Etyek volt Óz varázslatos birodalma - Corn & Soda

Etyek volt Óz varázslatos birodalma

Sorozatunk újabb részében arról az Emerald City című fantasy sorozatról írunk, melynek számos jelenetét Magyarországon és az etyeki Korda Stúdióban forgatták.

A történet főszereplőjét, Dorothy Gale-t Adria Arjona alakítja. Dorothy-t egy napon felkapja a tornádó a Kansas állambeli Lucas-ban, és a szél Smaragdvárosba, Óz messzi birodalmába repíti. Az érdemes tudnunk, hogy a meseregénnyel kapcsolatban az van a köztudatban, hogy Óz maga a varázsló, pedig a regény szerint Óz a birodalomnak a neve. A misztikus világban a Varázsló (Vincent D’Onofrio) mindenekfelett álló hatalommal bír, így ő a megmondhatója annak is, hogy hogyan juthat haza Dorothy, de ehhez küldetések sorát kell teljesítenie a fiatal lánynak. A kalandos utazás során boszorkányokkal, egy sebesült és amnéziában szenvedő katonával, és sok más rejtélyes lénnyel találja magát szembe.

Emerald City
(Photo by: David Lukacs/NBC)

A sorozat a legendás Óz, a nagy varázsló című meseregénynek a feldolgozása, melyet eredetileg L. Frank Baum írt meg 1900-ban. Az elmúlt bő 100 évben sok hollywoodi producer és rendező választotta filmje témájául Dorothy történetét. A legelső változat 1910-ben, fekete-fehérben készült el, úgy, hogy a regénynek már volt előtte színházi és rádiós adaptációja. L. Frank Baum klasszikusát az évek során musical, animációs film és tévésorozat formájában is feldolgozták. A leghíresebb filmváltozata az 1939-es Óz, a csodák csodája című, Victor Fleming rendezte, két Oscar-díjjal is jutalmazott amerikai musical, mely világhírűvé tette a főszerepet alakító, akkor még csak 17 éves Judy Garlandot.

Emerald City
(Photo by: David Lukacs/NBC)

Az etyeki Korda Stúdióban is forgatott történet legújabb változatát az az indiai Tarsem Singh rendezte meg, akinek nevéhez olyan filmes sikerek fűződnek, mint A sejt vagy a Zuhanás című produkciók. Az Emerald City az NBC egyik legnagyobb költségvetésű sorozata volt és a meseregény 2017-ben bemutatott feldolgozása elképesztő vizuális tartalmakat vonultat fel. A filmkészítők minél kevesebb számítógépes trükköt akartak alkalmazni, inkább bejárták a világot, hogy olyan forgatási helyszíneket keressenek, amelyek szó szerint varázslatosak és illenek Óz világába. A filmesek így jutottak el a spanyol partok ókori római útjaiig, Horvátország egy távoli nemzeti parkjába, a Gaudí által tervezett barcelonai Güell parkba, valamint egy 15. századi magyar kastélyba, illetve jól felismerhető az egyik jelenetben a Budai Vár is.

EMERALD CITY (Photo by: David Lukacs/NBC)

Az Emerald City nagy részét Magyarországon forgatták és kiemelt jelenetei készültek az etyeki Korda Stúdióban. A legnagyobb méretű etyeki 6-os stúdióban katedrális hangulatú tróntermet építettek fel. A díszletezők egy olyan nagyméretű falburkolatot hoztak létre, melyhez a környéken található barkácsáruházban vásárolták meg az anyagokat. A csempéket kis darabokra törték, majd azokból hozták létre a hatalmas mozaik felületet, melynek az volt a célja, hogy Antoni Gaudí katalán építész stílusa köszönjön vissza a díszlet hangulatában. Antoni Gaudí stílusa a sorozat egyik fő látvány motívuma lett. (A Korda Filmpark élménytúrájának és kiállításnak keretében bele lehet látni a nemzetközi filmes produkciók elkészítésnek világába.)

Vincent D’Onofrio
(Photo by: David Lukacs/NBC)

A látványos és népszerű, 10 részes amerikai fantasy sorozatban számos magyar színész kapott szerepet, így Árpa Attila, Bányai Miklós, Haumann Máté, Pintér Tibor és Réti Barnabás játszott az Emerald City-ben. A fantasy sorozatban a gonosz Varázslót Vincent D’Onofrio alakítja. Vincent D’Onoforio számos sikerfilmben volt már látható, többek között szerepelt A hét mesterlövészben, a Daredevil-ben, vagy a Jurassic World-ben. A szereplők kiválasztásában az a Csutak Zsolt működött közre, aki hazánk egyik legelismertebb filmes szakembere, és akit a Cég című krimisorozatban nyújtott munkájáért Emmy-díjra is jelöltek.

Bányai Miklós az Emerald City-ben
(Photo by: David Lukacs/NBC)

Ez is tetszeni fog...