Elhunyt Wes Craven - Corn & Soda

Elhunyt Wes Craven

Hatalmas csapás érte az egész filmvilágot augusztus 30.-án vasárnap, mikor hetvenhat éves korában elhunyt  a horrorfilmek koronázatlan királya Wes Craven. A rendező nevéhez köthető, többek között Freddy Krueger figurája, aki rettegésben tartotta a ’80-as éveket, valamint a híres-hírhedtté vált Sikoly filmek is az ő keze munkáját dicsérik.

Wes Craven 1939. augusztus 2.-án született Clevelandben. Egyetemen filozófiát, angolt és írást tanult, továbbá irodalomtörténetet is oktatott, azonban mégsem a tanári pályát választotta hivatásának, hanem a filmipar felé fordult. Mindezt annak ellenére, hogy szigorú baptista családban nevelkedett, ahol a filmek, különösen a rém-mozik, tabunak számítottak.

crav-top

Kezdetben felnőtt filmek készítésében vett részt operatőrként, majd 1972-ben leforgatta első saját horrorját Az utolsó ház balra (The Last House on the Left, 1972) címmel, majd öt évvel később jött a slasher filmek egyik nagy úttörője a The Hills have Eyes, amelyekből nagysikerű remake-ek készültek (Sziklák szeme, 2006; Az utolsó ház balra, 2009). Craven bepróbálkozott a horror-képregény adaptálásával is, de a Mocsárlény (Swamp Thing, 1982) hatalmas buktának bizonyult. Az igazi áttörést a pengekesztyűs, álombeli sorozatgyilkos (Robert Englund) kifundálásával a Rémálom az Elm utcában (A Nightmare On Elm Street, 1984) hozta meg, ami mind a saját karrierjének, mind a filmtörténelemnek hatalmas mérföldkövévé vált, nem mellesleg Johnny Depp karrierjét is elindította. A klasszikusból futószalagon érkeztek a folytatások, aminek többségében már nem vett részt, „köszönhetően” a New Line Cinema-nak, de 2010-ben ezt a teremtményét is utolérte a remake-ek áradata. Több B-kategóriás horror, illetve thriller rendezését is elvállalta,  s egy másik arcát is is sikerült megmutatnia a Párizs szeretlek (Paris, je t’aime, 2006) társrendezőjeként egy romantikus filmben.

1996-ban amikor már úgy tűnt leáldozott a slasher-horroroknak Craven egy újabb sorozatgyilkost indított öldökölni a Sikolyban (Scream, 1996), amely minden népszerűbb horrornál nagyobbat kaszált, így a Weinstein további három megbízást adott a rendezőnek. A széria a sikerét furcsamód egy elég ambivalens jellegzetesség hozta meg, mégpedig, a történet végtelenül egyszerű és hemzsegnek benne a klisék. Craven, hátborzongató filmjei, nem csak a horror műfaj cégéreivé váltak, hanem az általa teremtett figurák jellegzetességei, mint Freddy csíkos pulcsija vagy a Sikoly gyilkosának maszkja, a popkultúra részévé is vált.

150831_BB_WesCraven.jpg.CROP.promo-xlarge2

A Sikoly negyedik részével (Scream 4, 2010) keretbe foglalta karrierjét, s miután agydaganatot diagnosztizáltak nála, augusztus 30.- án hosszú harc után családja körében hunyt el los angeles-i otthonában. A rendező hiába tartozik a filmtörténelem halhatatlanjai közé, s került ki a keze közül több klasszikus az Akadémia nem halmozta el díjakkal, a munkásságát, azonban nincs, aki kétségbe vonná. Bob Weinstein, a Weinstein stúdió társelnöke találóan úgy emlékezett meg róla, miszerint „Tökéletes filmkészítő volt, akinek munkái örökké élni fognak.”

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] sorozat hű maradt az eredetijéhez, így a nemrég elhunyt rendező, Wes Craven, örökségén nem esett csorba, tehát úgy lett önmaga paródiája, hogy közben igényes […]