Jeremy Irons római pápa volt Etyeken - Corn & Soda

Jeremy Irons római pápa volt Etyeken

Jeremy Irons a pápa szerepét forgatta Borgiák című sorozatban és ezért Magyarországon hosszabban időzött. Folytatjuk cikksorozatunkat a hazánkban forgatott nemzetközi produkciókról.

Borgiák

Jeremy Irons, az Oscar- és Golden Globe-díjas angol színész az elmúlt évtizedekben számos esetben járt hazánkban. 1993-ban Balassagyarmaton forgatott a Pillangó úrfi című Cronenberg-filmben, majd 2004-ben Szabó István Csodálatos Júlia című alkotásában állt a kamerák előtt a budapesti és kecskeméti jelenetekben. Az Eragon című sárkányos kalandfilmet többek között Tatabányán, Celldömölkön, Sárváron és Pilisborosjenőn forgatta 2006-ban.

Jeremy Irons

Jeremy Irons akkor tartózkodott huzamosabb ideig Magyarországon, amikor a Borgiák (Borgias) című nagyszabású tévésorozat főszerepét alakította 2011 és 2013 között. A Borgiák történetét feldolgozó film először egy egész estés mozifilmnek készült, azonban a történet kinőtte magát, így Neil Jordan végül sorozattá formálta. A megvalósítás kanadai, ír és magyar koprodukcióban készült, a forgatások nagy része pedig Magyarországon valósult meg: Etyeken, Komáromban, Tatán, Sopronban és Budapesten vették fel a jeleneteket.Az etyeki Korda Stúdióban felépített díszletek hűen mutatták meg azt, hogy Róma keveréke volt a reneszánsz és középkori építészeti stílusoknak. Etyeken közel 200 ács és festő dolgozott a Szent Péter-bazilika, a római kori falu és városfal díszleteinek megépítésén.

Az etyeki Korda Filmpark reneszánsz középkori díszletvárosa

A kor hiteles megjelenítésében nagy szerepe volt Varga Judit díszlettervezőnek is, aki így foglalta össze munkája lényegét az origo.hu-ban: „Meg akartuk mutatni, hogyan éltek ezek az emberek, és hogyan fejezték ki magukat a belsőépítészet révén. Nem könnyű ilyen típusú bútorokat találni, így a bútorok mintegy hetven százalékát mi magunk készítettük. Néhány darabot be tudtunk szerezni különböző európai kölcsönzőkből. Gazdag szövetek, kiváló kárpitosmunka, gyönyörűen faragott bútorok (abban az időben, amikor sok háztartásban alig vagy egyáltalán nem voltak bútorok), különleges evőeszközök – ezek a dolgok nem voltak megtalálhatók a római köznép otthonaiban.”

Jeremy Irons a Duna-parton
Fotó: Hofler Mónika

Érdekesség, hogy Lucrezia Borgia (Holliday Grainger) a tévésorozat első évadában ajándékba kapott egy kölyök fekete jaguárt. A második évadban már egy kifejlett jaguárt láthatunk a ketrecben, melyet a győri Xantus János Állatkert biztosított a jelenet felvételéhez. Információnk szerint a filmben látható kőből faragott és öntöttvas ágyúgolyók több száz darab klasszikus pöttyös labdából készültek el. A kellékeket beszerző stábtag az itteni játékboltból vásárolta fel az összes fellelhető 12 cm átmérőjű labdát. A pöttyös labdákat úgy festették be, hogy kőnek vagy vasgolyónak tűnjenek, majd gúlába rakták és összeragasztották mindet.

Jeremy Irons
Fotó: Hofler Mónika

A Borgiákban Árpa Attila is kapott egy kisebb szerepet, aki egy bérgyilkost alakított és egy hetet forgatott a filmben. Árpa Attila az előkészületekkel együtt hét napot töltött együtt a Borgiák stábjával. Árpa Attila szavait idézzük Jeremy Irons-ról (forrás: origo.hu): “Sajnos nem volt közös jelenetünk, de találkoztam vele kétszer, egyszer a helyszínen, egyszer pedig az éjszakai életben… Ő egyébként az egyik kedvenc filmem, a Végzet főszereplője, és az ottani alakításához gratuláltam is neki: ahogy reagált, az igen ritka a hollywoodi sztároknál, látszott ugyanis rajta, hogy őszintén örül a dicséretnek, nem csak a megjátszott sablonmosolyt dobja fel egy olyan mondatra, amelyet már ezerszer hallott. Borzasztóan emberi, nem nagyon vannak sztárallűrjei, testőrt sem láttam a környékén, és tényleg baromira élvezi az életét.”

Jeremy Irons Esztergomban
Fotó: Gabó Károly

Jeremy Irons, a Borgiák sorozat főszereplője a nlc.hu–nak nyilatkozott Budapestről: „Budapest egy elképesztően barátságos és hatékony város, ha az ember filmet akar készíteni. Ezért is lehetséges az, hogy én is újra meg újra visszatérek. Fantasztikusak a stúdióik, csodás technikusaik vannak, és mindig nagy barátsággal fogadnak. … Amikor akad pár szabadnapom, akkor igyekszem minél többet felfedezni az országból, a Budapesten kívüli részből. Szeretem, hogy Magyarország nagyon más, mint az angolszász vidék, ahonnét jövök. … Budapest nem vált olyanná, mint sok nagyváros, ahol az élet nem más, mint egy non-stop üldözési mánia. Valahogy lassúbb az élet Budapesten, és én nagyra értékelem ezt. Minden várost imádok, amit folyó szel ketté. Még mindig dolgozom azon, hogy felfedezzem, és úgy érzem, soha nem tudok csalódni benne.”

Az etyeki Korda Filmpark reneszánsz középkori díszletvárosa

A 15 ezer négyzetméteres, „etyeki” középkori reneszánsz várost 90 százalékban magyar filmesek építették. A középkori város – folyamatos bővítések során – azzal a céllal készült, hogy tartós díszletként megmaradjon. A reneszánsz kültéri díszletváros most is ott áll a Korda Filmpark területén, melyet a filmrajongók vezetett séta keretében meg tudnak tekinteni és a Borgiák világában érezhetik magukat.

Az etyeki Korda Filmpark reneszánsz középkori díszletvárosa

Ez is tetszeni fog...