„A szórakoztatás a lételemem” – Interjú Zsédenyi Adriennel - Corn & Soda

„A szórakoztatás a lételemem” – Interjú Zsédenyi Adriennel

Tavaly novemberben jelent meg Zsédenyi Adrienn hatodik, Kémia című stúdióalbuma, mely az énekesnő szerint az eddigi „legzsédásabb” lemez lett. A korongon található az Eperhold című nyári hangulatot idéző dal is, melyhez Zséda nemrég különleges videoklipet készített. A ritka csillagászati tüneményt megidéző szerzemény is hallható lesz augusztusban a Budapest Parkban, ahol az énekesnő egy igazi ütős, nyári bulival az érdeklődőket. A Corn & Soda a koncertről, az új dalokról és a jövőbeli tervekről kérdezte Zsédenyi Adriennt.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Corn & Soda: Augusztus 12-én fellépsz a Budapest Parkban. A nyári szabadtéri helyszín, az Eperhold című legújabb slágered hangulata, a téged körülvevő pörgés mind egyfajta lazulást, váltást jelez a pályádon. Minek köszönhető ez?
Zséda: Mindig is mainstream popzenét játszottam, még akkor is, ha néha komolyabb koncerttermekben is fellépek. Ugyan a jazztől a komolyzenén át a popig sokféle zenei stílus foglalkoztat, mindig is az volt a középpontban, hogy a zenémmel minél több embert megszólítsak, a dalaim minél több ember lelkéhez megtalálják az utat. A Budapest Park meghívása épp az Eperhold kapcsán érkezett, a lüktető ritmusa, a szövege épp passzolni fog a nyári buli hangulathoz. Úgy érzem, épp a helyemen vagyok itt. A szórakoztatás a lételemem, egy ütős show műsorra készülök. A korábbi pörgős, bulis dalok is elhangoznak majd, mint a Dance, vagy az És megindul a föld, de azért a líraibb hangvételű dalok sem maradnak ki. A koncert előtt pedig A Dal-ból jól ismert Petruska lép színpadra.

Corn & Soda: A legújabb videokliped is az Eperhold című dalhoz készült. Az Eperhold egy ritka csillagászati tünemény, a júniusi telihold jelzi az eperszedés szezonjának kezdetét. Hogyan született meg a dal ötlete, mely ehhez a különleges, 50 évente látható eseményhez kapcsolódik?
Zséda: Ez a szöveg írója, Tariska Szabolcs ötlete volt, pár nappal a tavalyi eperhold után született meg a dal. Én igazából utána olvastam el, hogy mit is jelent az eperhold. A jelenség csillagászati magyarázata szerint a Hold különleges, vöröses-narancsos színét az adja, hogy a Nap a szokásoshoz képest magasabban van, míg a Hold alacsonyabban, és a levegő fénytörése megfesti a Holdat. Tetszett a szó, az esemény különlegessége és a nyári hangulata is. A Hold pedig amúgy is a nőiesség szimbóluma. Szabolcs költői szövegeket ír, ez is egyszerűségében lett nagyszerű. A dal koncerteken is nagyon jól működik és a rádiók is megszerették. Örültem, amikor nemrég egyszer hallottam, hogy úgy konferálták fel, hogy az Eperhold „összeforrott” a 2017-es nyárral, az idei nyár „ikonikus dala” lett.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Corn & Soda: A videoklipben profi táncosok mutatják be a mindennapi rutint, a szerelem pillanatait a kortárs táncon keresztül. Miért éppen ezt a koncepciót álmodtátok meg hozzá?
Zséda: Ezt az ötletet már nagyon régóta hordoztam magamban. Tudtam, hogy Indián (szerk.: Galler András „Indián”, videoklip rendező) nagyon jól megvalósítja majd. Nem először dolgoztunk együtt, és tudtam, hogy ebben a műfajban is otthon van: korábban kaszkadőrkötött és táncolt is. Nagyon jól tudja, hogy a történet és annak ritmusa, az elmesélése fontos. Azt szerettem volna, hogy természetesek legyenek a szereplőink, hogy egyszerű és hétköznapi legyen a történet, mégis erős. Érdekes, ahogy a természetes, hétköznapi mozgás egy ponton hirtelen tánccá alakul.

