Festők, múzsák, szerelmek és óriási tömeg a Kieselbach Galériában - Corn & Soda

Festők, múzsák, szerelmek és óriási tömeg a Kieselbach Galériában

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg  a Kieselbach Galéria Festők, múzsák, szerelmek címmel rendezett nagyszabású kiállítása, melyet Nyáry Krisztián új kötetének, a Festői szerelmek megjelenése alkalmából rendezett. Az író népszerű sorozatának új kötetéhez kapcsolódva a kiállítás a 20. század nagy magyar festőinek művészetét szokatlan nézőpontból, a magánéletet, a feleségeket, szeretőket állítva a fókuszba mutatja be. A szerda esti kiállításmegnyitó egyben kettős könyvbemutató is volt, ugyanis Nyári Krisztián új munkája mellett a látogatók megismerhették Molnos Péter Festők, múzsák, szerelmek című kötetét is. A megnyitóra több mint ezren látogattak el.

A Corvina Kiadó fotója

A Corvina Kiadó fotója

Tömeg a megnyitón

Tömeg a megnyitón

A kiállítás megnyitójára és a könyvbemutatóra kígyózó sorokban várakoztak az érdeklődők a galéria bejárata előtt. A termek zsúfolásig megteltek, és sokan már nem jutottak be az épületbe sem, így kint várakoztak tovább. Ilyen hatalmas látogatottságra senki nem számolt, de az est házigazdái igyekeztek feltalálni magukat és megfelelni a vendégek elvárásainak.

A galéria előtt Kiesebach Tamás, Veiszler Alida, Molnos Péter, Nyáry Krisztián

A galéria előtt Kieselbach Tamás, Veiszer Alinda, Molnos Péter, Nyáry Krisztián

Kieselbach Tamás, a galéria vezetője, Nyáry Krisztián, Molnos Péter és Veiszer Alinda végül a galéria előtt, egy emelvényre felállva köszöntött mindenkit, majd Kieselbach Tamás megígérte, mindenkinek biztosítják a lehetőséget, hogy megnézhesse a kiállítást, a galéria az utolsó látogatóig nyitva fog tartani. A könyvbemutató beszélgetését pedig kihangosították, hogy mindenki, az utcán várakozók is  hallhassák Nyáry Krisztiánt és Molnos Pétert.

A két szerző kötete összecseng, a központi témája mind a kettőnek híres festőink szerelmei, szerelmi élete a téma. Nyáry Krisztián Festői szerelmek című kötetében 19.-20. század magyar festőinek nyomába ered, s arra keresi a választ, hogy kiket látunk a vásznaikon, s kik voltak azok, akiket modellként sosem örökített meg az alkotó, mégis életre szóló hatással voltak a magyar művészetre. A Molnos Péter által szerkesztett Festők, múzsák, szerelmek kötet pedig a kiállításon is bemutatott képek gyönyörű katalógusa.

Veiszer Alinda, Nyáry Krisztián, Molnos Péter, Kieselbach Tamás

Veiszer Alinda, Nyáry Krisztián, Molnos Péter, Kieselbach Tamás

A Veiszer Alinda vezette beszélgetés is a központi téma, a festők és szerelmeik köré szerveződött, s a két író felváltva válaszolgatott a feltett kérdésekre. Szóba került a nők helyzete a művészetben, Veiszler Alinda felvetette, hogy mennyire kevés festőnő volt az adott korszakban. Molnos Péter szerint ebben közrejátszhatott az is, hogy a nők gyakran a művészi karrier helyett a gyermekvállalást választják, Nyáry Krisztián pedig azt emelte ki, hogy sok festőnő inkább a férje művészeti pályáját támogatta, s lemondott a sajátjáról. A két szerző több példát is felhozott a beszélgetés során, sok érdekes élettörténetet megosztottak a hallgatókkal, akik a hatalmas tömeg, a meleg és a levegőhiány ellenére lelkesen hallgatták a beszélgetőket.

Berény Róbert: Lány pamlagon macskával Forrás:Kieselbach Galéria Facebook oldala

Berény Róbert: Lány pamlagon macskával
Forrás:Kieselbach Galéria Facebook oldala

Az előadást igazán érzékletessé és élménytelivé tette, hogy a szóban forgó festők képei, rajtuk múzsáikkal ott függtek körülöttünk, csupán egy karnyújtásnyira tőlünk.  A kiállítás felvonultatja a a 20. század magyar festészetének legnagyobb alakjait, összesen 18 művész, többek között Ferenczy Károly, Csontváry Kosztka Tivadar, Vaszary János, Berény Róbert, Derkovits Gyula és Rippl-Rónai József képeit csodálhatjuk meg. Ehhez a nagyszabású kiállításhoz hét  múzeum és több tucat magángyűjtemény kölcsönözte a bemutatásra kerülő közel 80 remekművet.

Azok, akik nem tudtak részt venni a megnyitón vagy elrettentette őket a tömeg, de kíváncsiak a kiállításra, még november 27-ig megtekinthetik a Kieselbach Galériában, ahol Nyáry Krisztián új kötetét, a Festői Szerelmeket is megvásárolhatják. A kiállítás látogatása ingyenes.

Nyáry Krisztián Festői szerelmek című könyve a Corvina Kiadónál jelent meg.

Ez is tetszeni fog...