Holtodiglan (Gone Girl, 2014) - Corn & Soda

Holtodiglan (Gone Girl, 2014)

gone girl

Számomra igazi szerelem volt Gillian Flynn Gone Girl (Holtodiglan) című regénye. Tavasszal ültem neki, csupán merő kíváncsiságból, azelőtt nem tudtam róla semmit, csak egy hírt olvastam, hogy valamikor ősszel készül ebből a könyvből film is, és megtetszett a történet leírása. Azóta is állítom, hogy számomra ebben az évben a Holtodiglan volt a legjobb könyv, amit olvastam. Éppen ezért egy kicsit szorongva, ám annál nagyobb kíváncsisággal mentünk el rá a moziba. Most a filmről szeretném összefoglalni a tapasztalataimat.

A Holtodiglanban megismerkedhetünk Nick Dunne-nal (Ben Affleck), aki egyik reggel elindul munkahelyére, egy helyi bárba, amelyet lány ikertestvérével együtt vezetnek. Ez Nick és Amy Dunne (Rosamund Pike) ötödik házassági évfordulójának a napja, amely teljesen úgy indult, mint egy átlagos hétköznap. Azonban az események hirtelen fordulatot vesznek, amikor Nicket hazahívják, hogy valami nincsen rendben otthonában. Hamarosan kiderül, hogy felesége eltűnt a lakásból. A helyi rendőrség azonnal kezébe veszi az ügyet, hiszen a lakásban furcsa, igazán aggasztó nyomok vannak. Nick egyik napról a másikra a figyelem teljes középpontjába kerül, a közösség és a rendőrség is ellene fordul. De vajon hova tűnhetett Amy? Tényleg Nick lenne a felelős az eltűnése ügyében?

Film-NY Film Festival

A Holtodiglan egy igazi fordulatos dráma-thriller, amely kidomborítja a házasság alatt megbúvó feszültségeket női és férfi oldalról egyaránt. A karakterek igazán kidolgozottak, többdimenziósak, így igencsak nagy meglepetéseket képesek okozni az olvasónak és a nézőnek is. Persze voltak félelmeim a filmmel kapcsolatban, hiszen a könyvben található csavart nehéz a vászonra vinni. Ebben az esetben szerencsés, hogy a film forgatókönyvét az írónő, Gillian Flynn alkotta meg, így a mozi teljes lenyomatát képzi a könyvnek. Éppen emiatt nehezen is tudom elválasztani őket egymástól.  Az bizonyos, hogy a könyv és a film egyaránt nagyszerű és szórakoztató élmény volt.

Természetesen elsőként mindenkinek a könyvet szeretném ajánlani, hiszen a karakterek igazi személyisége és a keserédes humora könnyedebben áramlik a könyv lapjairól. Persze Rosamund Pike és Ben Affleck is igazán jól hozta a szerepeket, de amit a könyv egyes szám első személyben képes volt átadni a gondolataikról, azt egy filmen keresztül szinte lehetetlen leképezni. Ennek ellenére egy igazán fordulatos, izgalmakban és meglepetésekben bővelkedő filmet kaptunk, amelyet igazán kedveltek a nézők. Bármennyire is féltem kissé a filmtől mindenkinek ajánlom, aki kedveli a fordulatban gazdag, kissé mélyebb jelentést hordozó thrillereket. Az biztos, hogy nem egy akciódús, hirtelen lepörgős filmet fogunk kapni, hiszen itt igen fontos a szereplők személyisége is.

Értékelés: 85/100
IMDb: 8.5
MAFAB:89%

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] könyvadaptáció a listán, és a sokadik, amit nem csupán könyvként, hanem filmként is nagyon szerettünk. Az pedig, ha Gillian Flynn eredeti regényét David Fincher viszi vászonra, az álmoskönyvek […]