Kakukkfészek a Radnótiban - bemutató Zsótér rendezésben - Corn & Soda

Kakukkfészek a Radnótiban – bemutató Zsótér rendezésben

A Radnóti Színház május 4-én tartja az évad utolsó bemutatóját Kakukkfészek címmel, Zsótér Sándor rendezésében.

Zsótér Sándor és Ungár Júlia – közösen – újrafordították Dale Wassermann adaptációját, mely a híres Ken Kesey regénye alapján készült.

Jelenet a Kakukkfészek című előadásból
Fotó: Kovács JuJu

A híres regény és film

Ken Kesey regénye, a Száll a kakukk fészkére 1962-ben jelent meg. 1963-ban megszületett a színpadi változat. Miloš Forman 1975-ös filmje óta pedig az is ismerni véli, aki nem olvasta, nem látta.

Vilmányi Benett és Csomós Mari
Fotó: Kovács JuJu

Az adaptáció

A Kakukkfészek az elmegyógyintézetnek azon az osztályán játszódik, ahol Ratched főnővér diktál. Az osztály több lakója itt húzza meg magát, mert nem tudja, vagy nem akarja vállalni azokat az összeütközéseket, amik a társadalomban való létezéshez elengedhetetlenek. Inkább alávetik magukat a főnővér törvényeinek. Az egyik legrégebbi lakó, Bromden, a félvér indián süketnémának tetteti magát. Ha el tudja titkolni, hogy van esze, békén hagyják. Új beteg érkezése kelt átmeneti érdeklődést a bentlakókban. Randle Patrick McMurphy is tettet. Ő azt, hogy bolond. De ő nem rejtőzködő fajta. Szeret élni, és szereti, ha élnek körülötte. Szórakozni akar és szórakoztatni. Nem önzetlen grál-lovag, de van benne szeretet és szolidaritás. Megvan benne a felháborodás képessége és nekimegy a mézbe mártott aljasságnak. (Forrás: Radnóti színház web oldala)

Jelenet a Kakukkfészek című előadásból
Fotó: Kovács JuJu

Szereplők:

Csomós Mari, Vilmányi Benett, László Zsolt, Rusznák András, Martin Márta, Zsótér Sándor, Bálint András, Koroknai Sándor eh., Márfi Márk eh., Kováts Adél, Kelemn József, Bajor Lili eh., Sodró Eliza, Konfár Erik eh., Porogi Ádám

Kováts Adél és Porogi Ádám
Fotó: Kovács JuJu

Alkotók:

Díszlettervező: Ambrus Mária, jelmeztervező: Benedek Mari, dramaturg: Ungár Júlia, a rendező munkatársa: Ari Zsófi

Rendező: Zsótér Sándor

Vilmányi Benett és Csomós Mari
Fotó: Kovács JuJu

Az képek az előadás fotóspróbáján készültek, melyeket Kovács Juju készített.

Ez is tetszeni fog...