Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (2015) - Corn & Soda

Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni (2015)

A Csillagainkban a hiba után (The Fault in Our Stars, 2014) kissé szkeptikusan állok hozzá a haldokló tinédzseres történetekhez. Be kell valami, hogy a zsebkendőkapkodós szerelmi történetek nem igazán dobogtatják meg a szívemet. Ennek ellenére mégis belevágtam a Me and Earl and the Dying Girl című moziba, humoros címe sejtette, hogy nem egy hatásvadász könnyfacsaró történethez lesz szerencsénk.

A moziban megismerhetjük Greget (Thomas Mann), aki rendesen kilóg a középiskolás diákok sorából. Őt nem piszkálja senki, ő sem zavar senkit, egész egyszerűen úgy dönt, hogy a klikkesedés helyett ő egyszerűen megússza a gimnáziumot, ami viszont azzal jár, hogy nem alakít ki szorosabb kapcsolatokat. Egyedül Earllel (RJ Cyler) van jobb viszonyban, akit “munkatársának” nevez. Vele együtt híres, klasszikus filmek paródiáját készítik el.

me and earl and the dying girl1

Életük akkor változik meg, amikor Greget anyukája átküldi a leukémiával küzdő Rachelhez (Olivia Cooke), hogy vidítsa fel a lányt. Gregnek esze ágába nincs átmenni először a lányhoz, de később különleges barátság alakul ki hármuk között, amely teljesen felforgatja Greg életét. Rachel arra készteti, hogy átértékelje az emberi kapcsolatokról kialakult képét.

A mozi Jesse Andrews azonos című regényéből készült. Szerintem igazi keserédes alkotás, ami végig leköti a néző figyelmét. A film nagyszerűen ábrázolja a betegséget, a kapcsolódást és a tinédzserkor nehézségeit. Számomra sokkal életszerűbb alkotás, mint a Csillagainkban a hiba. Kevés hatásvadász elemet tartalmaz és a fiatalok is igazán élő karaktereket formáltak meg. Nagyon tetszett, hogy a moziban nem volt igazán szerelmi szál, hanem végre a barátság került kiemelt helyre.

Érdekesség, hogy az író gyerekkori házában forgatták a történet javát és Olivia Cooke tényleg leborotválta a haját a szerep kedvéért. Mindenkinek sok szeretettel ajánlom a filmet, még akkor is, hogyha a magyar címe szerintem kissé nyögvenyelősre sikerült. Bár még mindig jobb lett így, majdnem tükörfordításban, mintha valami még rémesebb szójátékkal álltak volna elő.

1288fe3341f2203c06c9ff64e559bb64

pontozás: 75/100
IMDb: 8/10
MAFAB: 82%

Ez is tetszeni fog...