Farcry: Singularity - lemezkritika - Corn & Soda

Farcry: Singularity – lemezkritika

A Farcry zenekar 2003-as megalakulása óta számos tagcserén és változáson ment keresztül. Az első komolyabb mérföldkő a zenekar életében 2008-ban történt, amikor egy három dalt tartalmazó EP jelent meg Carnivorous címmel. Ezután kezdtek cserélődni az együttesben a zenészek, mígnem 2012-ben a szerb Tmina Records gondozásában megjelent első önálló albumuk, a Slaves of Chaos. A Farcry zenei fundamentuma mindvégig az embert, illetve annak a világhoz való viszonyát tükrözi. Nincs ez másképp az augusztus 4-én megjelent Singularity névre keresztelt albummal sem.

A 9 trackből álló „korongot” elsősorban a technikás trash –metál elemek jellemzik. Gyakorlatilag már az első perctől kezdve érezhetőek a szénné tördelt ritmusok és riffek. Ami a komplett albumon szinte minden számban visszaköszön, azok az éles váltások, ugyanakkor nem válnak fregmentálttá a dalok, megmarad az egészséges harmónia. Ezt legjobban a lendületes „Home” prezentálja, mely a közepén kicsit visszavesz, hogy utána néhány őrült gitárriffel lépjen be. A „Black Wind”-ben is megtalálható ez a kontraszt, ahogy hirtelen vált egy progresszív stílusba a virtuóz gitárjátékkal.

Ha a Farcry Singularity albumát össze lehetne vetni más darabokkal, talán egyfajta Cynic-hatás érződik. Mindenképp kiemelendő az együttesre jellemző nívós zenei kvalitás, amely az egész albumot végigkíséri. Kijelenthető, hogy ezúttal egy magas szintű komplex instrumentális metal darabbal rukkolt elő a Farcry. Ha jellemeznem kellene, talán egyfajta zene a zenésznek kifejezéssel tudnám illetni a Singularityt.

 

Összességében a Farcry legújabb darabja minden metal-rajongónak kifejezetten ajánlott, de azok, akik a tördelt ritmusos, „matekos” metal stílusnak a hívei, minden bizonnyal hamar meg fogják kedvelni.

A Singularity elérhető közvetlenül a CDBaby-ről, illetve az ismertebb online disztribjúter oldalról.

Tracklist:

  1. Knowledge
  2. Singularity
  3. Harmonium
  4. September
  5. Orange Clouds over the Blue Forest
  6. Home
  7. Black Wind
  8. The Last Minute
  9. Cemetery Dance

Ez is tetszeni fog...

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian