Három nap és indul a KAFF! - Corn & Soda

Három nap és indul a KAFF!

Idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a KAFF, vagyis a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, mely június 24. és 28. között változatos programokkal, szabadtéri vetítésekkel és koncertekkel várja az érdeklődőket. A megyeszékhelyen az elmúlt két év legkiemelkedőbb rajzfilmes alkotásait tekinthetik meg műfaj rajongói a szakmai közönség mellett.

Három nap és indul a KAFF! 3A KAFF története egészen 1971-ig vezethető vissza, amikor a Pannónia stúdió kecskeméti műtermének megalakulásakor megszületett az elhatározás, hogy a magyar animációnak és egyben Kecskemét városának fesztivál kell! Az első hazai animációs filmszemlére azonban 1985-ig várni kellett. A szemléből 1993-ban fesztivál lett, ami már nemcsak a hazai, hanem egyre több külföldi alkotást bemutató programmal bővült, majd 1996-ban külön versenyprogramban indulhattak a nemzetközi animációs játékfilmek. 2005-ben a korábban háromévente megrendezésre kerülő fesztivál biennálévá vált, a 2011-es jubileumi 10. fesztivált pedig igazi ünnepi hangulat jellemezte. Az elmúlt években Kecskeméten több, nemzetközileg is elismert animációs személyiség fordult meg, mint például a magyar származású John Halasz rendező, az olasz animációs filmtörténész Giannalberto Bendazzi vagy az Oscar-díjas rendező, Co Hoedeman.

Miklós Zoltán: ManieggsAz idei fesztiválon 9. alkalommal rendezik meg az Európai Animációs Játékfilmek és Tv-Speciálok versenyét, melyben 7 egész estés és 9 Tv-Speciál (televíziós egyedi film) kerül bemutatásra; közülük több nemzetközileg is elismert alkotás. A programban francia, román, olasz és litván filmek is szerepelnek, de versenybe száll az ír Oscar-jelölt, A tenger dala című produkció is. Természetesen magyar játékfilm is bekerült a versenyprogramba: Miklósy Zoltán Manieggs című 3D-s akciófilm-paródiája a hosszú filmek között; Szilágyi Varga Zoltán A jókedvű örmény temetése című novella-adaptációja, valamint A magyar operajátszás története, M. Tóth Géza és Gerdelics Miklós a Magyar Operaház számára készített zenés filmje a TV-speciálok versenyében lesz látható.

Három nap és indul a KAFF!4Idén összesen 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 TV-sorozat epizód, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került versenybe. Az előzsűri, vagyis Bacsó Zoltán animációsfilm-operatőr, Rofusz Kinga animációsfilm-rendező és Szalay Péter filmrendező egyetértett abban, hogy rég volt ilyen erős a magyar animáció film, és hogy manapság egyre inkább történetet elmesélő, optimistább hangvételű alkotások születnek.

A KAFF széles és változatos versenyei és programjai többek között megtalálható az idei vendég, Latin-Amerika felhozatala is, mely 56 kitűnő alkotást tartalmaz. Kolumbiai remekműként vetítik a Cannes-ban debütáló A csodálatos oroszlánfiú (The Magnificent Lion Boy), az Oscar-döntőig jutó Jelzőlámpa (Semáforo) című animációt is, de látható lesz az argentin Santiago Bou Grasso alkotása, a több mint 100 díjat nyert Az alkalmazott (El Empleo).

A műfaj kedvelőinek Kecskemét mindenképp izgalmas, érdekes és változatos programokat kínál, az animáció rajongóinak kitűnő program!

További információ:

www.kaff.hu

Ez is tetszeni fog...