Hogy is van? - YouTuberek - Corn & Soda

Hogy is van? – YouTuberek

A videósok online tere

videósok online tere

Ma már teljesen megszokott, hogy valaki YouTube csatornát vezet. Az online tartalmak gyártásában az a szép, hogy bárkivel megoszthatunk bármit, de a médiában nem mindegy kivel, mit, milyen minőségben. Ez nagy felelősség, hisz olyan videókat kell készíteni a közönségnek, amelyeket szívesen néznek, aktuális témájúak és nem utolsó sorban, a csatornát vezető személynek is érdeklődési körébe tartozik. Hisz melyik sportcsatorna foglalkozik körömápolási praktikákkal? Még ha létezne is ilyen, valószínűleg a közönség igényei hívnák életre azt. Na de ki is a közönség és mik az igényeik?

TheVR

TheVR

Mai fiatalok…

Magyarországon is szép számmal akadnak olyan közéleti személyiségek, akik a YouTubenak köszönhetik hírnevüket. A legnépszerűbb csatornák főként gameplayekkel és végig játszásokkal foglalkoznak, nem kell szerintem senkinek se bemutatnom a TheVR csapatát, vagy Unfield munkásságát. Az elmúlt időszak legtöbbek által követett csatornája a KerekMese volt, amely gyerekzenéket készít, hozzá illő animációs klipekkel. A második a már említett TheVR. Itt egy kicsit megállnék. Ezek szerint, a gyermekeknek szóló tartalmak népszerűsége verseng a gameplay videókkal. Az „Egy almafa” küzd a „végzet” játékának brutalitásával. Azonban, ha egy általános iskolás osztályt megkérdezünk, hogy melyik csatornát szeretik jobban, vajon milyen választ fogunk kapni? Ezt meg is tettem egy életrevaló hatodikos osztályban és azt kaptam, amire számítottam. Szinte egyhangúlag megszavazták a TheVR csapatát, azaz VR Istit és Janit, mint kedvenc videósaikat. A válaszok között elhangzott Bturbo, Unfield, Caffmanók, ZsDav és Pamkutya csatornák nevei is. Elbeszélgettem velük, hogy melyek a kedvenc videóik, hogy milyen gyakran nézik őket és hogy szokták-e kedvencüket a szüleik is követni.

Pamkutya

Pamkutya

Az, hogy ilyen típusú videókat néznek, koránt sem meglepő. De annál elgondolkodtatóbb, hisz tizenkét éves srácokról van szó, akik PEGI 16 és 18 tartalmakat bújnak a neten. A csatornát vezetők pedig cenzúrátlanul darabolják az ellent, vagy éppen kapnak adrenalin rohamot egy luft miatt. Kutatások szerint, az aki gameplayeket néz, neurológiai szempontból ugyanúgy viselkedik, mintha ő maga játszana. Az a különbség, hogy az agy nem küld impulzusokat az ujjakba, de azt látja amit a játékos is és az adott játékhelyzeteken elgondolkodik, tudja mit kell tenni, átlátja a következményeket és mérlegel is. Így az a gyermek, aki a legújabb zombikat hentelő ocsmányságot nézi kedvencétől egy YouTube videóban, melyben az illető eszeveszett ordibálások közepette próbálja meg elkerülni a közelgő halált, nem csinál mást, mint azonosul a játékossal. Ki ezért a felelős? Vegyük sorba. Az aki a videót készíti, nem csinál mást, mint követi az igényeket, s közben beleadja saját személyiségét. És bizony vannak olyan játékok, melyek a legstabilabb embert is kimozdítják a komfort érzetből. Az a gyermek, aki ezt nézi, hasonul a játékoshoz az általa megosztott tartalmak alapján, melyet a szülőknek kellene felügyelnie. Szóval a szülő! Itt újra megállok egy szösszenetre. Tegye a szívére az a kezét, aki a szülők tiltásának eleget téve nem lesett bele a legújabb South Park epizódba egy húsz percecskét, vagy az aki a grundon nem tanult meg harsányan, de annál kimértebben káromkodni egy ittas úrtól. A Google keze meg van kötve ebben a helyzetben, hisz elég egy e-mail címet kreálni, mely szerint száz éves a felhasználója és már nincs is korlát. Legalábbis addig, míg a digitális személyi igazolvány rendszere nem bizonyul elég kiforrottnak. Az új magyar személyi igazolványokkal elvileg lehetséges lesz ez az opció, de a gyakorlati megvalósításra – mint mindig – várni kell.

