Haydn/Esterházy/Nádler - Hét utolsó szó a Kiscelli Múzeum Templomterében - Corn & Soda

Haydn/Esterházy/Nádler – Hét utolsó szó a Kiscelli Múzeum Templomterében

 

Hét utolsó szó

Forrás: Facebook

A Hét utolsó szót a Kiscelli Múzeum Templomtérben 2017. április 9-én 19 órakor a Dubóczky Gergely vezette Budapest Sound Collective Kerekes Éva és Mácsai Pál közreműködésével ismét előadja Esterházy Péter szövegével. A mű inspirációjára született festményeket a koncerten, valamint az azt követő két hétben, 2017. április 11. és április 23. között a Kiscelli Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán eredetileg a húsvéti liturgia részeként, a cádizi püspök prédikációjával hangzott el. A szentbeszédek helyére Esterházy Péter 2014-ben, Dubóczky Gergely karmester felkérésére profán imát írt. Az így létrejött előadás inspirációjára született Nádler István hét festményből álló sorozata, melyet – a zene, szöveg és kép egységét megteremtve – a virágvasárnapi hangverseny alatt is láthatnak a nézők.

Nádler István – Hét utolsó szó | Hommage à Esterházy Péter | Szomjazom

Nádler Istvánt vizuálisan régóta foglalkoztatta Haydn műve. Elemi hatással volt rá, amikor 2015-ben Fischer Iván Lakásszínházában Esterházy Péter hét betétszövegével kiegészítve halotta a darabot. Hét tablóból álló sorozatának alkotása közben is az előadás felvételét hallgatta. A hét szót tanításként értelmezve dolgozta fel, amelyben az én belső fejlődése során a hét szó erejét megértve stációkon keresztül halad, míg eljut arra a szintre, ahol külső segítség nélkül is kapcsolatot tud találni az örök, az egyetemes mező terét kitöltő, mindenható erővel. 

2014-ben Dubóczky Gergely kezdeményezésére és vezényletével került sor arra az ősbemutatóra, amelyen a darabot Esterházy Péter hét betétszövegével adták elő. Hét utolsó szó címmel erőteljes, prózai mű született, amelyet – Mácsai Pál és Kerekes Éva előadásában – egy férfi és egy női hang illesztett bele Haydn muzsikájába.

További információkért kattints ide!

Ez is tetszeni fog...