Gotham - Corn & Soda

Gotham – már biztosan tudjuk merre halad a Batman nélküli Batmanes sorozat

GOTH_Publicity_003_V7_RR_FFA Gothamről négy rész után lehetett igazán eldönteni merre halad. Egy epizodikus nyomozós téma, ami a Batman világ népszerűségével akar lenyomni a torkunkon egy újabb krimisorozatot, vagy egy olyan minőségi műsort kaptunk, amiben átívelő szálakon keresztül egy bonyolultabb történetet nézhetünk végig? Kattintás után megtudjátok.

Igazság szerint mindkettő egyszerre. Egy kicsit ez, egy kicsit az. Nem is véletlenül vártam eddig ennek a cikknek a megírásával, mert nem akartam elhamarkodni. A pilot azt acélt szolgálta, hogy megismerjük a karaktereket, és felvázolják a fő vonalat, ami ugye Bruce szüleinek a meggyilkolásával kezdődött. A Második és harmadik részben pedig nagyon úgy tűnt, hogy ez a sorozat arról fog szólni, hogy minden egyes rész elején történik egy gyilkosság, majd a rész végére meg is oldják őket. Ez a sablon gondolom ismerős mindenkinek, hiszen gyakorlatilag ezt láthatjuk minden krimi sorozatban.

Ekkor még igen gyengén összefüggő történetszálakkal szúrták csak ki a szemünket. Gondoltam adok neki még egy esélyt, és lám, Gotham megmenekült, mert jött a szemkiszúrós gyilkos. Igaz ez is csak egy újabb sebtében megoldott ügy volt, mégis az ügy szorosan kapcsolódott a Wayne szülők gyilkosságához, és a rész egészében véve tele volt olyan eseményekkel melyekből látszott, hogy nem szeretnének olyanná válni mint a többi gyorsan felejthető krimi.

A továbbiakra nézve nekem pedig lenne egy tippem, hogy mi is áll a Wayne gyilkosság hátterében. Ezt csak az olvassa el, aki már látta a legutóbbi részt, és el is gondolkozott azon, amit látott.

SPOILER (Jelöld ki a következő részt ahhoz, hogy eltudd olvasni)

Igen valószínű, hogy Maroni egy profi bérgyilkossal végeztette ki őket, mert az Arkhammal kapcsolatos tervei útjában álltak, és ebben a jelenlegi polgármester is közrejátszott. Azt hiszem nem csak én juthattam erre a következtetésre a negyedik epizód története alapján.

A pozitívumok után, mármint, hogy egy összefüggő történetet is kaptunk a részenként változó ügyek mellé megemlítenék néhány idegesítő apróságot. Nem rezeg miattuk a léc, de tényleg zavaróak.

Alfred viselkedése Bruce-al szemben. Olyan mint egy vadparaszt, és egyáltalán nem hasonlít az eddigi Batmanes történetekben megszokott Alfredhez, pedig ez nem ártana.

A pozitív karakterek hülyék. Gordonnak, Brucenak, és Alfrednak már le is kellett volna, hogy essen az, amit én most spoilerként írtam, mégsem történt meg.

Végül, de nem utolsó sorban, a forgatókönyv írók még mindig használják (nem csak ebben a sorozatban) a megfelelő kommunikáció hiányát, mint konfliktus generálás.

 

Ezektől eltekintve a Gotham bekerült azon kevés krimik közé, amiket érdemes nézni.

Ez is tetszeni fog...