Corn & Soda: Novemberben jelent meg a Kémia című albumod, melyről azt nyilatkoztad, hogy ez lett az eddigi „legzsédásabb lemez”. Zeneileg, szövegileg, esetleg hangulatilag áll Hozzád ez a lemez a legközelebb?
Zséda: Benne van mindaz, amit leginkább a magaménak érzek. A legkülönfélébb zenei műfajok, az élmények, tapasztalatok, amik az eddigi zenei pályám alatt értek és hatással voltak rám. Azért lett Kémia a címe, mert ez az a bizonyos vonzás, ami működteti a párkapcsolatokat, a mindennapjainkat, a barátságainkat és a munkakapcsolatainkat. Elsőre persze párkapcsolatra gondol az ember, de mindent ez működtet: a stábokat, vagy akár az én csapatomat is. Valami olyan dolog, amit együtt látunk, együtt harcolunk és küzdünk meg érte. Ez alapvetően egy szerelmes lemez, amit úgy építettem fel, hogy a dalok önmagukban is egészek legyenek, ugyanakkor az album egyfajta utazás is, amin végigvezetem a hallgatókat.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Corn & Soda: Van olyan álmod a zenélés kapcsán, amit még nem tudtál megvalósítani?
Zséda: Természetesen, a kreativitás abszolút a lételemem. Sosem dőlök hátra. Van bennem egy belső igény arra, hogy folyamatosan gondolkozzak, alkossak, ha nem zenélek épp, akkor koncertet, forgatást, klipet, fotózást tervezek. A vizuális világ is nagyon érdekel, ami a Facebook és az Instagram térhódításával egyre mélyebben a mindennapok része. Engem a történetmesélés motivál, szeretném, ha minél többen tudnák belelátni a saját életüket a dalaimba. Mindig úgy megyek színpadra, hogy az “esemény” legyen. Ha egyszer azt érezném, hogy csak „lenyomok egy haknit”, akkor inkább abbahagynám.

Corn & Soda: Több dalszövegíróval is dolgoztál együtt a lemez készítésekor. A szövegek írásában te is közreműködsz? Úgymond inspirálod a dalszövegírókat, hogy milyen témák, kérdések, érzések állnak Hozzád közel?
Zséda: Igen, a producere is én vagyok a lemeznek, én mondom meg, hogy miről szeretnék énekelni. Persze vannak kivételek is. A Fosszíliák című számot a SuperStereo zenekartól kaptam teljesen készen az első hangtól és szótól az utolsóig. Írtam már dalt, biztosan fogok is még, és minden zenémnek a születésekor ott vagyok. Az alkotótársak fontosak, igyekszem sok tehetséges embert magam köré gyűjteni. Most például nagyon örülök annak, hogy a világhírű dobos, Borlai Gergő külföldi turnékörútjáról az én Budapest Parkbeli koncertem kedvéért jön haza.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Corn & Soda: Milyen további terveid, elképzeléseid vannak az idei évre?
Zséda: Többek között fellépek Kalocsán a Kék Madár Fesztiválon, Keszthelyen a Balaton Színházban, a Veszprém Feszten, és erdélyi turném is lesz. Szeptember 23-án pedig a Várkert Bazárban az Öntőház-udvarban adok nagykoncertet. Ez nem csak egy koncert lesz, hanem egy esemény, ahol a kultúra, a képzőművészet, az irodalom, a glamour és a zene találkozik. A címe HangSzín lesz, ami azért is érdekes, mert az új kalendáriumom témája is a színek lesznek, a kötet ráadásul a Várkert Bazárban debütál majd, később kerül a könyvesboltokba. Ez lesz a hetedik kalendáriumom, és megint egy merőben új tematikát választottam. Az évszakokhoz kapcsolódóan idén is lesznek benne a legkülönfélébb női, pszichológiai és spirituális témák, gasztronómia, egészséges életmód és izgalmas programok. S ahogy azt az olvasók már megszokhatták, a kötet most is Zsólyomi Norbert remek fotóival jelenik meg. A fotózás nemrég zajlott, ez is meghatározó pontja lett a nyaramnak.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Ez is tetszeni fog...