A Targeryenek tömény történelme - George R. R. Martin: Tűz és vér - Corn & Soda

A Targeryenek tömény történelme – George R. R. Martin: Tűz és vér

Miközben a rajongók egyre csak várják és várják A tűz és jég dala 6. kötetét, addig George R. R. Martin sem tétlenkedik, sorra jelennek meg Westeros világának kiegészítő kötetei. Legújabb munkájában, a Tűz és vérben a Targeryen-család történetét ismerhetjük meg. Azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy a Tűz és vér pontosan az, amit az alcíme is hirdet: Westeros Targaryen királyainak históriája.

forrás: Alexandra Kiadó

História és nem regény

Bizony, ez a kötet a Targeryen- család krónikája, így aki regényes cselekményvezetésre és elbeszélésmódra számít, az bizony hatalmasat csalódhat. Bevallom, én pontosan így jártam. Izgatottan vártam, hogy a kezembe vegyem a kötetet és végre olvashassam. Aztán meglepődtem. Mivel a Tűz és jég dala regénysorozatot nagyon szeretem, így valami olyasmit vártam, csak éppen a Targeryenekről. Nem kellett volna. Mert ugye ott van az alcímben, hogy ez a sárkánykirályok históriája, csak jobban kellett volna figyelni, és akkor nem ér csalódás. Így figyelmeztetek mindenkit, ne hagyományos regényt várjon, hanem egy nagyon precíz és hatalmas munkával kidolgozott krónikát!

Gyldayn főmester tollából

George R. R. Martin úgy alkotta meg a Targeryenek történetét, mintha egy réges-régi krónikát olvasnánk. A fiktív elbeszélő az óvárosi Fellegvárban lakó Gyldayn főmester. Ő az, aki a Targeryen királyok véres és mozgalmas történetét lejegyezte az utókor számára. Tehát a Tűz és Vér kötet tulajdonképpen egy fiktív kódex a királyok cselekedetiről, és így is ajánlatos olvasni. Elbeszéli az eseményeket, nem megmutatja.

Hódító Aegontól III. Aegonig

A kötet végigvezet bennünket a Targeryenek egész westerosi történelmén onnantól kezdve, hogyan sikerült meghódítania Westerost az első Targeryennek, I. Aegonnak, akit később ezért Hódítónak neveztek el, egészen III. Aegonig, akinek az uralkodása alatt pusztult el az utolsó sárkány. A kötet pontosan lejegyez minden eseményt, időpontokkal, helyszínekkel és résztvevőkkel együtt. Egy igazi, grandiózus történelemkönyv, ami egy fiktív királyi család fiktív történelmét meséli el.

Csodás illusztrációk

Habár a Tűz és vér szövege elég száraz a rengeteg név ás évszám miatt, így nem igazán könnyed olvasmány, de annál tartalmasabb, ráadásul rengeteg csodás illusztráció díszíti, amely egyrészt színesíti és gazdagabbá teszi a kötetet, másrészt pedig oldja a szöveg töménységét. A képeket a neves képregényrajzoló és illusztrátor, Doug Wheatley készítette, aki már közreműködött a Tűz és Jég világa megalkotásában is.

Inkább keményvonalas rajongóknak ajánlott

Összességében a Tűz és vér kötet olyan olvasóknak ajánlott, akik valóban a Targeryenek életében és viselt dolgaiban szeretnének elmerülni, és nem kalandos regényre vágynak. A kötet rendkívül tartalmas, hihetetlen munkával megalkotott és kidolgozott, de a krónikai pontosság miatt száraz és tömény is, ezért inkább rajongói különlegesség, mint könnyed olvasmány. Viszont Martin rajongóinak különösen ajánlom, hiszen a borítóillusztráció és a belső képek valóban szemet gyönyörködtetővé teszik. A kötet az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ez is tetszeni fog...