Évadnyitó a Katona József Színházban - 2017/18 - Corn & Soda

Évadnyitó a Katona József Színházban – 2017/18

Szeptember 29-én Bertolt BrechtSzecsuáni jólélek című darabját Heidelbergben mutatják be, Bodó Viktor rendezésében. A Theater und Orchester Heidelberg és a Katona együttműködésével megvalósuló előadásban a budapesti társulat három művésze, Dankó István, Mészáros Blanka és Mészáros Béla vesz részt. Az előadást a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül, 2018. áprilisában a Katona nézői is láthatják.

Az évad első, budapesti bemutatóját október 6-án tartják a Kamrában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként. Lucy Kirkwood, kortárs angol írónő Munkavégzés során nem biztonságos című darabját Máté Gábor rendezi. Lucy Kirkwood az utóbbi évek egyik legizgalmasabb és legtöbbet játszott színpadi szerzője. A darab, amelyet elsőként a Royal Court mutatott be 2012-ben, a bulvársajtó működéséről szól.

Október 7-én GogolHáztűznéző című komédiájának premierjére kerül sor, Ascher Tamás rendezésében a nagyszínpadon. Nyikoláj Gogol 1832-ben kezdett a Kérők című darab megírásába. A mű lényege ekkor még egy választani képtelen menyasszony és körülötte felvonuló férfiak karikaturisztikus megjelenítése volt. Később Gogol, a kritikák hatására a karakterek mélyebb kidolgozásába kezdett, a cselekményt is átírta. Így vált egy szellemes műből a lélek sötét bugyrait, titkos félelmeit is megmutató komédia. A főbb szerepekben Fullajtár Andreát, Fekete Ernőt, Jordán Adélt, Rajkai Zoltánt és Szirtes Ágit láthatják a nézők. A bajnok című nagysikerű előadás után Pintér Béla ismét rendez a Katonában. A két társulat együttműködésével ezúttal az Ascher TamásHáromszéken című, Máté Gábor életéről szóló darabot viszi színre a nagyszínpadon, december 17-én.

Januárban két bemutatót terveznek a Sufniban. Gogol Holt lelkek című művét, Szakonyi Károly adaptációjában Dankó István rendezi. Szereplők: Mészáros Blanka, Elek Ferenc, Lestyán Attila Vizi Dávid. Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényéből pedig Takátsy Péter készít monodrámát. Ezt követően Spiró GyörgySzéljegy című komédiáját Zsámbéki Gábor állítja színpadra. A darab bemutatója március elején lesz a Kamrában. Ezzel párhuzamosan Alfred DöblinBerlin, Alexanderplatz című művét Kovács D. Dániel rendezi a nagyszínpadon. A regényt színpadra alkalmazza: Mikó Csaba. Az előadás bemutatóját március 10-én tartják. Május 4-én az Ürgék – férfitörténetek a zenés Közép-Kelet Európából című darab premierjére kerül sor, Pelsőczy Réka rendezésében a Kamrában. A 2017/18-as évad utolsó bemutatóját, az Ithakát május 19-én láthatják a nézők a nagyszínpadon. Székely Kriszta rendezésének szövegkönyvét, HoméroszOdüsszeia című drámájának alapján Szabó-Székely Ármin, Závada Péter és Székely Kriszta írja.

Nyolcadik évadát kezdi meg a Katona színházpedagógiai programja, a Behívó. Előadásokhoz kapcsolódó foglalkozásaikon továbbra is szeretettel várják a felnőtteket és a diákokat. A menekültválságról, bevándorlásról szóló Katona Klubos előadást, a Kivonulást középiskolákban játsszák tovább, emellett egy színházi nevelési előadással is meglepik a fiatal nézőket. Folytatják Eltáv programjukat is.

Ez is tetszeni fog...