Grecsó: Vera - Corn & Soda

Grecsó: Vera

Március végén jelent meg Grecsó Krisztián új regénye, Vera címmel, amely a nyolcvanas években, Szegeden játszódik. A történet a tizenegy éves gyerek szemén keresztül láttatja egy család belső világának, közösségi életének konfliktusait, egyben szemtanúja a kislányban végbemenő változásoknak is. Az író egyetemista éveinek emlékeit eleveníti fel a városról, és a köré szőtt történeten keresztül megélhetjük, harminc-negyven éve milyen viszonyok uralkodtak társadalmi szinten.  

Szabó Magdás

Grecsó Krisztián legújabb regénye eléggé olvasmányos ahhoz, hogy Szabó Magda ifjúsági regényeihez hasonlítsam, de kellő mértékben unikum is, hogy ne annak nevezzem. Grecsó Krisztián ugyanis az írói hangját a negyedik osztályos gyerekben találta meg, gondolatait pedig valóban hitelesen szólaltatja meg.
A Vera Szegeden játszódik, ahol az író egyetemistaként élt, és ahogy több interjúban is elmondta, örömmel tért vissza az Alsóváros házai közé, a Mátyás-térre, a Szeged Nagyáruházba, a Hősök kapuja elé, amely a cselekmények helyszíne.

Sztori

A történet középpontjában Jozef, a lengyel fiú megjelenése áll, aki felé Vera gyengéd érzelmeket kezd táplálni, csakúgy, mint legjobb barátnője, Sári is. Az ebből kialakuló konfliktus során Sári bántani akarván Verát, odaveti neki a legveszedelmesebb mondatot, amit kisgyerek hallhat. Verát kétségek kezdik gyötörni a Jozef iránti érzelmei okán lelkében kialakuló feszültség, a Sári miatti bizonytalanság és a vele különösen kedves, de idegen idős emberek miatt.

Fotó: Szilágyi Lenke

A korábban teljesen szófogadó kislány még maga számára is meglepő módon lázadó lesz: iskolakerülő, feleselő, akit szobafogságra ítélnek, mert engedetlen volt, aki intőt kap, aki ellopja barátnője lovaglódresszét, csak azért, hogy revansot vegyen az őt ért igazságtalanságokért.

A lélek tana

A kislány naivan tekint a felnőttek között zajló eseményekre és próbálja értelmezni őket. Egyúttal figyeli a magában végbemenő változásokat, és akaratlanul összehasonlítja magát a változás előtti énjével.
A gyerek sok tekintetben józanabbul ítéli meg a dolgokat, mint sok felnőtt a regényben. Éles szemmel érzékeli a lelkében, a családi és az iskola környezetében szeme előtt végbemenő változásokat. Vera a maga tizenegy évével nekünk, felnőtteknek is sok életigazságot árul el, ahogyan gyermekből nővé érik a történet során, de azért mégis megmarad kislánynak, ahogy annak lennie kell.

IRÁNY A BOLT

Otthon vagyunk benne

A Vera korszakos fejlődésregény a nyolcvanas évek Szegedéről és egy kislányról, akinek titokkal élő családja keservesen megfizet a ki nem mondott sérelmekért, az el nem rendezett konfliktusokért. A Vera nem könnyed, nyári történet, se nem lányregény, de bátran ajánlom, mert otthon lehetünk és jól érezhetjük magunkat benne, akárcsak Szegeden. Nálunk játszódik, szereplői lehetnénk mi is, lapjain megjelenik egy olyan világ, amely mindannyiunk lelkében ott van. Amit talán mindannyian őrzünk gyerekkorunkból: a család nyújtotta biztonság elvesztésének félelme, az első gyerekszerelem, az iskolai konfliktusok kezelése, a barátság próbatételei, a felnőttek érthetetlen kapcsolatai és a ki nem mondott szavak. 
Szeretsd te is a Verát.

Ez is tetszeni fog...