„Jucika te ettől sokkal lazább vagy!" - Interjú Czigány Judittal - Corn & Soda

„Jucika te ettől sokkal lazább vagy!” – Interjú Czigány Judittal

Czigány Judit énekes-, előadó- és színművésznő fiatal kora ellenére valóságos sikerszériát tudhat maga mögött. Beszélgetésünk során szólt múltbéli tapasztalatairól és jövőbeli terveiről is.

Kép forrása: Budapesti Varieté

A Pesti Broadway Stúdióban végzett. Miért ezt az intézményt választotta tanulmányaihoz?

Operaénekesnőnek készültem, Altorjay Tamás egy szegedi operaénekes volt az énektanárom.   Négy évig klasszikus hangképzést tanultam, és az opera azaz a legmagasabb hangképzés volt a cél. Majd a negyedik félévnél Tamás azt mondta nekem, hogyJucika te ettől sokkal lazább vagy! Ez is meglenne, de mit szólnál, ha kipróbálnád a Broadway Stúdió musical szakát?” Így kerültem, a Broadway  Stúdióba, a tanárom tanácsai nagyon sokat segítettek, mert vidéki lányként egyedül nem tudtam volna választani.

Pályáját a Budapesti Operettszínházban kezdte. Miként emlékezik vissza erre az időszakra?

Ahogy már említettem vidéki lányként kerültem fel a fővárosba. Imádtam azt a pörgést, ami itt van, hatalmas volt a változás volt, de minden pillanatát imádtam. Nagyon jó osztályom volt, és remek embereket ismerhettem meg ezek alatt az évek alatt.

Az első házi színpados próbámat soha nem felejtem el. Nyár volt, és én strandpapucsba mentem el próbálni. Odalépett hozzám egy lány, és csak annyit kérdezett, hogy „figyelj már, mi ez strandpapucs?” Utána persze ez soha nem fordult elő. Nagyon szerettem az operettet, ez egy olyan időszak volt az életemben, amire, azóta is vágyom. Mindennél jobban hiányzik az az óriási pörgés. Nem terveztem, hogy eljövök, de lehetőséget kaptam a Müpa-ban és az egyeztetések miatt döntenem kellett.

Kép forrása: Budapesti Varieté

A Recirquel társulatához hogyan került?

Renátó barátommal az operettben ismerkedtünk meg, ő artistaként végzett, és elkezdett a Recirquelnél dolgozni, és egyszer mondta, hogy éppen énekesnőt keresnek, én pedig azonnal jelentkeztem. Behívtak a castingra, és ugyan nagyon izgultam hét dalt kellett énekelnem, sőt még improvizálni is, a szereplés nagyon jól sikerült, és fel is vettek.

A társulattal a világ számos pontján megfordult. Milyen tapasztalatokat szerzett utazásai során?

A legnagyobb tapasztalat egyértelműen az,  hogy minden ország kultúrája mennyire más, és a maga nemében mennyire gyönyörű. Nagyon érdekes élmény volt az is, hogy minden országban más és más a közönség is. Másként reagálnak arra, amit a színpadon látnak. Mindenhonnan szeretném eltanulni azt a jót, amit egy-egy ország kultúrája magában hordoz. Olaszországban nagyon szigorúan figyelnek a pihenésre, ezért az előadás alatt a szünetek is tejesen máshogy alakulnak. Az elején megrökönyödve láttam azt, hogy az emberek popcorn-al és cola-val ülnek be az előadásra. Sokkal felszabadultabbak, mint amit itthon tapasztaltam. Mindenen tapsolnak, és szinte őrjöngnek örömükben. A külföldi emberek szórakozni mennek színházba, és teljesen más energiákat adnak nekünk színészeknek is.

A külföldi karrier lehetősége nem vonzza?

Igen vonz, és nagyon reménykedem is benne, hogy egy pár év múlva sikerül nemzetközi karriert építenem. Persze ehhez elsősorban angol nyelvű slágerekre van szükség, de már erre is megvannak a terveim. Először viszont mindenképpen Magyarországon szeretném elérni a kitűzött céljaimat.

 

Kép forrása: Budapesti Varieté

2019-ben szerepelt a TV2 kereskedelmi csatornán nagy sikerrel futó Sztárban sztár leszek! című műsorban.  Kapott-e valamit a versenytől útravaló gyanánt a jövőre való tekintettel?

Mindig ellene voltam az utánzásnak, és a műsor csak még inkább megerősítette bennem azt az érzést, hogy nekem nem kell senkit sem utánoznom ahhoz, hogy sikeres legyek. Én önmagam szeretnék lenni. Rájöttem, hogy nem is kell nekem ezt csinálni, sokan csak másokra akarnak hasonlítani, és világsztárokat másolnak. Elsősorban ezt kaptam a műsortól, hogy merjek önmagam lenni, és merjek saját dolgokat csinálni. Másodsorban pedig a Sztárban sztár leszek, hozott egyfajta ismertséget, mert még ma is sokan megismernek, az utcán és megkérdezik, hogy én vagyok-e az, aki a műsorban szerepelt? Végül, de nem utolsó sorban, a televízióban való szereplés is hatalmas tapasztalat volt, előtte nem csináltam ilyet, de ha legközelebb hasonló feladat kerül elém már sokkal magabiztosabban fogok mozogni a kamerák előtt. Nagyon jó tapasztalat volt, és egy cseppet sem bánom, hogy így alakult.

