányászott elő Anton Pavlovics Csehov munkásságából. A művek – a Medve és a Leánykérés – akár abszurd komédiáknak is tekinthetők, melyekben Csehov szarkasztikus humora csillan meg. A helyszín természetesen a szokásos: a XIX. századvégi orosz vidék, ahol általában alig történik valami. Ha pedig mégis történik, azt felnagyítva, igazi oroszos nagyformátumú érzelmekkel élik meg Csehov figurái.

Vértesi Ferenc, Slárku Anett, Bata Éva, Szigethy Gábor és Rusznák András
Forrás: Aranytíz web oldala

Szőcs Artúr nem félt attól, hogy a humoros helyzeteket, a lelkileg – minimum – problémás karaktereket a parodisztikus megformálásig elvigye. Nézőként abban a kellemes helyzetben találtam magam, hogy az Aranytíz játszóterében a szereplők felhőtlenül, bátran komédiáznak, lényegében korlátok nélkül. A történet, a „csehovi üzenet” hiteles marad, miközben a szélsőséges gesztusokkal a színészek tökéletesen ábrázolják a figurákat. Azt tapasztalhattam meg az Aranytízben, hogy egy Csehov-előadás közben a nézők nem egyszer – muszáj, hogy így írjam – szinte visongva nevettek, kacagtak.

Vértesi Ferenc, Bata Éva és Rusznák András
Forrás: Aranytíz web oldala

Szőcs Artur jó értelemben szabadjára engedte a színészeket, mellyel Bata Éva és Rusznák András nagyszerűen éltek. Bata Éva mindkét szerepében teljes természetességgel, a visszafogottságot és a harsányságot jó arányban vegyítve játszik. Rusznák Andrást mostanában több szerepében láttam a Radnótiban, amelyekben jól érvényesül a tehetsége, de ebben a szerepben… A színház olyan, hogy az arról való írás közben bizonyos ponton túl az újságíró elakadhat, mert képtelenség pontosan leírni a látottakat, mert a szavak nem adják vissza. Meg kell Rusznák Andrást nézni ebben a két Csehov-komédiában, csak annyit tudok írni.

Bata Éva és Rusznák András
Forrás: Aranytíz web oldala

Az előadást élő zene és ének is támogatja, melyet Slárku Anett és Vértesi Ferenc adnak elő, miközben egy-egy macskát is megformálnak. A sokoldalú színháztudós Szigethy Gábort most színészként láthatjuk epizódszerepekben, melyeket nyugodt természetességgel formál meg.

A két egyfelvonásos ajánlói:

Medve

Popova Jelena Ivanovna, a fiatal özvegy földbirtokosnő hetedik hónapja gyászolja elhunyt urát. Elhatározása szent és megmásíthatatlan: elzárkózik a világtól, haláláig gyászolni fog. Ekkor állít be hozzá hívatlanul Szmirnov Grigorij Sztyepanovics, hogy néhai férje tartozását behajtsa.

Leánykérés

Ivan Vasziljevics Lomov, földbirtokos, 35 évesen úgy dönt, hogy most már mindenképpen megházasodik. A szomszédba megy lánykérőbe,azonban kiderül, hogy az udvariassági társalgás még jó szomszédok között sem olyan zökkenőmentes. A valósággal való bármilyen egyezés pedig csupán a véletlen műve….

Bata Éva és Rusznák András
Forrás: Aranytíz web oldala

Aranyzíz Kultúrház Tolnay Klári Terem

Játsszák: Bata Éva, Rusznák András, Szigethy Gábor, zenélnek: Slárku Anett és Vértesi Ferenc, díszlet, jelmez: Szőcs Artur, a rendező munkatársa: Varró Anna Áfonya, rendező: Szőcs Artur

Következő előadás: január 26.

Értékelés: 9/10

Ez is tetszeni fog...