Hogyan váljak íróvá? - Varga Bea: A siker tintája - Corn & Soda

Hogyan váljak íróvá? – Varga Bea: A siker tintája

A kreatív írást, írástechnikát oktató tanfolyamok, kurzusok nálunk is egyre népszerűbbek,  de ha valaki a témához kapcsolódó szakkönyvet keres, akkor meglepetten tapasztalhatja, hogy ilyen jellegű kiadványban igencsak híján van a magyar piac. Ezért is fontos és hiánypótló alkotás Varga Bea (On Sai) a Könyvmolyképző Kiadónál megjelent, az írástechnikai alapjait amatőr írókkal ismertető műve, A siker tintája.

Forrás: Könyvmolyképző Kiadó

Varga Bea író, szerkesztő, viselkedéselemző, vagy ahogyan írói nevén sokan ismerik, On Sai már hosszú évek óta foglalkozik írásoktatással.  Fontos szerepet töltött be Könyvmolyképző Kiadó íróiskolájának megalapításában, és az Aranymosás Irodalmi Válogató vezető szerkesztője, mindemellett gyakran tart előadásokat az írás és a pszichológia kapcsolatáról.  Így sokrétű tapasztalatait összegyúrva alkotta meg egyedülálló írástechnikai művét.

Ha valaki kezébe veszi A siker tintáját, akkor már a borítója alapján láthatja, hogy nem egy szigorú, elvont fogalmakkal operáló, szakzsargonnal teletűzdelt, nehézkes nyelvezetű szakkönyvet tart a kezében, hanem egy igazán könnyed, sokszor kifejezetten humoros, közérthető művet. Ahogyan a kötet fülszövege is hirdeti, igazi lapozgatós könyv, azaz nemcsak lineárisan lehet benne haladni, hanem az érdeklődésünktől, szakmai tudásunktól függően szabadon kalandozhatunk olvasása közben. A különböző fejezeteket akár önállóan is érdemes böngészgetni, attól függően, hogy írásbeli szárnypróbálgatásaink közben éppen milyen nehézségbe ütköztünk.

A könyv szinte minden témát érint, ami egy írói terveket dédelgető, vagy egy már komolyabb sikerekre törő írópalántát érdekelhet. Beszél az íróvá válás útjáról, az első buktatókról, felismerésekről, az írói típusokról, sőt az íróvá válás hatásáról a párkapcsolatokra is.

A pszichológiai oldal mellett rengeteg szakmai, gyakorlati tanácsot is kapunk. Beleláthatunk a könyvkiadás belső, titokzatos világába, a prózai statisztikai adatokba. Megtudhatjuk mire kell odafigyelnünk egy pályázatnál, milyen a jó kézirat, hogyan kell szinopszist írni, mit néznek a lektorok, és mi az oka annak, ha a művünk kiesik az első tíz oldal után. Mindemellett nagyon fontos részét teszi ki a kötetnek a konkrét írástechnika, a karakterábrázolástól a dramaturgiai ívig. És mivel a könyv konkrétan a zsánerirodalommal foglalkozik, így külön fejeteket szólnak a különböző zsánerekről, mint a fantasztikus irodalom, a sci-fi vagy a kalandregények, és ezek alzsánereiről is.

És mivel a könyv igazi interaktív, foglalkoztató kötet, ezért minden fejezet végén találunk egy-egy feladatot, és egy kis jegyzetrészt is, ahová az olvasása közben felmerülő gondolatainkat is felírhatjuk.

Összességében A siker tintája amellett, hogy átfogó, alapos, a legfontosabb alapvető írástechnikai tudnivalókat rendszerező és világosan kifejtő kötet, a stílusa miatt könnyen érhető, magával ragadó, kifejezetten szórakoztató olvasmány. Valóban alapkötet minden írás iránt érdeklődő kezdő vagy akár haladó írónak.

Ez is tetszeni fog...