A párjával közösen, a TikTok nevű közösségi oldalon való diadalmenete miként kezdődött el?

Az egész úgy kezdődött, hogy tavaly januárban a barátnőm mondta, hogy töltsem le, a TikTokot, akkor még azt sem tudtam, hogy eszik-e vagy isszák. De poénból csináltunk is egy videót, ami mire hazaértem egy fellépésről már több mint 300.000 megtekintésnél járt. Ezen a kezdeti sikeren felbuzdulva úgy gondoltam, hogy érdemes megpróbálni. Folyamatosan készültek a videók, és egy év alatt hatalmas sikert étünk el, az első 10.000 követő szinte napokon belül megvolt.

Kép forrása: Budapesti Varieté

Jelenleg a Budapesti Varieté tagja. Mi vonzotta Önt ebben a társulatban?

Elsősorban Eötvös Krisztina és Richter Szebasztián vonz. Annyira szeretnivaló és rendes emberek, ami nagyon ritka a szakmában. Ők a Varieté kitalálói, és tényleg a szívük, lelkük benne van. Másrészt ennek a világnak a szépsége. Szépnek érzem magam, amikor kimegyek a színpadra. A társulat pedig olyan, mint egy nagy család.

A Vegas Movie Festivalon az Ön által írt és előadott dal elnyerte a legjobbnak járó elismerést. A díjazás jelent e bármiféle szempontból fordulópontot a karrierjében?

A fordulópont, magamban van, a díj megerősített abban, hogy megéri ezt csinálni, és hogy a pályámon vagyok. Először fel sem fogtam, hogy tényleg kaptunk egy külföldi díjat, ez egy nagyon pozitív visszaigazolás számomra. A covid miatt sajnos nem tudtunk kiutazni, de bízom benne, hogy a későbbiekben sokat profitálhatok még ebből. A Vegas Movie Festiválról még azt el kell mondanom, hogy itthon nagyon sokan nem is tudják, hogy ez létezik. Pedig magyar produkciók is megmérettetésre kerülnek, és ahogy az én példám is mutatja, még az is előfordul, hogy elnyerjük az első helyezést.

Az 1930-as születésű ugyancsak Czigány Judit nevet viselő színművésznővel áll-e bármiféle rokonságban?

Nem!

Kép forrása: Budapesti Varieté

Ha a színházak újranyitnak, mely előadásban láthatjuk legközelebb?

A Varietének az előadásaiban remélem, hamarosan újra színpadra állhatok.

A pandémia alatt mivel töltötte szabadidejét?

A koncertek és előadások sajnos nekem is lemondásra kerültek. A párommal arra fókuszálunk, hogy szélesítsük az online jelenlétemet, rengeteget foglalkoztunk a Tiktok videók készítésével, a YouTube, Spotify, Apple Music és Instagram profilommal. Folyamatosan írjuk az új dalokat és a jelenlegi célunk, hogy havonta legalább egy új megjelenésünk legyen. 

Táncos előképzettségét hol szerezte?

Kecskeméten kezdtem el jazz balettre járni, amikor még nagyon pici, csak négy éves voltam. Majd Szolnokon is folytattam a táncot, imádtam de, amikor eljött a gimi választanom kellett, és én az éneklés mellett tettem le a voksomat.

Kép forrása: Budapesti Varieté

Már nem játszott, passzív előadásai közül melyik hiányzik Önnek a legjobban?

Az Elfújta a szél című musical-ben Prissy szerepét játszottam, akkor ez még nagyobb szerep volt, mint most. Prissy egy igazi komika, rajongok érte. A Szegedi Szabadtér Színpadon volt a darab premiere, én voltam a legfiatalabb a szereposztásban, és sosem felejtem el, hogy zokogva hajoltam meg annyira meg voltam hatódva, mert a közönség imádta a darabot és a karakteremet is. A Thália Színházban pedig az Abigélben én voltam Kiss Mari, az osztály szemétládája, de Somogyi Szilárd azt mondta, hogy én vagyok az eddig legjobb Kiss Mari, nagyon jól estek a szavai és ezt is bármikor újra eljátszanám. Mindemellett nagyon közel áll a szívemhez a vizsgadarabunk a Parasztopera. Az előadás olyan jól sikerült, hogy az Operett Színház felhozta a repertoárjára is. Minden alkalommal meg kellett halnom a színpadon, de nagyon szerettem.

Van szerepálma?

Természetesen van, ráadásul egy óriási szerepálmom van, a Moulin Rouge-ból Satine szerepét szeretném egy külföldi színpadon játszani.

Mik a tervei a jövőre nézve?

Öt éven belül az Eurovízió színpadán szeretném képviselni Magyarországot. A legnagyobb tervem pedig az, hogy létrehozzak egy tehetség gondozót, ahol hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerekeket támogathatok. 

Hálásan köszönöm a beszélgetést!

Ez is tetszeni fog...