Héjanász a Trip Hajón - Nemes Zsófi koreográfussal beszélgettünk - Corn & Soda

Héjanász a Trip Hajón – Nemes Zsófi koreográfussal beszélgettünk

Az Ady Endre költészete ihlette Héjanász című táncelőadás december 17-én lesz látható a Trip Hajón, melyről a PR Evolution Dance Company vezetőjével, Nemes Zsófiával beszélgettünk.

Cornandsoda: A Héjanász koreográfiádat már évekkel ezelőtt bemutattad. Mi inspirált arra, hogy újra műsorra tűzd?

Nemes Zsófia: A Héjanászt 2011-ben mutattuk be a Merlin Színházban.  Pontosan december 13-án volt a bemutatója, tehát majdnem pont 8 éve. Szeretek újra elővenni előadásokat, de hogy most miért pont ez az előadás került elő? Kezdetben, amikor ötletként felmerült, egyszerűen csak így alakult, mondhatnánk véletlenül, ha vannak véletlenek. De tegyük hozzá: Ady-emlékév van, és valójában az előadás nagyon passzol az Ady Endre évfordulóhoz.

Ady Endre versei ihlették az előadást?

Igen. Nagyon szeretem a verseket, Ady Endre költészetét különösen kedvelem. Az sokat nyom a latban, hogy édesatyám kedvenc költője volt, sokat hallgattuk gyerekként a verseit.

Megjegyzem, hogy Örök kikelet címmel csináltunk már egy másik Ady előadást is. A különös a helyzetben, hogy nem az én ötletem volt, hogy legyenek Ady előadásaink. A Héjanász kapcsán egy dramaturg barátom keresett meg, az Örök kikelet apropóján egy zeneszerző, de nagy örömmel fogadtam az ötleteket.

Nemes Zsófia

Mi adja a Héjanász előadás keretét?

Az előadás nem akarja feldolgozni, megjeleníteni Ady Endre életét vagy verseit, nem ez adja a szerkezetét. A verseit ihletként, hangulatként használtuk fel. A versek egy-egy részlete hangzó anyagban is megszólal az előadásban.

A Héjanász előadás alapját egy amerikai pszichológus, David Deida gondolatai adták, aki párkapcsolati kérdésekkel foglalkozik. David Deida tipikus minták alapján kategorizálta a párkapcsolatokat. Persze a kategóriák általában nem jelennek meg vegytisztán, egy-egy ember többféle típust is megélhet az élete során. Deida is úgy tartja, hogy valójában ritka, hogy egy-egy minta teljesen tisztán jelenik meg a hétköznapokban, mindig nagyon különbözően, és egyedien működik a kapcsolatokban. Akár egy kapcsolaton belül is változhatnak a viszonyulási minták. Az azért szerintem általánosan jellemző, hogy a kapcsolatfüggőségi kényszerünk elég erős, így ritka az olyan ember, aki játszmák nélkül tudja élni az életét. A társas létünknek az alapja a párkapcsolat, bizonyos szinten ezért ezek nagyon hálás témák, mert mindenkit megérint, mindenki magára tud ismerni benne, hiszen ez elválaszthatatlan az élettől.

Ezek a szerelmi kapcsolódási minták jelennek meg a jelenetekben?

Abszolút. Az egész előadás úgy van felépítve, hogy ezeket a mintákat próbáltuk meg táncba ölteni, erre van felfűzve az előadás. A kapcsolatok három fajtája jelenik meg: a függőségi viszony, a fity-fifty kapcsolat, és az utolsó, amit akár egy fajta lélektársi kapcsolódásnak is nevezhetünk.

Héjanász előadás próbafotó

Új táncosok vannak a mostani Héjanász előadásban?