A kérdés tehát elég komplex, megérne egy tanulmányt. Mindenesetre ameddig ezt a problémát központilag nem tudják kezelni, bizony az x generációs szülők feladata lépést tartani a jövő nemzedékével. Ha meg akarja óvni az aggódó szülő az ő csemetéit, akkor bizony ismerje meg, hogy kik és mit közvetítenek a YouTubeon. De ehhez külön szakirodalmat is mellékelni kellene, mivel ez a média nagyrészt a fiatalabb korosztályt szolgálja ki. Egy olyan szülő számára, kinek életkorának tízes helyiértékén már egy négyes szerepel, bizony zavartan fedezheti fel, hogy ma kik a hírességek, sok gyermek példaképei. Tudtommal ilyen könyv nem létezik, de ez nem jelent semmit. Ma már nem lepődünk meg akkor sem, ha arról írnak könyvet, hogy hogyan kell alacsony vércukros űrlényekkel maratonra menni akkor, ha nincs nálad Mars szelet. Ezért itt van néhány jó tanács, ami segítheti a videósok munkásságának és gyermekünk fogyasztási szokásainak megértését.

ovs-fest-2016-63

Dancshow

Segítség, szülő vagyok!

Mielőtt tippeket osztogatnék, fontos leszögeznem, hogy ma már külön YouTube szimulátor is létezik, melyben a videósok mindennapjait élhetjük meg. Először is – talán a legfontosabb szabály – semmi előítélet. Lehet hatalmas lila szakálla, kopasz feje és mellé vékony, szoprán hangja, vagy kövér teste és vékony falába, az üvegszemről nem is beszélve, de soha ne ítéljük meg ezek alapján. Akármennyire is unszimpatikus valaki számára egy videós, valamit mégis közvetít sok százezer ember számára. Miközben nézzük gyermekünk kedvencét, üljön ott ő is mellettünk. El kell fogadni: ehhez a fiatalabbak jobban értenek és éppen ezért a “figyelj és tanulj” módszert kell bevetni, hagyjuk őket mesélni kedvencükről. Soha ne szidjuk és kritizáljuk azt amit a lurkó néz, ezek nem filmstúdiós felvételek és nem is profi riporterek szerepelnek bennük. Nem kell mindent megértenünk abból amit mondanak a videósok, de még a felét se. Egy szülő számára, aki nincs otthon a témában, azt megérteni, hogy Minecraftban hogyan optolod az eszközeidet, felér egy államvizsgára való felkészüléssel és még mindig nem tud a játékról szinte semmit, de nem is szükséges a megértéshez. Arra koncentráljunk, hogy mit emel ki a poronty, mi fogja meg őt az adott csatornában. Ha ezek után úgy véli, hogy gyermekének lelki világa veszélyben forog, amennyiben folytatja a csatorna követését, az a jó hírem, hogy nem tudja megakadályozni. Ahol van platform és nethozzáférés, ott vannak videósok is. Nem szabad tiltani és szankcionálni. Nincs semmi értelme, mert ma már mindenhol van lehetőség netezni és csak a szülő-gyermek kapcsolat rovására megy. Ellenkező hatást vált ki, ha mi magunk is érdeklődést mutatunk a videósok iránt. Remek lehetőség a témában kezdő szülőknek, ha gyermekükkel ellátogatnak az Online Video Stars (OVS) fesztiválra, ahol rengeteg csatorna vezetővel megismerkedhetnek és az ott elhangzó előadásokon még többet megtudhatnak a témával kapcsolatban.

Ez is tetszeni fog...