Hóvihar, varázslatos lények, kalandok - Éjszaka az állatkertben társasjáték - Corn & Soda

Hóvihar, varázslatos lények, kalandok – Éjszaka az állatkertben társasjáték

Néhány éve jelet meg Bojti Anna Éjszaka az állatkertben című interaktív kalandjáték kötete a Pagony Kiadó Abszolút könyvek sorozatában , és hamarosan nagy sikert is aratott. Nemrég pedig, 2020 őszén megjelent a hozzá kapcsolódó társasjáték is, az Éjszaka az állatkertben, amely a kötet világában játszódó  izgalmas kalandra invitálja a kicsiket és nagyokat.

forrás: Pagony Kiadó

Az Éjszaka az állatkertben társasjáték Bojti Anna azonos című kalandjáték kötetéhez kapcsolódik, de a játék a könyv ismerete nélkül is élvezhető. A játékhoz kapunk egy sztorit is, ami segíti beindítani a fantáziánkat, és segít belehelyezkedni a varázslatos éjszakai állatkert világába. Ehhez illeszkedik a játék mutatós, színes grafikája, ami tökéletesen illusztrálja a mágikus történetet.

A történet szerint hirtelen az éjszakai állatkertbe csöppentünk, ahol éppen hóvihar dúl, az állatok eltűntek, helyettük furcsa lényekkel találkozunk, akik közül az egyik a segítségünket kéri: egy küldetést kell teljesítünk, ehhez egy térképet is átnyújt, ami alapján el kell jutnunk a célunkig. A feladat azonban nem egyszerű, mert az utat nehezíti a hóvihar és a különböző lények. 

A feladat tehát, hogy a játékos minél előbb célba juttassa a bábuját, így az nyer, aki a legelőször eljut a célba. A játék érdekessége azonban, hogy nem egy nagy közös táblán, hanem mindenki a saját kis térképén halad előre, a kis térképek különbözőek, így minden játékosnak más-más feladatot kell teljesítenie. 

Az előrejutás feltétele pedig nem a hagyományos dobókockával való dobás, hanem meg kell találnunk hozzá a megfelelő memóriakártyákat. Tehát a játék alapja egy memóriajáték, ami figyelmet és koncentrációt igényel. Ráadásul különböző nehezítő tényezőkkel is meg kell küzdeni a játék különböző szintjein. A rukhmadár és a hóvihar elforgatja a lapok helyzetét, nehezíti a játékot,  de az állati segítők, mint a bagoly, sárkány, páncélos varangy viszont segíthetnek. (Pl. titokban megnézhetünk lapokat.)

Forrás: Abszolút Könyvek Facebook oldala

A társasjáték négy játékvariációt tartalmaz: kezdő, haladó és profi szintet, emellett pedig van egy kooperációs verzió is. Hivatalosan hét éves kortól ajánlott a játék, de szülői segítséggel akár 5-6 évesek is nyugodtan játszhatnak vele. Egyszerre 2-4 játékos tud együtt játszani, de a kooperációs verziót akár egyedül is ki lehet próbálni. 

Forrás: Abszolút Könyvek Facebook oldala

A játék egyik legnagyobb előnye, hogy itt nem egymás legyőzése, átverése, és ellehetetlenítése a cél, hanem, hogy mindenki a saját küldetését tudja teljesíteni, a kooperatív mód pedig kifejezetten együttműködésre épít. Ráadásul a játék segíti a figyelem és a memória fejlesztését, emellett megismerteti a gyerekeket a térkép használatával, de nem didaktikus módon, hanem élményszerűen. Emellett a nagyjából 30 perces játékidő ideális, a gyerekek nem fáradnak hamar el, nem lankad a figyelmük, nem unják meg hamar a játékot. 

Összességében az Éjszaka az állatkertben egy igazi családi társasjáték, ami a kicsiknek is nagyoknak is igazi kikapcsolódást, szórakozást kínál, ráadásul játszva fejleszt is. Emellett nagyon szép a kivitelezése, vonzó a megjelenése a gyerekek számára is. A kalandjáték kötethez mindenképpen nagyon ajánlott, hiszen plusz élményt jelent azoknak, akik ismerik Bojti Anna kötetét, de annak az ismerete nélkül, önmagában is megállja a helyét. Elsősorban a memóriajátékok kedvelőinek ajánlom, és azoknak, akik olyan társasjátékot keresnek, ami nem agresszióra és a másik átverésére épít. 

 

Ez is tetszeni fog...