Just One of Those Things - Ella Fitzgerald a mozikban - Corn & Soda

Just One of Those Things – Ella Fitzgerald a mozikban

November 6-tól érkezik a hazai mozikba Leslie Woodhead dokumentumfilmje, amely hat évtizeden keresztül követi Ella Fitzgerald, a jazzdíva életútját.

Ella Fitzgerald 15 évesen, szinte utcagyerekként nyerte meg a harlemi Apollo Theater rangos tehetségkutató versenyét. Alig pár hónappal később már elismert művészként hódította meg a közönséget. Az Ella Fitzgerald: Just One of Those Things című zenés dokumentumfilm hat évtizeden keresztül követi ezt a rendkívüli életutat, amely során a jazzdíva fenséges hangja saját tragédiáit és egy egész korszak problémáit is képes volt örömmé változtatni. Jamie Cullum énekes-dalszerző szavaival élve „Ella zenéje az egyik ok, amiért érdemes erre a világra születni”.

Ella Fitzgerald and Louis Armstrong in the recording studio in 1957 in the United States. (Photo by Phil Stern/Gilles Petard/Redferns)

Ella Fitzgerald többek között olyan jazzlegendákkal énekelt együtt, mint Bill Kelly, Louis Jordan, Count Basie és Duke Ellington. Louis Armstronggal karöltve ő fejlesztette ki a „scat singing” technikáját, amely a jelentés nélküli, gyors ritmusban improvizált, fúvós hangszereket utánzó énekhangjaival akkoriban merész és forradalmi újításnak számított a vokális jazzben. Lemezei közül kiemelkednek a „songbook” típusú albumai, amelyeken olyan ismert szerzők dalait dolgozta fel, mint George Gershwin, Cole Porter vagy Duke Ellington. Virtuóz énekhangját és páratlan zeneiségét pályafutása során 14 Grammy-díjjal ismerték el. Két alkalommal is járt Magyarországon: 1968-ban és 1970-ben az Erkel Színházban adott nagy sikerű teltházas koncertet, ez utóbbiról Ella Fitzgerald in Budapest címmel lemez is megjelent 1999-ben.

(Original Caption) 11/19/1954- Hollywood, CA: Marilyn meets Ella. Looking fit and well-groomed after her recent hospitalization, actress Marilyn Monroe (right) attends a jazz session at the Tiffany Club in Hollywood. Singer Ella Fitzgerald chats with Marilyn, who was escorted by columnist Sydney Skolsky.

A díjnyertes brit dokumentumfilmes, Leslie Woodhead alkotása, amely címét Ella Fitzgerald The Cole Porter Songbook című lemezének egyik legismertebb daláról kapta. A film eddig sosem látott archív felvételek és személyes hangvételű interjúk segítségével idézi meg a jazzdíva életét és zenei pályáját. Megismerjük Ellát, mint gondolatokkal teli, vagány és humoros személyiséget, zseniális zenei újítót. Az afroamerikai nőt, aki az ijesztő mértéket öltő rasszizmus ellenében is képes volt felépíteni karrierjét. A film a zenei pálya mellett bemutatja azokat a konfliktusokat, amelyek végigkövették a saját sorsát is: küzdelmeit az elismerésért és a rajongókért, majd idővel az otthon nyugalmáért, a férjével és fiával töltött minőségi időért. A különleges archív koncertfelvételek mellett megszólalnak Ella Fitzgerald pályatársai, zenész kollégái és barátai is, valamint egy különlegesen ritka beszélgetést is láthatnak a nézők Ella fiával, Ray Brown Jr-ral is.

(GERMANY OUT) *25.04.1918-15.06.1996+Jazzsängerin, USA- während eines Konzertes in Berlin- 1960 (Photo by Harry Croner/ullstein bild via Getty Images)

Az Ella Fitzgerald: Just One of Those Things címmel, magyar felirattal mozikba kerülő zenés portréfilm november 6-tól látható Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, emellett Szolnokon, Jászberényben, Szentendrén és Miskolcon is bemutatják, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Ez is tetszeni fog...