Jack London története olasz módra - Martin Eden a mozikban - Corn & Soda

Jack London története olasz módra – Martin Eden a mozikban

A Martin Eden (olasz dráma, 2019) a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol főszereplője, Luca Marinelli a legjobb színésznek járó díjat nyerte el.

A Jack London regénye nyomán keletkezett alkotást további számos nemzetközi fesztiválon, többek között Torontóban is díjazták. Pietro Marcello rendező Jack London 1909-ben kiadott regényét későbbi időkre teszi át ugyan, de a nézőt – nyilván tudatosan – bizonytalanságban hagyja, mert néha úgy érezzük, hogy a hetvenes-nyolcvanas években vagyunk, aztán meg úgy, hogy a második világháborút közvetlenül megelőző években. Az alkotó részéről a korszak bizonytalansága tudatos, mivel olyan örök emberi kérdéséket feszeget, ami bármikor és bárhol felmerülhet: szerelem, elszántság, hit, társadalmi felelősség, kulturális különbségek stb.

Luca Marinelli és Jessica Cressy
Martin Eden

A film forgalmazói (Cirko Film) ajánlója:

„A fiatal író, Martin Eden keserves és szenvedélyes energiával küzd azért, hogy elszakadjon gyökereitől. Kétségbeejtő szegénységét és származását mindenáron maga mögött akarja hagyni, és ezért erején felül tanul és képzi magát abban a reményben, hogy egy nap elfoglalhatja méltó helyét az irodalmi elit tagjai között.”

Carlo Cecchi és Luca Marinelli
Martin Eden

A Martin Eden nem az első és nem is az utolsó olyan műalkotás, amely arról is szól, hogy az igazi szerelmet, a két ember lelki összekapcsolódását hogyan teszi tönkre a társadalmi konvenciók torz elvárása. Felveti, hogy mit veszíthet az egyén akkor, ha hagyja, engedi a korlátozó környezete torz értékrendű ráhatását. A film ennél többről szól, hiszen megjelenik benne a huszadik század számos problémája úgy, hogy közben egy szép filmet, igazi történetmesélős mozit láthatunk. A legjobb olasz filmes hagyományokat viszi tovább úgy Pietro Marcello rendező, hogy a hozzávalókból sajátos „ételt főzött meg”. A film megtekintése közben felsejlett bennem a Giuseppe Tornatora, Francis Ford Copolla és Federico Fellini, vagy a török-olasz Ferzan Özpetek alkotásainak hangulata.

Luca Marinelli
Martin Eden

A Martin Eden című olasz film jó értelemben hagyományos történetmesélő stílusával, pasztell színeivel, szép és érzékletes képi világával, kivételes színészi alakításaival érthető módon nyerte el a filmes szakma elismerését. Luca Marinelli az abszolút főszereplő, nincs is talán nélküle jelenet filmben. Martin Eden küzdelmeit, viharos érzelmeit, elszántságát és sérülékenységét kivételes módon viszi a vászonra. A további főszereplők – többek között Jessica Cressy és Vincenzo Nemolato – méltó társai a Velencében már díjazott Luca Marinelli-nek.

A Martin Eden-t ajánlom minden filmbarátnak.  A film nem forradalmasítja filmművészetet, de pont azt teszi, ami a mozifilmnek a dolga. Fordulatos, hiteles történet, jó karakterek, konfliktus, dráma és szenvedély. A kétórás film magával sodorja a nézőt, hat az érzelmekre, a gondolatokra, kikapcsol és színvonalasan szórakoztat

Luca Marinelli és Jessica Cressy
Martin Eden

Martin Eden (Martin Eden), olasz film eredeti nyelven, magyar felirattal, 2019, 129’

Rendező: Pietro Marcello, forgatókönyvíró: Jack London regénye nyomán: Maurizio Braucci, Pietro Marcello, operatőr:  Alessandro Abate, Francesco Di Giacomo, zene: Marco Messina, , Sacha Ricci

Bemutató: 2020. október 8.

Értékelés: 7,5/10

Mafab: 7,1/10

IMDb:  6,7/10

A film előzetese:

Ez is tetszeni fog...