Huszárik Kata monodrámában – Interview a FÉM-ben - Corn & Soda

Huszárik Kata monodrámában – Interview a FÉM-ben

Huszárik Kata Mohammad Rahmanian, az egyik legelismertebb kortárs iráni író Interview című drámájában látható a FÉM Színház és a Szín س Társulat előadásában.

Huszárik Kata több éves Maladype tagsága után az elmúlt évben elsősorban A feltaláló című film egyik főszerepében került reflektorfénybe, és most FÉM Színházban láthatjuk újra színpadon. Huszárik Kata sok éves nagyszínházi társulati tagság óta elsősorban a kisebb színházi terek sűrű, drámai levegőjét választotta, ahogyan ezt a legújabb bemutatójában is tette.

Huszárik Kata
Forrás: FÉM Színház FB oldala

A dráma két független részből áll, és a FÉM Színházban az Interview kétféleképpen kerül előadásra: van, hogy a színpadon látható mindkét karaktert Huszárik Kata formálja meg, amelyből az egyik fiú (Naim), a másik variációban pedig azt a szerepet Hajnal János alakítja. Én azt a variációt láttam, melyben csak Huszárik Kata játszott, így Hajnal János alakításáról nem tudok véleményt formálni.

Hajnal János
Forrás: FÉM Színház FB oldala

Farid Tehrani már nem először rendez a FÉM Színházban, és bátran nyúl olyan kortárs drámákhoz, melyek kényes témákat feszegetnek. A két részből álló darab lényegében két kihallgatás, mely során Huszárik Kata először egy fiú, majd egy nő szerepében háttámla nélküli széken ülve válaszol a rázúduló kérdésekre. A kérdezőket – Bezzegh Bettinát és Cziczó Attilát – nem látjuk, mert a nézők háta mögül érkezik a hangjuk, amitől az amúgy sem feszültségmentes darabot Farid Tehrani rendező még drámaibbá tette. A rendezés puritán, engedi a feszes párbeszédeket működni. A nézőktől szinte karnyújtásnyira ülő Huszárik Kata által megformált két karakter megdöbbentő nehéz sorsa testközelben rajzolódik ki.

Huszárik Kata
Forrás: FÉM Színház FB oldala

A kérdezők, vagy vallatók (?) – Bezzegh Bettina és Cziczó Attila – hol távolságtartó, hol sajnálkozó, de alapvetően „fentről lefelé” beszélő stílusától olyan érzésünk van, mintha egy európai ember csodálkozva és lesajnálva beszélne a más kultúrából származóval. Nyilván Farid Tehrani nem véletlenül rendezte meg ilyen hangnemben a kérdés-felelet formájú párbeszédeket…

Bezzegh Bettina
Forrás: FÉM Színház FB oldala

A jól megírt szövegből, melynek magyarításban Farid Tehrani is közreműködött – kirajzolódik az a társadalmi, politikai háttér, amelyben két ember bűnbe esik úgy, hogy tulajdonképpen nem rossz emberek. Zsigerileg hárítják a bűnösségüket, mert a lelküktől alapvetően az távol áll. Nem értik a körülöttük zajló, bonyolult társadalmi és politikai helyzetet és belesodródnak az eseményekbe, amely során bántják, megalázzák őket. 

Cziczó Attila
Forrás: FÉM Színház FB oldala

Huszárik Kata alakítására a legérzékletesebb jelző az, hogy megrázó. Azt hiszem, ennél jobban már nem adhatja át magát egy színész a szerepének. Az átélés, a gesztusok, a hangsúlyozások, a könnyek manírok nélkül, átütő erővel hatnak a nézőkre. Javaslom a színikritikus társaimnak, hogy nézzék meg az előadást, és csendben súgok a POSZT program válogatóinak – persze ha lesz -, hogy a fesztiválon a pécsi Művészetek Háza kamara előadásokra használt termében ott lenne a helye az Interview előadásnak.

A rövid, de annál feszesebb előadásról nehéz többet írni, mert az már spoilerezés lenne. Az Interview 16 éven felülieknek ajánlott és február-március hónapokban még háromszor látható a FÉM Színházban.

Huszárik Kata
Forrás: FÉM Színház FB oldala

Szereplők:

Safieh/Naim – Huszárik Kata
Naim – Hajnal János
Nő – Bezzegh Bettina
Férfi – Cziczó Attila

Alkotók:

Magyar szöveg: Kovács Dorottya, Dr. Arezoo M. Hosseini és Farid Tehrani
Maszk: Rédli Ágnes
Szcenika: Horváth Máté
Produkciós asszisztens: Debreczeni Sára Bori
Rendezte: Farid Tehrani

Értékelés: 10/10

Ez is tetszeni fog...