Igen, természetesen újra kell próbálni az előadást. Gyakorlatilag megvan az alapunk, de van, amit átdolgoztunk, és igen, újak a táncosok. Szeretek egyénekben gondolkodni. Az megvan, hogy mit akarunk átadni, de igyekszek a táncosból kiindulni, hogy azt tudjam kihozni belőle, amit szeretnék. Ha ismerem is már őket, akkor is vannak meglepetések, olyan dolgok, amit nem gondoltam volna. A táncosaim változó élethelyzetben és állapotban vannak, ahogy bárki más is. Az, hogy aktuálisan mi a nehézség az életében, az mindig összetett dolog. Ezért mindig kihívás, hogy hogyan születik meg egy-egy karakter, egy-egy szituáció. Mindenki új ebben az előadásban, és ez számomra még érdekesebbé teszi a munkát, kíváncsi vagyok, hogy fog megszólalni. Egyelőre úton vagyunk, és a próbák során keressük a finomhangolásokat, hogyan tudják a táncosok hitelesen megszólaltatni a már kész anyagot. A technikai részeket megtanulták, de az igazán lényeges dolog számomra utána kezdődik, mert akkor derül ki, hogy mennyire érzékeny az anyag. A lányokkal már sokat dolgoztam, és az nagyon jó, mert már ismerem a képességeiket, és azt hiszem ők is ismerik, hogy mit várok el, és értik mit akarok. A fiúk újak számomra, velük ez az első közös projektünk. A lányok segíteni tudnak nekik, kapaszkodót adnak, hiszen velük már bejáratott a működésünk. Rövid idő alatt kell bizalmat adniuk nekem, és a kollégáiknak. Ez törékeny szituáció. És kihívás is, hogy hogyan lehet kihozni ebből a helyzetből a maximumot.

Ez a te feladatod?

Hát persze. Ez a legszebb része a munkámnak. Mindenkivel más ütemben haladok, de kialakul a bizalmi szál és az energiaáramlás. És remélem meg lesz a gyümölcse is.

Héjanász előadás próbafotó

Van változás az eredeti Héjanász előadáshoz képest?

Igen, bár nem sok. Van, amit átalakítottunk, mert új dolgokat tesznek hozzá az új emberek.

Érdekes lehet majd újra látni a Héjanászt a régi nézőknek?

Biztos el fognak jönni olyan nézők is, akik látták már régebben, de nem tudom, mennyire fognak emlékezni rá. Valószínűleg újszerűen fog rájuk hatni az előadás. Számomra is érdekes újra nézni a régi előadást. És azt is, hogyan változik meg az új emberek által.

A zene változatlan maradt?

Igen. Sütő Gergő írta a zenét, aki azóta is Portugáliában dolgozik a Portói Zenekarban. 2011-ben is onnan küldte nekünk a zenét.

A Trip Hajón lesz az előadás. Nem először léptek fel ott. Bevált a hely?

Igen, bevált. A Trip vezetői fel akarják karolni a táncművészetet, ami nagyon pozitív dolog a mai világban. És új tervekkel is készülnek a jövő évre. A közös terveinkben szerepel, hogy továbbra is megjelenünk a Trip Hajón.

Héjanász előadás próbafotó

Vannak követő nézői a PR Evolution társulatának?

Azt gondolom, hogy igen. Hálás vagyok azért, hogy sok érdeklődő van, és folyamatosan jönnek az előadásainkra. Van olyan néző, aki valamennyi Da Vinci előadásunkra eljött és jövőben is ott akar lenni mindegyiken. Van már egy követő bázisunk.

December 17- lesz a Héjanász a Trip Hajón. Milyen előadásaitok lesznek még a közeljövőben?

Aminek nagyon örülök, hogy a Művészetek Palotájában a Da Vinci mosolya című előadásunk délelőtti iskolai program keretében lesz látható január 27-én 11 órakor. Az előadásban közreműködik: Pintér Gábor, Ubrankovics Júlia és a Divisi Kamarazenekar, vezényel Dinya Dávid. Nagyon várom, hiszen izgalmas lesz a MÜPA Fesztivál Színházának nagy terében előadni a Da Vinci-t. A Héjanászt továbbra is játszani fogjuk a Trip Hajón.

Az Imre Zoltán Program keretében lesz egy bemutató április 7-án a MU Színházban, mely Krizsán Dániel koreográfiája lesz. Május 9-én a Székesfehérvári Balettnek csinálok egy Aladdin előadást. Várnak minket a Nemzeti Táncszínház Kistermébe az …és fehér című előadásunkkal, március folyamán. Több dolog van függőben, folynak az egyeztetések, a tavaszi évadunk még alakulóban van.

Köszönöm a beszélgetést.

Ez is tetszeni fog...