Hóhérok a Katona József színpadán - Corn & Soda

Hóhérok a Katona József színpadán

Forrás: kanadaihirlap.com

A Katona József Színház műsorába egy igazi angol gyöngyszem került be: a Hóhérok, Martin McDonagh tollából. A szerző azonos címen kiadott művét Morcsányi Géza fordította le, hogy aztán Gothár Péter rendezésében a magyar közönség elé tárhassák ezt a nem mindennapi történetet.

Forrás: kanadaihirlap.com

1965-öt írunk, Angliában pedig éppen aznap törlik el a halálbüntetést. Egy észak-angol kisvárosban, ezen a kitüntetett napon sétál be a nagy hóhér, Harry Wade (Fekete Ernő) kocsmájába Mooney (Tasnádi Bence), a jóképű, ám kissé különös délről jött idegen. Másnap lányuk, a mindössze tizenöt éves Shirley (Jordán Adél) eltűnik, és minden jel arra mutat, hogy Mooney áll az ügy mögött. A kislány hiánya nem csak a szülők életét, de a régmúltba nyúló emlékeket is felkavarja…

Forrás: szinhaz.org

A darab tökéletes példája a jó és ízes angol humornak, ami bár hihetetlennek tűnik, de magyarul is legalább ugyan olyan élvezetes, mintha az eredeti angol sorokat hallanánk. Martin McDonagh a tőle megszokott módon humorral, iróniával és egy csipet groteszkkel tálalja a mély témát, hamisítatlan angol stílusban. A Hóhérok profi színházi produkció, ami kacagással kövezi ki az utat az akasztófától a kocsmáig. A poros, koszos, ízig-vérig angol pub küllemét és hangulatát visszaadó teret az említettek mellett olyan nagy nevek töltik meg élettel, mint Bezerédi Zoltán, Kocsis Gergely, Rezes Judit, Tasnádi Bence, Ötvös András és még sorolhatnánk. Szereplőből, tehetségből és nevetésből nincs hiány a Katona nagyszínpadán, ahogyan a finom sós mogyoróból és a jó brit sörből sem a deszkákon. Az angol hangulat természetesen nem lenne teljes a megfelelő zene nélkül. A díszletváltás szüneteiben felhangzó dalnak a színház jóvoltából nem csupán a dallamát érezheti az angolul nem- vagy kevésbé jól beszélő néző, hanem a szövegét is értheti a színpad fölött kivetített fordításnak köszönhetően.

Forrás: kanadaihirlap.com

A 2015-ben Londonban bemutatott darabot a két legnagyobb brit napilap, a Guardian és a Telegraph maximális pontszámmal értékelte, a hazai előadás teltházas főpróbájának végén felhangzó négyszeres vastaps pedig önmagáért beszélt. A darabra egyelőre április 24-ig lehet jegyet váltani, a legtöbb időpontra azonban már a premier után elfogytak a helyek. Sietni kell hát a jegyvásárlással, ez a darab ugyanis kihagyhatatlan!

Az előadással, valamint a jegyekkel kapcsolatos további információk megtalálhatóak a Katona József Színház honlapján.

 

Ez is tetszeni fog...