A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel, 2014) - Corn & Soda

A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel, 2014)

The-Grand-Budapest-Hotel-UK-Quad-Poster

A Grand Budapest Hotel nem egy újonnan bemutatott alkotás, mégis ezt ajánlom azok figyelmébe, akik esetleg még nem látták. A művész mozik még most is műsorukon tartják, így még a moziélmény is megmaradhat, ha valaki rászán egy nyári délután vagy estét. Wes Anderson filmjét látni kell, már csak a címe miatt is.

A Grand Budapest Hotel nevével ellentétben nem Budapesten játszódik, de amerikai gyártmánya ellenére mégis teljesen  európai hangulatot áraszt, így akár Budapesten is játszódhatna.

Valahol  Európában, valamikor a békeidőkben, a két világháború között működött egy elegáns hotel: a Grand Budapest. Vendégei átlagos arisztokraták, vénkisasszonyok és műkincstolvajok; alkalmazottai pedig a legjobbak a szakmájukban. Gustave (Ralph Fiennes), a híres főportás itt barátkozott össze az egyszerű küldönccel, Zero Musztafával, akivel együtt keverednek bele az évszázad festményrablásába.
Miközben a felbecsülhetetlen értékű reneszánsz képet keresik, egy családi vagyon elvesztése vagy visszaszerzése is kockán forog: és a nyomozás meghökkentő fordulatai magukkal ragadják a hotel összes lakóját…

grand_budapest_hotel_c371

Egy fiktív Európa, s egy fiktív szálloda története, mely mégis oly megrázóan sűríti egybe az öreg kontinens szomorú történelmét.

Már olyannyira európai, sőt közép-európai, hogy akár Jiri Menzel is rendezhette volna.  A film lejtése, hangulata, történetfonása kísértetiesen emlékeztet az Őfelsége pincére voltam című alkotására, hogy az már nem lehet véletlen.

Ami igazán amerikai a sok európaiskodás közepette, az a film képi világa. A sok hibátlan beállítás, lenyűgöző színvilág és kompozíció. Mindez amerikaian tökéletes és lehengerlő.

Mit lehet még elmondani a filmről? Ami engem a legjobban megfogott, az a keserédes humora, sokszor már-már abszurdba hajló fekete komédiája. És persze, mint krimirajongó, magát a képrablós sztorit is igazán értékelem.

Összességében Wes Anderson filmje igazán egyedi hangulatú, elmerengésre indító, fejbemászós alkotás. Különleges nyárestékre ajánlom!

grand-hotel-budapest-L-AcM4aj

Értékelés: 89/100

IMDb: 8,1

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] – fiktív komédia a századelő hangulatával, címében (is) egy kis hazai áthallással. Wes Anderson eddigi legjobb filmje igazán pörgős darab és ügyesen ötvözi a komédiát a századelő (kreált) romantikájával. […]