Gyümölcsöző komédia - Ádám almái bemutató Miskolcon - Corn & Soda

Gyümölcsöző komédia – Ádám almái bemutató Miskolcon

Az Ádám almái című előadást mutatták be decemberben a Miskolci Nemzeti Színházban, melyet Szabó Máté rendezett, és a főszerepekben Varga Zoltán és Simon Zoltán látható.

Ritkán van módom vidéki előadásokat megnézni. Leginkább a POSZT-on, illetve művészeti fesztiválokon, például a Művészetek Völgyében, és az Ördögkatlanon tudom leginkább megtenni. Most sem tudtam sajnos eljutni az Ádám almái miskolci bemutatójára, ezért nem kritika, hanem fényképes ajánló olvasható az előadásról.

Szakmai elismerés Görög Lászlónak

Felhasználom a friss hírt arra, hogy megemlítsem: annak, hogy Miskolcon erős és színvonalas szakmai munka folyik, egyik ékes bizonyítéka az, hogy a Színházi Kritikusok Céhe Színikritikusok Díját 2019-ben a legjobb férfi főszereplő kategóriában Görög Lászlónak, a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjának ítélte oda A velencei kalmárban nyújtott alakításáért.

Görög László
Forrás: Miskolci Nemzeti Színház web oldala

Görög László a díj kapcsán nyilatkozott, melyben elmondja, hogy nem csak sajátjaként tekint az elismerésre, és hogy nem könnyű a vidéki színházaknak észrevétetniük magukat a szakma és a közönség felé:

„Azért lehettem méltó erre a díjra, mert egy kiváló előadás született a Miskolci Nemzeti Színházban. Ez az előadás pedig azért jöhetett létre, mert a színészektől kezdve a díszítőkön át az ügyelőig, mindenki odaadó munkájával megvalósulhatott az, amit Mohácsi János rendező megálmodott a színpadra. Ahhoz, hogy valaki kiemelkedő alakítást nyújthasson, egy jó előadás és egy nagyon jó csapat kell. Ezért ez a díj mindenkié, aki A velencei kalmár létrehozásában közreműködött.” Hozzátette még, hogy nagyon örül a díjnak, de ebbe vegyül némi szomorúság is, hiszen szerinte akár mindegyik kategóriában megérdemelte volna a győzelmet az előadás. A velencei kalmár öt kategóriában is jelölést kapott, és ez önmagában is nagy elismerés. „Észrevett minket a szakma, és ez egy vidéki színház esetében sokkal nehezebb, mint Budapesten.” – emelte ki.

Ádám almái Varga Zoltánnal és Simon Zoltánnal

Simon Zoltán és Varga Zoltán az Ádám almái című előadásban
Forrás: Hoppá, Színház

Az Ádám almáit már nem először adaptálják hazai színpadra. Nagyon erős a mindig aktuális történet üzenete. A Szabó Máté rendezte előadás Anders Thomas Jensen filmforgatókönyve alapján készült. Az Ádám almái színpadi változata, amit Miskolcon most először láthat a közönség, Anders Thomas Jensen azonos című dán-német filmje alapján készült, amit 2005-ben nagy sikerrel játszottak a magyar mozik, 2006-ban pedig az Európai Filmakadémia díjára jelölték.

Varga Zoltán az Ádám almái című előadásban
Forrás: Hoppá, Színház

A előadás alcíme Gyümölcsöző komédia, melynek főszerepeit a Jászai-díjas Varga Zoltán és Simon Zoltán alakítják. A darab a Miskolci Nemzeti Színház Játékszín termében látható december 6-tól.

A Miskolci Nemzeti Színház ajánlója az Ádám almái című előadáshoz:

A börtönből frissen szabadult Ádámot tizenkét hét közmunkára ítélik. A mindig derűs pap, Iván közösségébe kerül, különös alakok közé. Iván elmondja Ádámnak, hogy a róla szóló jelentésben az áll: gonosz.

Szerinte viszont nincsenek gonosz emberek, a világ csak akkor gonosz, ha a gonoszt keresik benne. Náluk mindenki a szép dolgokra igyekszik koncentrálni. És bár az utóbbi időben a Sátán többször is próbára tette őket, eddig visszaverték a támadásait. Iván arra kéri Ádámot, tűzzön ki maga elé egy célt. Mindegy, hogy mi az. Ádám a kert büszkeségét, az almafát veszi célba, a gyümölcséből almatortát akar sütni. Ádáz küzdelem veszi kezdetét, mert a Sátán sem tétlenkedik…

Jelenet az Ádám almái című előadásból
Forrás: Hoppá, Színház

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével került színre. Fordította: Kovács Krisztina.

Szereposztás:

Ivan: VARGA ZOLTÁN Jászai-díjas
Adam: SIMON ZOLTÁN
Sarah: SZIRBIK BERNADETT
Gunnar: LAJOS ANDRÁS
Khalid: RÓZSA KRISZTIÁN
Dr. Kolberg: KERESZTES SÁNDOR
Paul: SZEGEDI DEZSŐ Jászai-díjas
Holger: PAPP ENDRE
Jürgen: MÁRTON B. ANDRÁS
Christopher: KŐHEGYI IMRE

Varga Zoltán és Simon Zoltán az Ádám almái című előadásban
Forrás: Hoppá, Színház

Díszlet- jelmeztervező: FÜZÉR ANNI, Jászai-díjas Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ, Zenei munkatárs: NAGY NÁNDOR, Rendezőasszisztens: PERÉNYI LUCA.

Rendező: SZABÓ MÁTÉ

Jelenet az Ádám almái című előadásból
Forrás: Hoppá, Színház

Ez is tetszeni fog...