Élő legendák között a Queen - Corn & Soda

Élő legendák között a Queen

A 2015-ös év késő ősze különösen eseménydús volt a legendás Queen együttes számára. Az 1971-ben alakult zenekar az 1970-es – ’80-as évek legmeghatározóbb zenei formációi közé tartozott, melynek dalai nem csupán klasszikussá váltak, hanem a mai napig rendre felcsendülnek a rádiókban, televízióban. Egyetlen korosztály számára sem ismeretlenek az olyan időtálló melódiák, mint a The Show Must Go On vagy a Bohemian Rhapsody. Ez utóbbi alig három hete ünnepelte születésének 40. jubileumát. Az először a Night at the Opera (1975) albumon felcsendülő melódiát olyan szerkezeti disszonancia jellemezte melyben komoly kockázat rejlett, s amit csak olyan legendás zenészek mertek vállalni, mint Freddie Mercury (1946-1991). Ez a halhatatlan sláger kiválóan tükrözte azt a zenei irányt, melyet a zenekar képviselt. A lírai kezdet operabetéttel, mely igazi rockzenébe csap át végig kísérte a Queen dalait. A Bohemian Rhapsody-ból készült kislemez kilenc héten át vezette a brit slágerlistát s egycsapásra Amerikában is népszerűvé tette a zenekart, amely a frontember haláláig további 10 többszörös platina –és aranylemezzel jelentkezett.

Ezzel azonban nem ültek el hangok a zenekarral kapcsolatban, a Queen immár hivatalosan is az élő legendák közé került. A londoni The Roundhouse-ban múlt héten megrendezett Classic Rock Roll of Honour ceremónián Alice Cooper a Classic Album kategóriában vehetett át kitüntetést 1975-ös lemezéért, míg az AC/DC-t az év bandájaként díjazták. Az élő legendák kategóriája azonban különleges elismerés, mivel a közönség szavazatai alapján választják, így még értékesebb a kitüntetés, amit az együttes gitárosa Brian May nem kis meghatódottsággal vett át.

640x360

A Queen azonban Freddie Mercury halálával nem került sírba, John Deacon basszusgitáros, Roger Taylor dobos és Brian May azóta is számos koncerttel örvendeztették meg rajongóikat ráadásul a gitárvirtuóz bejelentette, hogy a jövő évben, a nagy múltú Isle of Wight fesztiválon nagyszabású koncertet adnak Adam Lambert énekessel kiegészülve.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] s indult el a Queen két évtizeden keresztül tartó sikersorozata, mely már a zenetörténeti élő legendák között foglal helyet. Kezdeti próbálkozásaik még nem vetítettek előre komoly pályafutást, de első […]