Hjorth & Rosenfeldt: A néma lány - kritika - Corn & Soda

Hjorth & Rosenfeldt: A néma lány – kritika

A skandináv krimik kedvelőinek bizonyára nem kell bemutatni a Michael Hjort és Hans Rosenfeldt alkotta szerzőpárost, akik népszerűségüket leginkább a Sebastian Bergman regényeiknek köszönhetik. A páros sorozata nemrég újabb résszel gazdagodott, a kötet A néma lány címet viseli, mely magyar fordítása az Animus Kiadó gondozásában jelent meg. A regény természetesen önállóan is teljes értékű olvasmány, nem szükséges hozzá ismerni az előzőeket, enélkül is kiválóan élvezhető.

Az Animus Kiadó fotója

Az Animus Kiadó fotója

Ebben az új történetben Sebastian Bergman kriminálpszichológusnak és a királyi nyomozóhatóság többi tagjának ismét egy rejtélyes üggyel, egy hidegvérű sorozatgyilkossal kell megbirkóznia. Ugyanis a négytagú Carlsten családot saját otthonában, békés reggelijük közben brutálisan meggyilkolták. Indítéknak nyomát sem találni, mivel átlagos emberek voltak, a helyi közösségbe jól beilleszkedtek, talán csak környezetvédő szenvedélyükkel lógtak ki a sorból. Azonban a  néhány feljelentés – környezetre ártalmas szerek árusítása vagy illegálisan kilőtt állatok miatt –  nem elég ok egy bestiális gyilkosságra.
Ezért a helyi rendőrség a királyi gyilkossági nyomozóhatóság segítségét kéri, ám sem az egyetlen gyanúsított kihallgatása, sem a gyilkos fegyver tulajdonosának azonosítása nem vezet eredményre.
A kudarc küszöbén azonban kiderül: valakinek látnia kellett a gyilkosságot! De hol lehet az illető? S vajon ki találja meg előbb? Sebastian Bergman vagy a férfi, akinek csak a lábnyomát ismerik.

A regény története remekül van felépítve. Fokozatosan adagolja az információkat, mindig van valamilyen új fordulat, ami nem hagyja lankadni az olvasó figyelmét. A szerkesztésmód hasonlít a kamera mozgásához, sokszor csak részleteket látunk, ráfókuszál eseményekre, s hirtelen vágásokkal szakad meg egy-egy fejezet. Ez a filmszerűség mostanában jellemző a modern irodalomra, de itt különösen erősnek érzem.

A karakterek gazdagon kidolgozottak, árnyaltak, minden egyes szereplőt több szemszögből láthatunk. Mindenkinek megismerjük a pozitív tulajdonságai mellett az árnyoldalait is. Itt nincs fehér és fekete, emberek vannak, akik hol jól, hol rosszul cselekszenek.  Egyetlen igazán gonosz van, a gyilkos, akit viszont sűrű homály fed. Természetesen a legárnyaltabban jellemzett szereplők a történet főhősei, Sebastian és társai.

Sebastian Bergman rendkívül összetett, bonyolult személyiség. Egyik részről zseniális pszichológus, aki belelát az emberek lelkébe, másrészt önző, szexmániás és manipulatív. Nehezen enged másokat közel magához, mégis vágyik a szeretetre és a kötődésre. Ugyanennyire összetett személyiség a nyomozóhatóság többi tagja is. Munkájukban profik, de a magánéletük tele van bonyodalommal.  Torkel, a csapat vezetője remek főnök, de a valójában erőtlen, s szeretetet koldul egy olyan nőtől, aki képtelen ezt megadni neki. Vanja pedig megszállottan keresi a valódi apját, miközben a hozzá legközelebb állókat dacosan eltaszítja, erősnek mutatja magát, miközben tele van félelemmel. A társaság legellentmondásosabb tagja mégis Billy, aki először egy kedves, ártatlan és nem túl érdekes fiúnak tűnik, aki boldog és elégedett a magánéletében, azonban ez csak a felszín. A fiú tele van sötétséggel, s ez a sötétség egyre csak növekszik, s előbb-utóbb a felszínre tör. Így az érdekfeszítő bűnügyi esettel párhuzamosan a főszereplők élete is folyamatosan bonyolódik, s több másik történet is kibontakozik az olvasó előtt, ezért is érdemes elolvasni a sorozat többi kötetét is.

A regény nyelvezete könnyed, gördülékeny, olvasmányos. A karakterábrázolás mellett a tájábrázolás is remek. A leírások érzékletesek, átérezzük az adott hely hangulatát, szinte magába szippant a szavakkal megfestett világ.  A szerzőpáros stílusa kiforrott, egyedi, s természetesen magyarul mindezt a kiváló magyar fordításnak köszönhetjük, ami Bándi Eszter munkáját dicséri.

Összességében A néma lány izgalmas, lebilincselő bűnügyi regény, szépen kidolgozott, árnyalt karakterekkel és történetvezetéssel, ráadásul egy remekül felépített sorozat része. Így bátran ajánlom nemcsak a skandináv krimik kedvelőinek, hanem mindenkinek aki szórakoztató, de egyben igényes olvasmányra vágyik.

A kötet megvásárolható az Animus Kiadónál!

A könyvért köszönet az Animus Kiadónak.

 

Ez is tetszeni fog...