Ibsen: Nóra - karácsony Helmeréknél című darabja a Katona József Színházban - Corn & Soda

Ibsen: Nóra – karácsony Helmeréknél című darabja a Katona József Színházban

Új  darab bemutatójára készül a Katona József Színház. Henrik Ibsen klasszikusát viszik színre Nóra – karácsony Helmeréknél címmel Székely Kriszta rendezésében, melynek főpróbája december 19-én este volt. A mű bemutatóját december 21-én tartják.

Ibsen nóra

A történet szerint karácsony este van. Megismerjük Nórát, a gondos, kissé kótyavetye családanyát, aki üggyel-bajjal készülődik a nagy ünnepre, s mindent előkészít, hogy frissen előléptetett férje tökéletesen elégedett lehessen vele. A látszólagos családi idillbe azonban hamar beletoppannak régi ismerősök, akik a magas pozíciójú férjtől remélnek munkát, vagy épp igazságszolgáltatást; mindehhez pedig Nóra segítségét kérik. Hamarosan szörnyű titkok látnak napvilágot, s kiderül, hogy az elsőre tökéletesnek tűnő Helmer családban valójában senki és semmi sem az, aminek látszik. Nóra saját hazugságainak hálójába esik, ide-oda rángatják érzelmei, az őt zsarolók érdekei, míg végül az igazság bombaként robban, s mindenkiről lehullik az álarc, neki pedig döntenie kell: tovább élje-e kirakatéletét, s szó nélkül tűrjön, vagy életében először saját érdekeit nézze-e, nem pedig másokét.

A mű nagy port kavart megjelenésekor, mivel a XIX. század nem tolerálta túlzottan a női egyenjogúsodás gondolatát. Már Ibsen előtt is boncolgatták írók a nők hátrányos helyzetét, elég csak Anna Kareninára gondolnunk, Nóra pedig még egyel tovább feszítette ezt a végletekig kifeszített húrt. A XXI. században szerencsére már más viszonyok vannak, más eszmék uralkodnak, a női emancipáció ha nem is ért végére, de elképesztő mértékű fejlődésen esett át, ám ennek ellenére is aktualitással bír a történet. Szabó-Székely Ármin és Székely Kriszta átültették a mű vezérgondolatát napjainkba, s az új kontextusnak köszönhetően új jelentéstartalommal töltötték fel, mindezt az eredeti koncepció megtartásával. Modern köntösben zajló dialógusok és karakterek jelennek meg a nézők szeme előtt, s modern problémák vetődnek fel a mögöttük húzódó jellemrajzokban, hiszen 130 év alatt számos társadalmi beidegződés megszűnhetett, átalakulhatott, egy dolog azonban állandó maradt: az emberi gyarlóság. Ebben a műben senki sem tökéletes, s erre Ibsen kiválóan rá is világít, s mi sem lehetne nagyobb kontraszt, mint mindezt a szeretet ünnepe alatt bemutatni. Igaz, karácsonyi csoda itt is történik, ám nem olyan, amire hőseink számítanak, nem elég nagy ahhoz, hogy megmentse Nórát.

Remek, időtálló dráma Nóra  és családjának története, melyet remekül ültetett át napjainkba a rendezőnő, a kiváló szereplőgárda pedig mindezt megtoldja pazar előadásmódjával. Ha nem is üde, autentikus karácsonyi hangulatot árasztó mű, de rendkívül ajánlatos darab bárki számára, mert létező problémákat feszeget, amelyekről lehet, sőt érdemes beszélni.

SZEREPLŐK

Nóra Ónodi Eszter
Helmer Fekete Ernő
Krogstad Keresztes Tamás
Kristine Pelsőczy Réka
Rank Kocsis Gergely
Helmerék gyerekei Varga Koppány/Uhri Domonkos Farkas, Varga Zorka/Varga Szonja, Engárd Emil/Balassa Zsigmond
Zenészek Himmler Andris, Szalai Álmos

ALKOTÓK

A szövegkönyvet Kúnos László fordítása alapján írta Szabó-Székely Ármin és Székely Kriszta
Díszlet Balázs Juli
Jelmez Nagy Fruzsina
Fény Pető József
Zene Matisz Flóra
Dramaturg Szabó-Székely Ármin
Asszisztens Budavári Réka
Rendező Székely Kriszta

Ez is tetszeni fog...